Ανακάλυψαν νεολιθικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ
Μοιραστείτε το

Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα σημαντικό νέο προϊστορικό μνημείο σε μικρή απόσταση από το Στόουνχεντζ.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δαχτυλίδι προϊστορικών φρεατίων ηλικίας χιλιάδων ετών, κοντά στο Στόουνχεντζ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για ένα μεγάλο κύκλο πλάτους 2 χλμ, με φρεάτια διαμέτρου άνω των 10 μέτρων και βάθους 5 μέτρων. Τα φρεάτια περιβάλλουν τον αρχαίο οικισμό του Durrington Walls, δύο μίλια από το Στόουνχεντζ και σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα επίγεια έργα είναι νεολιθικά και έχουν ανασκαφεί πριν από 4.500 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν χρησιμεύσει ως όριο στη ιερή περιοχή που συνδέεται με το μνημείο.

Μια ομάδα ακαδημαϊκών από τα πανεπιστήμια των St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow και του Πανεπιστημίου της Ουαλίας Trinity Saint David εργάστηκε στην ανασκαφή που έφερε στο φως τα σημαντικά ευρήματα.

Οι κίτρινες κουκκίδες σηματοδοτούν τη θέση των ευρημάτων, με το Durrington Walls να επισημαίνεται ως ο μεγάλος καφετής κύκλος και το Στόουνχεντζ πάνω αριστερά.

Ο Δρ Richard Bates, από τη Σχολή Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Αγίου Ανδρέα, είπε: «Η τηλεπισκόπηση και η προσεκτική δειγματοληψία μας δίνουν μια εικόνα για το παρελθόν που δείχνει μια ακόμη πιο περίπλοκη κοινωνία από ό, τι μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ. Οι σαφώς εξελιγμένες πρακτικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι ήταν τόσο συντονισμένοι με τα φυσικά γεγονότα σε βαθμό που μόλις μπορούμε να συλλάβουμε στον σύγχρονο κόσμο».

Ο συνάδελφός του, Tim Kinnaird, είπε ότι τα ιζήματα που δοκιμάστηκαν «περιέχουν ένα πλούσιο και συναρπαστικό αρχείο μέχρι τώρα άγνωστων περιβαλλοντικών πληροφοριών». Πρόσθεσε ότι η μελέτη των ευρημάτων επέτρεψε στους αρχαιολόγους να «γράψουν λεπτομερείς αφηγήσεις του τοπίου του Στόουνχεντζ τα τελευταία 4.000 χρόνια».

Ο Δρ. Nick Snashall, αρχαιολόγος για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Στόουνχεντζ, χαιρέτισε την «εκπληκτική ανακάλυψη που προσφέρει νέες γνώσεις για τις ζωές και τις πεποιθήσεις των νεολιθικών προγόνων μας».

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται μετά το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε online φέτος καθώς η ετήσια συγκέντρωση στο Στόουνχεντζ ακυρώθηκε λόγω του κορωναϊού.

Πηγή : lifo.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το