Άγρια ζώα στους δρόμους των έρημων πόλεων
Μοιραστείτε το

Άγρια ζώα στους δρόμους των έρημων πόλεων – Η καραντίνα άλλαξε τις ισορροπίες

Καθώς η παγκόσμια κρίση κορωνοϊού αλλάζει τους ρυθμούς της αστικής ζωής, όλο και περισσότερα άγρια ζώα νιώθουν ασφαλέστερα να μετακινηθούν στις πόλεις.

Ελάφια, ρακούν, γαλοπούλες και άλλα πλάσματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες μοιάζουν αταίριαστα στο χάος των αστικών κέντρων, κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των έρημων, λόγω καραντίνας για τον κορωνοϊό, μεγαλουπόλεων.

Στη Νάρα της Ιαπωνίας τα ελάφια περιφέρονταν στους δρόμους της πόλης και τους σταθμούς του μετρό. Ρακούν καταγράφηκαν σε παραλία του έρημου Σαν Φελίπε στον Παναμά. Και γαλοπούλες έκαναν την εμφάνισή τους στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Στη Λοπμπούρι της Ταϊλάνδης, απουσία τουριστών και ντόπιων, μαϊμούδες «διαγκωνίζονται» για ένα ξεχασμένο σνακ.

«Υπό κανονικές συνθήκες ζώα ζουν στα τμήματα των πόλεων που δεν χρησιμοποιούμε» εξηγεί ο Σεθ Μανγκλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αστικής Άγριας Ζωής του ζωολογικού κήπου Lincoln Park στο Σικάγο, προσθέτοντας: «Έχουν μια αθέατη παρουσία, κάτι σαν φαντάσματα».

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και τα πλάσματα που ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μεταξύ άγριας φύσης και αστικών κέντρων, βρίσκουν τον τρόπο να προσαρμοστούν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης λόγω κορωνοϊού.

«Αν κάτι λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως υπενθύμιση, είναι πως τα ζώα πάντα ζούσαν στην περιοχή μας. Μπορεί να μη θεωρούμε τη φύση μέρος των πόλεών μας, όμως τα ζώα είναι μέρος τους» αναφέρει ο Μανγκλ.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή : lifo.gr


Τα άγρια ζώα ξεθάρρεψαν και αψηφούν την καραντίνα του κορονοϊού

Τώρα που οι δρόμοι σε όλο τον κόσμο άδειασαν από ανθρώπους, αγριογούρουνα, ελάφια και μαϊμούδες κάνουν βόλτες, εκμεταλλευόμενα την αναπάντεχη αλλαγή

Στις άδειες πόλεις σε όλο τον κόσμο λόγω κορονοϊού και της καραντίνας κατεβαίνουν άγρια ζώα, περίεργα ίσως για αυτή την ξαφνική απουσία των ανθρώπων.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί από ελάφια και αγριογούρουνα, μέχρι και ρακούν και άγριες γαλοπούλες. Περιφέρονται στους δρόμους, ψάχνουν αποφάγια, κατεβαίνουν ακόμη και στο μετρό, ανέφερε ο Guardian.

Ετσι, στη Νάρα της Ιαπωνίας βγήκαν ελάφια, στο Σαν Φελίπε του Παναμά φάνηκαν ρακούν, ακόμη και άγριες γαλοπούλες στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας. Αλλού, είναι αλεπούδες και κογιότ που εμφανίζονται στους δρόμους.

Στην Ευρώπη έχουμε αρκετές περιπτώσεις με αγριογούρουνα που περιφέρονται στα προάστια – έχουμε δει και στην Ελλάδα, γύρω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Και στην Ταϊλάνδη «συμμορίες» από μαϊμούδες άρχισαν κανονικό «πόλεμο», καθώς εξαφανίστηκαν οι τουρίστες που τις ταΐζουν.

Είναι ζώα που κατά κανόνα ζουν στις παρυφές των μεγάλων πόλεων, σε δάση, και ξεθάρρεψαν επειδή δεν βλέπουν ανθρώπους.

Υπάρχει βέβαια και η επιδημία των fake news, δίπλα στην πραγματική επιδημία. Οι αναφορές ότι στα κανάλια της Βενετίας εμφανίστηκαν ξανά δελφίνια, καθώς πλέον έχουν σταματήσει να κινούνται οι βάρκες, δεν ευσταθούν. Αλλά ούτε και η γοητευτική ιστορία με τους ελέφαντες στην Κίνα που μέθυσαν και πήραν ένα υπνάκο μαζί.

Οπως και να ‘χει, είναι μια απόδειξη ότι η ζωή –πόσο μάλλον η άγρια ζωή– προσαρμόζεται εύκολα στις καταστάσεις. Αλλά ας μην υπερβάλλουμε: δεν πρόκειται να δούμε να υλοποιείται η ρομαντική φαντασίωση ότι τα άγρια ζώα θα καταλάβουν τις πόλεις μας.

Πηγή: Protagon.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το