Διακοπές με τον σκύλο μου!
Μοιραστείτε το

Οι διακοπές με το σκύλο έχουν πολύ γέλιο, τρελό παιχνίδι και απρόοπτα. Αν μάλιστα ο σκύλος σας είναι ευγενικός και υπάκουος τότε, όχι μόνο δεν θα σάς δημιουργήσει προβλήματα, αλλά θα κλέψει και καρδιές στις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Ο κορυφαίος εκπαιδευτής σκύλων Θοδωρής Τριάντης συνοψίζει σε ένα μίνι- οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι να βάλουμε στην σκυλο-βαλίτσα;

Απαραίτητα τα πιάτα φαγητού-νερού και ξηρά τροφή, γιατί πιθανόν να μη βρούμε εκεί που θα πάμε, η αλυσίδα του αν χρειαστεί να τον δέσουμε κάπου, το λουρί-οδηγός για τη βόλτα του, ένα αναπληρωματικό κολάρο, γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται, και απαραίτητα το φίμωτρο. Το φίμωτρο είναι υποχρεωτικό στα πλοία και στα τρένα και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως όταν τους ζητάνε φίμωτρο και δεν τους αφήνουν να επιβιβαστούν στο πλοίο.
σκύλος διακοπές.

Μην ξεχνάτε τη βούρτσα και το σαμπουάν του, καθώς και τα αντιπαρασιτικά που χρησιμοποιείτε. Οπωσδήποτε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο εμβολιασμών του σκύλου σας, ενημερωμένο από τον κτηνίατρο σας.

Και φαρμακείο; (αχρείαστο να ‘ναι…)

Φτιάξτε ένα μικρό φαρμακείο που να περιέχει κάποια αλοιφή για τσιμπήματα και ίσως χάπια κορτιζόνης, χάπια για διάρροια, κάποιο αντισηπτικό σαπούνι ή τα κτηνιατρικά σπρέι για τα μικρόβια, βαμβάκι, γάζες ,ατροπίνη, φυσιολογικό ορό, επιδέσμους και αν έχει κάποια ευαισθησία σε κάτι ή χρόνια ασθένεια, τα ανάλογα φάρμακα.

Πριν χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε επικοινωνήστε απαραιτήτως πρώτα με τον κτηνίατρο σας. Προσοχή, το κουτί Πρώτων Βοηθειών πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες σε έκτακτες περιπτώσεις;

Διάρροια: Δίαιτα, όχι τροφή για μία μέρα. Αν έχει πυρετό που επιμένει, μιλήστε με τον κτηνίατρο σας.

Εμετός: Μη δώσετε στο σκύλο σας να φάει, αν δεν επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Φόλα-δηλητηρίαση από χαλασμένη τροφή: επειγόντως στον κτηνίατρο, η ατροπίνη θα σας φανεί χρήσιμη.

Τσίμπημα από έντομο: Αλοιφή που βρίσκουμε στο φαρμακείο και πιθανόν να χρειάζεται αντισταμινικό και κορτιζόνη για να αποφευχθεί το αλλεργικό σοκ, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό.

Θερμοπληξία: Μεταφορά σε δροσερό χώρο ή σε σκιά και βρεγμένες πετσέτες σε όλο του το σώμα, ιδιαίτερα στο κεφάλι και γρήγορα στον κτηνίατρο.

Εμείς ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, εσείς;

Aν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, προτιμήστε τις πρωινές ώρες ή τις βραδινές, για να γλιτώσετε και εσείς και ο σκύλος σας τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι στάσεις που θα κάνετε πρέπει να είναι ανάλογες της απόστασης που θα διανύσετε. Θυμηθείτε: αν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος στο αυτοκίνητο, είναι προτιμότερο να τον δέσετε για να μην προξενήσει ατύχημα.

Με τρένο: Αν ταξιδέψετε με τρένο, μπορείτε να τον έχετε μαζί σας με φίμωτρο, αλλιώς με κλουβί μεταφοράς στη σκευοφόρο. Μπορείτε να τον έχετε μαζί σας μόνο αν είναι μικρόσωμος και μέσα σε ένα μικρό κλουβί μεταφοράς.

Με αεροπλάνο: Όλοι οι σκύλοι στο αεροπλάνο πληρώνουν εισιτήριο και ταξιδεύουν cargo. Μόνο οι πολύ μικρόσωμοι μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους. Όλα τα άλλα σκυλιά ταξιδεύουν (cargo) στο χώρο των αποσκευών μέσα σε κλουβί μεταφοράς του οποίου το μέγεθος πρέπει να είναι ανάλογο του σκύλου. Η παράδοση του σκύλου γίνεται τρεις ώρες πριν την πτήση. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας και με τα προξενεία ή τις πρεσβείες της χώρας προορισμού σας για να ενημερωθείτε έγκαιρα για όσα ισχύουν. Πριν πετάξετε ρωτήστε τον κτηνίατρο σας τι πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση που η πτήση είναι πολύωρη.

Με πλοίο: Στα πλοία ισχύει το γνωστό καθεστώς και οι σκύλοι οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους ή ταξιδεύουν μαζί σας στο κατάστρωμα με φίμωτρο και με λουράκι. Σε μερικά πλοία οι διαμορφωμένοι χώροι για τους σκύλους είναι εξαιρετικοί και σε άλλα- επιεικώς- άθλιοι. Μπορείτε να πάρετε τον σκύλο μέσα στο πλοίο μόνο αν έχετε κλείσει καμπίνα κι εφόσον θα βρίσκονται σε αυτήν αποκλειστικά δικοί σας άνθρωποι. Αυτό βέβαια είναι παράτυπο κι επίσημα απαγορεύεται, όμως οι περισσότεροι κάνουν τα στραβά μάτια. Καλό είναι να τηρείτε τους κανόνες για κάθε ενδεχόμενο.

Με λεωφορείο: O πρόσφατος νόμος λέει ότι επιτρέπονται στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ μόνο τα μικρόσωμα σκυλιά σε κατάλληλο κλουβάκι μεταφοράς (εννοείται ότι δεν αποτρέπονται τα μεγαλόσωμα). Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε πριν κλείσετε θέση για να τους ενημερώσετε ότι ταξιδεύετε με σκύλο.

Υπάρχει και ο συνήγορος του διαβόλου…

Επειδή δεν κάνουν διακοπές μόνον οι κυνόφιλοι και επειδή κάποιοι, που επίσης κάνουν διακοπές, δεν είναι καθόλου κυνόφιλοι, ας μη δίνουμε δικαιώματα. Μην ξεχνάτε ότι οι φιλόζωοι δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν τα ίδια αισθήματα για τα ζώα.

Γι΄ αυτό:

  • Δεν αφήνουμε το σκύλο μας να γαβγίζει άσκοπα, κάποιοι θέλουν να ηρεμήσουν.
  • Δεν τον αφήνουμε να τρέχει ελεύθερος οπουδήποτε, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.
  • Μαζεύουμε πάντα τις ακαθαρσίες του, κυρίως στην παραλία.
  • Δεν τον αφήνουμε στον ήλιο, ή στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, θα πάθει θερμοπληξία.
  • Δεν ταΐζουμε το σκύλο ό,τι περισσεύει από το πιάτο μας.

Προσπαθήστε να κρατάτε έστω και ένα χαλαρό ωριαίο πρόγραμμα για τον σκύλο σας, ιδιαίτερα αν είναι κουτάβι.

Καλές διακοπές και πάντα με το σκύλο σας!

Πηγή : greek-crossroads.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το