Ανακοίνωση του Φ.Σ. Αθήνας “Το Αδεσποτολόγιο” για το “σύγχρονο” καταφύγιο του Δ. Αθηναίων
Μοιραστείτε το

Θέμα: Επισημάνσεις σχετικά με το ‘’σύγχρονο ‘’καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Με αφορμή την αναφορά σας στο ‘’ σύγχρονο καταφύγιο’’ του Δήμου Αθηναίων σε πρόσφατη ανάρτησή σας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει την σημερινή κατάσταση στο άτυπο καταφύγιο της Softex. Eκτός αν αναφέρεστε σε μελλοντική κατάσταση που δεν έχουμε δει ακόμα. Όπως και να έχει, εμείς θα θέσουμε εκ νέου τα προβλήματα ζητώντας την άμεση επίλυσή τους.

Σας επισημάναμε με επιστολή μας στις 21-1-2020 τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των σκύλων στο εργοτάξιο της καθαριότητας στο πρώην κτίριο της Softex επί της οδού Αγίου Πολυκάρπου στον Βοτανικό και σας καταθέσαμε σειρά προτάσεων. Λίγο αργότερα άρχισαν κάποιες εργασίες στον χώρο αυτό και είχαμε την ελπίδα ότι για όσο καιρό ο χώρος αυτός φιλοξενεί ζώα , θα εξασφαλιστεί η ευζωία τους.

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι απομακρύνθηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών, έγινε περίφραξη ενός μεγάλου χώρου για προαυλισμό των σκύλων, έγινε φύτευση δένδρων, δημιουργήθηκε αποχετευτικό σύστημα και κατασκευάστηκαν μεταλλικοί κλωβοί, η κατάσταση στον χώρο ακόμα δεν είναι καλή.

Αν και η μία σειρά δωματίων (στην δεξιά πλευρά όπως μπαίνει ο επισκέπτης στον χώρο) έχει σαφέστατα βελτιωθεί, στην άλλη σειρά των περιφράξεων υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα. Εκεί ο χώρος της κάθε περίφραξης χωρίστηκε με μεταλλικά πλέγματα σε οκτώ κλωβούς με αποτέλεσμα ναι μεν να είναι λιγότερα ζώα σε κάθε κλωβό αλλά η επιφάνεια του κάθε κλωβού μειώθηκε σημαντικά. Επίσης τα μπροστινά κλουβιά είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, με τον ήλιο να ‘’ψήνει ‘’ τα ζώα το καλοκαίρι και άλλοτε την βροχή να πλημμυρίζει τα κλουβιά τους. Μάλιστα οι φιλόζωοι αναγκάστηκαν να βάλουν πανιά, κουρελούδες, δίχτυα και ότι άλλο είχαν ελλείψει κάποιου συστήματος σκίασης στους μπροστινούς κλωβούς. Αντίθετα στις πίσω σειρές τα ζώα είναι στο σκοτάδι και πιο ευάλωτα στην υγρασία του χώρου. Στην αριστερή πλευρά της κεντρικής εισόδου όπως μπαίνει ο επισκέπτης παραμένουν οι παλιές περιφράξεις και τα ζώα είναι σε κοντινή επαφή με πολυάριθμους κάδους σκουπιδιών.

Το δάπεδο είναι ακατάλληλο κάτι που δυσχεραίνει πολύ τον καθαρισμό του και την απομάκρυνση των νερών που λιμνάζουν. Το σύστημα αποχέτευσης επίσης είναι πολύ προβληματικό με αποτέλεσμα η τελευταία σειρά των κλωβών να μην χρησιμοποιείται λόγω της μη διαφυγής των λυμάτων.

Η έλλειψη χώρου καραντίνας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς φιλοξενείται μεγάλος αριθμός κουταβιών με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί θάνατοι από λοιμώδη
νοσήματα.

