Βιοποικιλότητα: Γιατί η κρίση της φύσης έχει σημασία, σε πέντε γραφικά
Μοιραστείτε το

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν τον φυσικό κόσμο, οδηγώντας στην εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών με ανησυχητικό ρυθμό. Τώρα, οι παγκόσμιοι ηγέτες υπόσχονται δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά θα είναι αρκετό;

Τι είναι η βιοποικιλότητα και γιατί έχει σημασία;

Η βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία όλων των ζωντανών όντων στη Γη και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στον ιστό της ζωής, φέρνοντας οξυγόνο, νερό, τροφή και αμέτρητα άλλα οφέλη.

Πρόσφατες αναφορές και μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της φύσης.

Πέρυσι, μια διακυβερνητική ομάδα επιστημόνων είπε ότι ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Και αυτό το μήνα, μια έκθεση διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιοι πληθυσμοί θηλαστικών, πουλιών, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών μειώθηκαν κατά 68%, κατά μέσο όρο, μεταξύ 1970 και 2016.

Ζούμε σε μια εποχή εξαφανίσεων;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπαίνουμε στην έκτη μαζική εξαφάνιση, με ό, τι κάνουμε τώρα να είναι πιθανό να καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι άλλες πέντε μαζικές εξαφανίσεις περιλαμβάνουν τον αστεροειδή χτύπημα που σκότωσε τους δεινόσαυρους και πολλά είδη στη θάλασσα.

“Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε. Η απώλεια της βιοποικιλότητας, η απώλεια της φύσης, είναι σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στην ιστορία της ανθρωπότητας”, λέει η Elizabeth Mrema, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα (Convention on Biological Diversity).

“Είμαστε τα πιο επικίνδυνα είδη στην παγκόσμια ιστορία.”

Οι άνθρωποι πιέζουν άλλα είδη να εξαφανιστούν μέσω του κυνηγιού, της υπεραλίευσης και της κοπής των δασών και των λιβαδιών.

Είμαστε σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των θηλαστικών τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα χαθούν άλλα 550 είδη θηλαστικών αυτόν τον αιώνα, εάν συνεχίσουμε την ίδια πορεία.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη, είναι ο ρυθμός με τον οποίο μεταμορφώνουμε το φυσικό τοπίο, μέσω της οικοδόμησης δρόμων και πόλεων και καταλαμβάνουμε περισσότερη γη για να καλλιεργήσουμε τρόφιμα.

Εκτός ξηράς, βάζουμε πλαστικό στους ωκεανούς και εξαντλούμε τα αποθέματα ψαριών.

Οι αξιολογήσεις δείχνουν ότι το 75% της γης και το 66% των ωκεανών έχει υποβαθμιστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πώς βγαίνουμε από την πορεία προς την καταστροφή;

Η απομάκρυνση από την τρέχουσα καταστροφική πορεία μας θα απαιτήσει μερικές μεγάλες αλλαγές.

Στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα στη Νέα Υόρκη στις 30 Σεπτεμβρίου, οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να δηλώσουν τις δεσμεύσεις των χωρών τους στη φύση και πιθανώς έναν νέο τρόπο να κάνουν πράγματα.

“Δεν πρόκειται να πουν:” Θα συνεχίσουμε ένα μονοπάτι καταστροφής. ” Πρόκειται να πουν: «Θα βρούμε μια πορεία βιωσιμότητας», λέει ο Inger Andersen, επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UN Environment Programme – UNEP).

Ποιο είναι το σχέδιο για το μέλλον;

Οι χώρες καλούνται να βάλουν τα ονόματά τους σε μια συμφωνία που θα είναι για την βιοποικιλότητα, κάτι όπως είναι η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity), μιας διεθνούς συνθήκης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Βραζιλία το 1992.

Η σύμβαση έχει τρεις στόχους: τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλομορφίας. τη βιώσιμη χρήση της φύσης · και την κατανομή των οφελών που προκύπτουν από τη γενετική επιστήμη.

Οι χώρες είχαν μέχρι και φέτος να επιτύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί πριν από μια δεκαετία, οι οποίοι κυμαίνονται από τη διακοπή της εξαφάνισης έως τη μείωση της ρύπανσης και τη διατήρηση των δασών. Παρά την πρόοδο, κανένας από τους στόχους δεν επιτεύχθηκε.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούνται τώρα να υπογράψουν μια δέσμευση για την προστασία του 30% του κόσμου έως το 2030 μέσω ενός σχεδίου δέκα σημείων που θέτει την άγρια ζωή και το κλίμα στην καρδιά των σχεδίων αποκατάστασης από την πανδημία.

Πρέπει να υποσχεθούν να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος, την αποψίλωση των δασών, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και τη ρύπανση

Οι επιστήμονες λένε ότι διακυβεύεται ένα τεράστιο ποσό. αλλά είναι ακόμη δυνατό να αντιστραφεί η παρακμή της φύσης, εάν τα λόγια και οι υποσχέσεις τηρηθούν.

Μετάφραση : Περικλής Τσιούτσιος – Eco-Pet News Team

Πηγή : bbc.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το