Δανία: Θα σφαγιάσουν εκατομμύρια μινκ γιατί φοβούνται μετάλλαξη του κορονοϊού
Μοιραστείτε το

Θα θανατωθούν περισσότερα από 16 εκατομμύρια ζώα.

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατωθούν περισσότερα από 16 εκατομμύρια μινκ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον φόβο μετάλλαξης του Covid-19, ο οποίος μεταδίδεται από τα μινκ στους ανθρώπους, πράγμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παρασκευή εμβολίων στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες (4/11) η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε πως ήδη έχουν μολυνθεί 12 άτομα με τον μεταλλαγμένο ιό και πως αυτά τα ζώα αποτελούν πλέον σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου» υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που φαίνεται να έχουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων.

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και προς τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Ο στρατός, η αστυνομία καθώς και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης πρόκειται να κινητοποιηθούν με σκοπό να βοηθήσουν τις φάρμες (περίπου 1.000 στον αριθμό) με τη σφαγή, η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό μινκ της χώρας.

Τα ευρήματα που παραδόθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, έγιναν με βάση εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αρχών, κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από 200 φάρμες.

Η είδηση της θανάτωσης των μινκ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με την εκτροφή τους, καθώς η εμπορική τους αξία φέτος ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, πολλοί είναι και αυτοί που βλέπουν τις εξελίξεις ως μια ευκαιρία για μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση αυτών των ζώων:

«Αυτό που θα έπρεπε πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους», τόνισε η Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark.

Η δρ. Joanna Swabe, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International / Europe, συμφώνησε προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Παρόλο που δεν είναι απαγόρευση της εκτροφής γούνας, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ζώα που περιορίζονται σε μικρά κλουβιά γούνας στις φάρμες γούνας, μόνο για τους σκοπούς μιας ασήμαντης μόδας που κανείς δεν χρειάζεται. Συγχαίρουμε την πρωθυπουργό της Δανίας για την απόφασή της να κάνει ένα τόσο απαραίτητο βήμα για την προστασία των Δανών πολιτών από τον θανατηφόρο κορωνοϊό».

Πηγή : ieidiseis.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το