Αν και απομακρύνθηκαν πολλές ανθυγιεινές εστίες , η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού κάδων σκουπιδιών κοντά στα ζώα δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για αυτά περιβάλλον. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν σμήνη μυγών και κουνουπιών.

Επίσης προβληματική είναι η απουσία φροντιστών. Τα ζώα φροντίζονται από έναν μόνο δημοτικό υπάλληλο (ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής) όταν θα έπρεπε να υπάρχουν στον χώρο τουλάχιστον τρείς βάρδιες φροντιστών. Τις Κυριακές υπάρχει μεγάλος αριθμός εθελοντών που ασχολούνται με τα ζώα αλλά αυτό δεν απαλλάσσει την δημοτική αρχή από την υποχρέωσή της για την σωστή στελέχωση του χώρου.

Αν και ελπίζαμε ότι ο χώρος θα άδειαζε σταδιακά όπως είχαμε προτείνει, κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό. Ο αριθμός των ζώων κάποιες φορές φτάνει ή και ξεπερνά τα 100, ειδικά σε περιόδους που φιλοξενούνται πολλά κουτάβια με αποτέλεσμα την συμβίωση πολλών σκύλων ανά κλωβό ή δωμάτιο. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των σκύλων, ειδικά των κουταβιών που μεταφέρονται στον χώρο, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την προέλευση τους.

Κύριε Δήμαρχε

Ο Δήμος της Αθήνας έχει ανάγκη ενός χώρου που θα κατασκευαστεί εξ’ αρχής με τις σωστές προδιαγραφές. Ενός χώρου μικρού αριθμού θέσεων ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμος, που δεν θα αποτελεί τόπο μόνιμου εγκλεισμού αλλά τόπο προσωρινής παραμονής για αποθεραπεία ή βραχυπρόθεσμη φιλοξενία. Ενός χώρου εύκολα προσβάσιμου σε εργαζόμενους και εθελοντές και του οποίου η λειτουργία θα είναι συνδεδεμένη με την λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου ή κλινικής.

Αναφέρατε στην ανάρτησή σας ότι η πόλη αλλάζει. Βλέπουμε όντως ότι γίνονται ενέργειες που δείχνουν φιλοζωική διάθεση αλλά δεν γίνεται παρά να επισημάνουμε ότι κατά τη γνώμη μας οι περισσότερες οφείλονται στις προσωπικές πρωτοβουλίες της εντεταλμένης συμβούλου σας κ. Σεραφίνας Αβραμίδου, σε πρόσωπα της Αστικής Πανίδας και σε φιλόζωους εθελοντές. Δεν αμφιβάλουμε όμως για την πρόθεση και ελπίζουμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν από την δημοτική αρχή πραγματικά έργα τομές.

Ένα από αυτά είναι η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου- στο οποίο αναφερθήκατε αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Η ίδρυση ενός ή περισσότερων δημοτικών κτηνιατρείων σε διαφορετικά διαμερίσματα θα συντελέσει σε μια οικονομική και αποτελεσματική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων της Αθήνας, κάτι που δεν έχουμε αυτή την στιγμή.

Για όσο διάστημα ακόμα ο χώρος της Softex φιλοξενεί ζώα , σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την περαιτέρω βελτίωσή του και την αποκατάσταση των συνθηκών ευζωίας . Η παρούσα κατάσταση όχι μόνο θέτει θέμα νομιμότητας αλλά και δεν αρμόζει στον μεγαλύτερο Δήμο της Χώρας που κάποτε αποτελούσε πρότυπο για τους άλλους Δήμους. Και αν υπάρχει αυτή η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, φόβο μας προκαλεί η ιδέα πολυάριθμων ‘’σύγχρονων καταφυγίων’’ στην υπόλοιπη Ελλάδα .

Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση

Ακριβή Κατηφόρη, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ‘’Αδεσποτολόγιο’’
Βασιλική Χρήστου, μέλος του φιλοζωικού σωματείου ‘’Αδεσποτολόγιο’’, μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής Επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή : Π.Φ.Π.Ο.


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το