Απο πότε η δολοφονία ονομάζεται ευθανασία;
Μοιραστείτε το

του Μιχάλη Λουκά

Συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο «ευθανασία», προκειμένου να συντομευθεί η αγωνία ετοιμοθάνατου ή πάσχοντος από ανίατη ασθένεια. Για τους ανθρώπους, η ευθανασία θεωρείται σε πολλές χώρες μια ηθικά απαράδεκτη ενέργεια. Έχει κανείς το δικαίωμα να αφαιρεί την ζωή κάποιου και με ποιά κριτήρια γίνεται αυτή η επιλογή; Πόσο αγνά και ειλικρινή είναι τα κίνητρα των συγγενών κάποιου που επιθυμούν την ευθανασία του; Δεν είναι η ευθανασία μια σχεδιασμένη μορφή αυτοκτονίας; Όμως, ενώ δεν είναι παράνομο να αυτοκτονήσει κανείς, είναι παράνομο κάποιος να βοηθήσει έναν άλλο να αυτοκτονήσει. Πολλά είναι τα ηθικά προβλήματα και ερωτήματα που συνδέονται με τον όρο ευθανασία, που το θέμα του άρθρου μου δεν μου επιτρέπει να αναπτύξω περαιτέρω.

Για τα σκυλάκια, όμως, γι’ αυτά τα αδέσποτα και απροστάτευτα πλάσματα; Πώς προτείνεται γι’ αυτά η ευθανασία ελαφρά τη καρδία, όταν δεν συντρέχουν οι λόγοι ανίατης ασθένειας ή της αγωνίας του ετοιμοθάνατου; Δεν προτείνεται στην περίπτωση αυτή η ευθανασία από καθοδηγούμενο όφελος και για την ικανοποίηση πρωτόγονων ενστίκτων; Δεν ταυτίζεται στην περίπτωση αυτή η ξεδιάντροπη και περιβαλλοντικά ανήθικη πρόταση με δολοφονία οργανισμών και μάλιστα με υψηλό επίπεδο ευφυΐας; Μια τέτοια πρόταση δεν δικαιολογεί την επέμβαση της Δικαιοσύνης; Θα τολμούσε κάποιος να κάνει την πρόταση αυτή στις ΗΠΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος; Πέραν των άλλων, δεν είναι η πρόταση αυτή δολοφονίας ανυπεράσπιστων πλασμάτων, προσβολή για όλους μας και τον πολιτισμό μας;

Πολλές φορές αρκεί η επίθεση ενός σκύλου για διάφορους λόγους, να προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες μερικών ή ακόμη και την θανάτωσή τους. Αντίθετα, στην κοινωνία των ανθρώπων καταργήθηκε η θανατική ποινή ακόμη και για τους κατά συρροή δολοφόνους και για ειδεχθείς εκ προμελέτης εγκληματικές πράξεις, ενώ με νόμο προστατεύεται η ανωνυμία της πιο αισχρής ανθρώπινης πράξεως, της παιδεραστίας! Απαιτούν οι ανίδεοι, οι σκύλοι να επιδείξουν ανθρώπινη συμπεριφορά. Τότε, γιατί δεν ζητούν και για τους σκύλους να εφαρμόζονται οι νόμοι που ισχύουν και για τους ανθρώπους; Δεν γνωρίζουν ότι οι σκύλοι έχουν την δική τους ψυχολογία και τους δικούς τους κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να τους σεβόμαστε, όπως και κάθε άλλου οργανισμού που μοιράζεται μαζί μας τον πλανήτη; Όπως έγραψε η Π.Φ.Π.Ο., κάποιος κύριος στην Πρέβεζα και μάλιστα με θεσμικό ρόλο!, «προτείνει την θανάτωση όντων που, λόγω της φύσης τους, δεν είναι σε ΘΕΣΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ . . .».

