Για το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή
Μοιραστείτε το

Πρόσφατα, έκανε τον γύρο του κόσμου μια είδηση για έναν πολύ ιδιαίτερο γάτο, τον Μπομπ. Συχνά ασχολούμαστε με τα ζώα και τα χαριτωμένα τερτίπια τους, αλλά η ιστορία του Μπομπ είναι πολύ διαφορετική— αυτός ο γάτος κατάφερε να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Ο Μπομπ βρέθηκε τραυματισμένος και εξαθλιωμένος από τον Τζέιμς Μπόουεν έναν άνθρωπο που πάλευε με τους δαίμονές του και προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Ο Μπομπ του έδωσε έναν λόγο για να ξυπνά κάθε πρωί, όπως λέει, και όχι μόνο. Η ιστορία του Μπομπ έγινε βιβλίο, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες ενώ ο Τζέιμς έγραψε ακόμα 5 βιβλία με πρωταγωνιστή αυτόν τον ιδιαίτερο γάτο. Έτσι από άστεγος και στο χείλος της καταστροφής, ο Τζέιμς έγινε εκατομμυριούχος χάρη στην έμπνευση που του χάρισε ο Μπομπ. Αυτό το τετράποδο κατάφερε ό,τι δεν μπορούσε να καταφέρει η κοινωνία, να δώσει ελπίδα σε έναν άνθρωπο και να του δώσει ένα λόγο για να ζει.

Αυτά συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Κύπρο, δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας βλέπουν τα πράγματα που αφορούν τα αδέσποτα υπό πολύ διαφορετικό φως. Αν και κάποιες νοοτροπίες δεν μπορούν να αλλάξουν εν μια νυκτί, τόσο εγώ όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των ζώων και να τους χαρίσουμε μία καλύτερη ζωή, επειδή έχουν αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και επειδή δίνουν πολύ περισσότερα από όσα παίρνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Στροβόλου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ευημερίας Γάτων Cat P.A.W.S ξεκινά εκστρατεία στείρωσης αδέσποτων γάτων μέσω του δικού του προγράμματος στειρώσεων και του προγράμματος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Κράτους και του Υπουργείου Γεωργίας.

Ως γνωστό, η εγκατάλειψη γάτων και το ότι συνήθως οι ιδιοκτήτες γάτων αποφεύγουν να τους στειρώσουν ακόμη κι αν δεν τους εγκατέλειψαν, προκάλεσε σε ολόκληρο το νησί σοβαρά προβλήματα υπερπληθυσμού γάτων, με δυσμενείς συνέπειες, κυρίως για τα ίδια τα ζώα. Έτσι, μέσω της μεθόδου της παγίδευσης, της στείρωσης και της επιστροφής των ζώων στον χώρο όπου βρίσκονταν (αγγλιστί ΤNR, trap- neuter-release) προσεγγίζουμε το θέμα με τον πιο ανθρώπινο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό τρόπο. Βέβαια, οι εθελοντές μας, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα τύχουν εκπαίδευσης από τον Σύνδεσμο Cat P.A.W.S, για να εξασφαλιστεί ότι τόσο τα ζώα όσο και οι ίδιοι δεν θα τραυματιστούν κατά τη διαδικασία. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εκστρατεία και να εξασφαλιστεί η ευημερία των γάτων που παγιδεύονται.

Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι δεν θα επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα, καθώς έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αλλά θεωρούμε ότι είναι και αυτό μια αρχή. Ήδη ο Δήμος διαθέτει κάθε χρόνο κονδύλι στον Προϋπολογισμό ειδικά για την στείρωση γάτων. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον το Κράτος θα υποστηρίξει περισσότερο τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά ο αριθμός των γάτων και να στειρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, για να μην παρατηρούνται προβλήματα υπερπληθυσμού. Δυστυχώς, η οικονομική αρωγή από το Κράτος δεν επαρκεί, για παράδειγμα ο Δήμος μας έλαβε μόλις 12 κουπόνια, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κύπρου, με ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού γάτων.

Όπως γνωρίζουμε, οι γάτες πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς— ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια θηλυκή γάτα μπορεί να μείνει έγκυος από τους πρώτους μήνες της ζωής της και μπορεί να γεννήσει 2 – 3 φορές το χρόνο. Με πρόχειρους υπολογισμούς, βλέπουμε ότι οι απόγονοι δύο γάτων αυξάνονται γεωμετρικά, για παράδειγμα, υποθέτουμε ότι από μία γέννα σε τρία χρόνια μπορεί να έρθουν στον κόσμο μέχρι και 1000 γάτοι. Για να βάλουμε το πρόβλημα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι Υπηρεσίες του Δήμου κατά μέσο όρο καλούνται να μαζέψουν δέκα γάτους και γατάκια που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο— ένα θλιβερό καθήκον που ανέλαβε ο Δήμος με σκοπό την εξασφάλιση της δημόσιας Υγείας. Η όλη διαδικασία και η αποτέφρωση των άτυχων αυτών ζώων, εκτός από το ότι είναι ψυχοφθόρα, επιβαρύνει τα οικονομικά του Δήμου.

Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε μια πιο ολιστική και τολμηρή αντιμετώπιση του ζητήματος, με αύξηση των κονδυλίων από πλευράς Κράτους, λαμβάνοντας σειρά μέτρων, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες αλλά και υποστηρίζοντας το έργο των Φιλοζωικών Οργανώσεων, οι οποίες δίνουν μια άνιση μάχη. Ας μην ξεχνούμε ότι τα ζώα αποτελούν μέρος του κόσμου μας, αυτή η Γη τους ανήκει όπως και σε εμάς, κι έχουν την ικανότητα ακόμα και να μας «σώσουν», κάτι που αποδεικνύεται από χιλιάδες μύθους και θρύλους αλλά και πραγματικές ιστορίες, όπως αυτή του Μπομπ.

*Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Πηγή : sigmalive.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το