Ασυμπτωματικοί φορείς κορονοϊών τα κατοικίδια ζώα, δεν τους μεταδίδουν στον άνθρωπο
Μοιραστείτε το

Ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου μίλησε στην ΕΡΤ1 για τους φορείς του ιού και τις μεταλλάξεις του.

Οι άνθρωποι μπορεί να μολύνουν τα κατοικίδιά τους με κορονοϊό. Το αντίστροφο όμως δεν είναι πιθανό. Κάποια είδη ζώων, όπως το βιζόν, δεν αποκλείεται να μεταδίδουν τον ιό.

Αυτό, προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας που πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε μολυσμένες και μη γάτες αλλά και σε σκυλιά απο το Χονγκ Κονγκ.

«Το συμπέρασμα των δύο πειραμάτων είναι ότι μπορεί να γίνει σπάνια μετάδοση του κορονοϊού από τον άνθρωπο στα κατοικίδια ζώα αλλα απο τα ζώα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. Τα οικόσιτα ζώα έχουν τους δικούς τους κορονοϊούς μεταξύ τους που δεν τους μεταδίδουν στον άνθρωπο», αναφέρει ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν τα κατοικίδια ζώα μας έχουν νοσήσει, καθώς είναι ασυμπτωματικοί φορείς» τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες πρέπει να επισημάνω ότι στα βιζόν γίνεται μετάδοση στον ιό τόσο από τον άνθρωπο όσο και απο τα βιζόν», συμπληρώνει.

«Οι ιοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται αρκετά. Εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε 10 φορές λιγότερες μεταλλάξεις στον κορονοϊο απ’ οτι στον ιό της γρίπης. Ο ιός έχει μια τάση να διορθώνει τα λάθη του. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 μεταλλάξεις», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Το καινούριο στέλεχος μετάλλαξης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη ότι είναι πιο σταθερό πιο μεταδοτικό και προκαλεί σοβαρά κλινικά προβλήματα σε όσους μολύνονται. Η συχνότητα αυτής της μετάλλαξης τον Απρίλιο ήταν 40%. Το γεγονός ότι παρατηρούνται τόσα κρούσματα για νοσηλεία ίσως είναι φορείς αυτού του στελέχους. Πρόκειται για στέλεχος που προκαλεί συνήθως προβλήματα κλινικά», καταλήγει ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Πηγή : ert.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το