Μερικές δεκάδες χρόνια πριν γνωρίζαμε τους σκύλους ως πιστούς φίλους, συντρόφους και ανεκτίμητους φύλακες. Σήμερα όλοι οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας και οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν την σημαντική ευνοϊκή επίδραση του σκύλου στον ψυχισμό των μικρών παιδιών, αλλά και σε μοναχικά άτομα, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με ψυχικά προβλήματα. Καθημερινά εδραιώνεται η μεγάλη σημασία της εναλλακτικής συμπληρωματικής μεθόδου θεραπείας με την βοήθεια των ζώων, γνωστής ως pet therapy, ενώ ανεκτίμητη είναι η προσφορά τους στους τυφλούς και στους ανήμπορους. Όλες οι μελέτες των καλυτέρων Παν/μίων του κόσμου καθημερινά μας εκπλήσσουν με τα ευρήματά τους για το υψηλό επίπεδο ευφυΐας των σκύλων και τις υψηλές αντιληπτικές τους ικανότητες. Γενικά οι σκύλοι, αναγνωρίζουν την φιλική ή εχθρική και πιθανά επιθετική διάθεση ενός άλλου οργανισμού, την συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων, όπως λύπη, στενοχώρια, φόβο, θυμό αλλά και τις προθέσεις τους, μπορούν να αντιληφθούν τα πρώτα σημάδια μιας εγκυμοσύνης, να προβλέψουν μια επικείμενη επιληπτική κρίση του προστάτη τους, να κάνουν πρώιμη διάγνωση μελανωμάτων, καρκίνου ωοθηκών, ουροδόχου κύστεως, προστάτη κ.ά., να ανιχνεύσουν ναρκωτικές και εκρηκτικές ουσίες, την ύπαρξη ανθρώπων παγιδευμένων στο χιόνι ή στα ερείπια ενός κτηρίου, να εντοπίσουν τις τρούφες στο έδαφος, να συνδράμουν στην σύλληψη κακοποιών εγκληματικών στοιχείων κ.ά. Αυτές οι ικανότητες του σκύλου τον κατέστησαν πολύτιμο αλλά και απαραίτητο συνεργάτη του ανθρώπου.

Τότε γιατί μέλη του ανθρωπίνου είδους δολοφονούν τους σκύλους ή προτείνουν την δολοφονία τους; Γιατί ζηλεύουν, επειδή οι σκύλοι δεν έχουν τα συναισθήματα της χαιρεκακίας, της απληστίας, της ντροπής και δεν ξυπνούν με την σκέψη πώς θα κάνουν κακό στον γείτονά τους και στο περιβάλλον τους. Γιατί ζηλεύουν τις υψηλές αντιληπτικές τους ικανότητες. Ζηλεύουν τους σκύλους και μαζί τους και τους ανθρώπους που τα αγαπούν, επειδή δεν έχουν νιώσει την πίστη, την αφοσίωση και την αγάπη του σκύλου και επειδή γι’ αυτούς είναι αδιανόητο οι σκύλοι να εκτιμούν οτιδήποτε τους προσφέρει ο άνθρωπος, ανταποκρινόμενοι με τρόπο άμεσο, γενναιόδωρο και ανεπιφύλακτο, όταν γι’ αυτούς η έννοια της ανταπόκρισης στην προσφορά μεταξύ των ανθρώπων είναι άγνωστη. Τα μισούν τα ζώα, επειδή δεν έχουν τον τρόπο να τα προσεγγίσουν και να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Τα μισούν επειδή οι σκύλοι γνωρίζουν ότι η ευτυχία δεν είναι συνάρτηση του υπολογισμού. Γνωρίζουν ότι καμία πραγματική σχέση δεν μπορεί να βασίζεται σε υπολογισμούς και σε συμβόλαια. Γνωρίζουν ότι πρώτα έρχεται η αφοσίωση. Οι υπολογισμοί και τα συμβόλαια είναι για τους ανθρώπους. Επιπλέον, τα μισούν στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν τα δολοφονικά τους ένστικτα και για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία της δήθεν «ανωτερότητάς» τους.

Μιχαήλ Γ. Λουκάς,
Καθηγητής Γενετικής,
π. Πρύτανις Γ.Π.Α.

Πηγή : topikifoni.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το