Βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη
Μοιραστείτε το

Ακούμε συνέχεια τους όρους βιώσιμη ή αειφόρο ανάπτυξη (sustainabledevelopment) & το δεχόμαστε άκριτα ως μια φράση cliche’ της εποχής μας.

Ο ορισμός που επικρατεί έχει στόχο η βιώσιμη ανάπτυξη να ικανοποιεί τις ανάγκες για το σήμερα, λαμβάνοντας μέριμνα για τις απαιτήσεις των μελλοντικών γενεών

Το τρίπτυχο της αειφορίας περιλαμβάνει το ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ, την ΚΟΙΝΩΝΊΑ και την ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ.

Στην περίπτωση της προστατευόμενης περιοχής του Αγίου Μάμα αφορά :

  1. την αρμονική συνύπαρξη των σπουδαιότερων οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής (Κτηνοτροφική (βόσκηση), Αγροτική (Ελαιώνες και Δενδροκαλλιέργειες, Τουρισμός (Beach bar, Καταλύματα κ.α), Θηραματική (κυνήγι),
  2. με την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την
  3. κοινωνική συνοχή μέσα από δραστηριότητες Αναψυχής (Άραγμα στην θάλασσα, αθλητισμός) και Εκπαίδευσης (ενημέρωση κοινού και μαθητών για τις λειτουργίες της φύσης).

Το θέμα δεν είναι να απαγορευτούν δραστηριότητες αλλά να συνεχίζουν να γίνονται με την σωστή διαχείριση και αυτό αφορά όλους τους τομείς :

Γεωτρήσεις, Φυτοφάρμακα, Υπερβόσκηση, Ιδιοκτησιακό, Επέκταση Κτιριακών Μονάδων, Ελλιπή Πληροφορήση, Κακή Πρόσβαση, Λαθραίο Κυνήγι, Ελλείψεις Ενημερωτικών Ταμπελών, Αθέτηση Νόμων, Απουσία Συνεννόησης, Μελέτες βιβλιογραφικές, Καθυστερηση Εγκρίσεων κα..Οπως βλέπεται όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση οικοσυστημάτων & δεν είναι δίκαιο ο ένας να κατηγορεί τον άλλον, αλλά ο κάθενας μας να αναλάβει την ευθύνη απο το δικό του μετερίζι.

MIO – ECSDE

Άρθρο: Αλεξάνδρα Κουπαράνη & Πέτση Αναστασία

Greek Eco Project


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το