Αυξήθηκαν οι φωλιές των χελωνών καρέτα καρέτα
Μοιραστείτε το

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ, οργανισμός που δραστηριοποιείται συστηματικά στις περιοχές ωοτοκίας της Ζακύνθου, φαίνεται ότι διανύουμε φέτος την τρίτη καλύτερη χρονιά από το 1984 ως προς τον αριθμό των φωλιών της καρέτα καρέτα (φωτ. A. LAMAJ / ARCHELON / ZAKYNTHOS 2020).

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Την τρίτη καλύτερη χρονιά από το 1984 ως προς τον αριθμό των φωλιών της καρέτα καρέτα φαίνεται ότι διανύουμε φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ, οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται συστηματικά στις περιοχές ωοτοκίας της Ζακύνθου από το 1984. Συγκεκριμένα, «οι ερευνητές και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν φέτος καταγράψει πάνω από 1.700 φωλιές στη Ζάκυνθο σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο». Ο πληθυσμός των φωλιών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στον κόλπο του Λαγανά αυξομειώνεται, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πληθυσμούς θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο. Αντίστοιχα, «στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε πάνω από 3.500 φωλιές στα 9,5 χλμ. παραλίας που αποτελούν τον πυρήνα του βιοτόπου, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από το 1984 και μετά». Αν και στην περιοχή αυτή επίσης σημειώνονται ετήσιες αυξομειώσεις, την τελευταία δεκαετία έχει αναγνωριστεί μια σημαντική αυξητική τάση στον αριθμό των φωλιών.

Παρά τη διάχυτη αίσθηση, τα παραπάνω ενθαρρυντικά νέα δεν αποδίδονται στην καραντίνα, όπως εξηγεί η επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο αριθμός των φωλιών σχετίζεται με εκείνον των θηλυκών χελωνών που φτάνουν στην παραλία ωοτοκίας. «Οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα διαβιούν στα πεδία διατροφής τους, στον Κόλπο του Γκαμπές (Βόρεια Αφρική) και στη Βόρεια Αδριατική, οι οποίες κάθε δύο τρία χρόνια μεταναστεύουν στις περιοχές ωοτοκίας για να αφήσουν τα αυγά τους. Το αν και πότε μία θηλυκή χελώνα είναι έτοιμη να μεταναστεύσει από το διατροφικό της πεδίο προς την παραλία αναπαραγωγής της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες» τονίζουν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο σημαντικότερος παράγων είναι η καλή διατροφή της, δηλαδή η αποθήκευση επαρκούς λίπους που θα τη βοηθήσει να αντέξει το μεγάλο ενεργειακό κόστος της μετανάστευσης και της αναπαραγωγής, που διαρκούν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο». Η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19 εφαρμόστηκαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο την άνοιξη του 2020, μία περίοδο κατά την οποία οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο είχαν ήδη αρχίσει το μεγάλο τους ταξίδι, επομένως είναι μάλλον απίθανο τα μέτρα να επηρέασαν την απόφασή τους.

Η μοναδική επίδραση της καραντίνας αφορά την περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα στις παραλίες ωοτοκίας, που τις έκανε κατά τι πιο φιλόξενες. «Οι συνθήκες για την ωοτοκία φέτος μέχρι το τέλος Ιουνίου ήταν ιδανικές γιατί υπήρχε σχεδόν μηδενική όχληση. Αρα όσες είχαν ήδη φτάσει εκεί μπορούσαν να βγουν στην παραλία και να αφήσουν τα αυγά τους ανενόχλητα. Από τον Ιούλιο και μετά εμφανίστηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες σε συγκεκριμένα τμήματα των παραλιών ωοτοκίας σε όλες τις περιοχές που παρακολουθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, πράγμα που δυσχεραίνει σε κάποιο βαθμό την ωοτοκία».

Η φετινή χαμηλή τουριστική κίνηση αποτελεί έναν θετικό οιωνό; «Οχι απαραίτητα, καθώς ο υψηλός αριθμός φωλιών δεν συνεπάγεται απαραίτητα υψηλό αριθμό νεοσσών. Υπήρξαν χρονιές με πολλές φωλιές, αλλά το ποσοστό εκκόλαψης των αυγών ήταν χαμηλότερο από άλλες χρονιές με λιγότερες φωλιές».

Μετά την εκκόλαψη των νεοσσών εκκρεμεί η διαδρομή τους μέχρι τη θάλασσα κι εκεί βρίσκεται ακόμη ένα πρόβλημα: η φωτορύπανση. Σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα υπάρχουν σημεία ή και ολόκληρες παραλίες, στις οποίες καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα. Η φετινή χαμηλή τουριστική δραστηριότητα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα μειωθούν τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε όλους να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Αυτό αποτελεί για εμάς την πρόκληση και την ευκαιρία αυτού του καλοκαιριού με τον κορωνοϊό», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του οργανισμού.

Πηγή : Καθημερινή


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το