Δύο χρόνια από όταν ξεκίνησε το πρόγραμμά μας στην Αίγινα
Μοιραστείτε το

Δύο χρόνια από όταν ξεκίνησε το πρόγραμμά μας στην Αίγινα, το 50% των δεσποζόμενων σκύλων πλέον φέρει microchip.

Αυτοί οι 1000 δεσποζόμενοι σκύλοι δεν είναι πια ανώνυμοι και δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν, καθώς το microchip συνδέει τον σκύλο με τον κηδεμόνα του και ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης πληρώνει πρόστιμο.

Καθώς κανένας από αυτούς τους 1000 σκύλους δεν θα εγκαταλειφθεί, αυτοί οι 1000 σκύλοι δεν θα προστεθούν ποτέ στον αριθμό των αδέσποτων ζώων.

Ευχαριστούμε την National Herald, τη μεγαλύτερη ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα, που μοιράστηκε την ιστορία μας και τον στόχο μας να επιτύχουμε μηδενικό αριθμό αδέσποτων ζώων.

Zero Stray Pawject

Μια συστηματική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα

ΑΙΓΙΝΑ, Ελλάδα – Δύο χρόνια μετά την έναρξη στην Αίγινα, του πρώτου δημοτικού προγράμματος μικροτσίπ RFID για ιδιοκτήτες σκύλων στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικό αποτέλεσμα : το 50% των δεσποζόμενων σκύλων στην Αίγινα έχουν τώρα μικροτσίπ!

Σχεδόν 1.000 δεσποζόμενοι σκύλοι, έχουν βγει από την ανωνυμία τους και έχουν ουσιαστικά έναν δια βίου εμφυτευμένο σειριακό αριθμό!

Αυτό επιτεύχθηκε μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος που ξεκίνησε στις αρχές του 2018 από την Zero Stray Pawject, Inc. στο Δήμο της Αίγινας.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έχει εφαρμοστεί μια συστηματική προσέγγιση που στοχεύει στη βασική αιτία του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων και όχι απλώς στην αντιμετώπιση του συμπτώματος, δηλαδή των σκύλων που βρίσκονται ήδη στο δρόμο.

Ο στόχος του Zero Stray Pawject είναι να εξαλείψει τα αδέσποτα σκυλιά στην Αίγινα έτσι ώστε:

Η Αίγινα γίνεται η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα χωρίς αδέσποτα σκυλιά.

Το πρόγραμμα του Zero Stray Pawject γίνεται το πρακτικό βιβλίο οδηγιών βέλτιστων πρακτικών που και άλλοι δήμοι μπορούν επίσης να εφαρμόσουν για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα.

Αυτή η προσπάθεια υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη στην Αθήνα και το Battersea Bogs and Cats Home, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς καλής μεταχείρισης των ζώων στον κόσμο.

Ποια είναι η βρώμικη αλήθεια πίσω από τα αδέσποτα;

Τα αδέσποτα σκυλιά δεν μεγαλώνουν στα δέντρα αλλά είναι το αποτέλεσμα των σκυλιών που εγκαταλείπονται από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Η «ανωνυμία» των σκύλων είναι ο παράγοντας που επιτρέπει την εγκατάλειψή τους επειδή δεν μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του. Ένας εγκαταλελειμμένος σκύλος δεν μπορεί να πει σε κανέναν ποιός το εγκατέλειψε, δεν έχει δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε σημάδια μοναδικής αναγνώρισης.

Για το λόγο αυτό, το Zero Stray Pawject επικεντρώνεται στην περίοδο πριν καταλήξει ένας σκύλος στο δρόμο. Ο ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισής μας για την εξάλειψη των αδέσποτων σκύλων είναι να δώσουμε μια «ταυτότητα» σε κάθε δεσποζόμενο σκύλο: να εμφυτεύσουμε μικροτσίπ RFID που έχουν μοναδικούς σειριακούς αριθμούς και να εισαγάγουμε τις πληροφορίες των ιδιοκτητών σε μια βάση δεδομένων.

Παρόλο που το μικροτσίπ των κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα (Νόμος 4039/2012) και υπάρχει Εθνικό Μητρώο Κατοικίδιων στο Υπουργείο Γεωργίας, ο νόμος δεν έχει επιβληθεί και μόνο οι πιο υπεύθυνοι ιδιοκτήτες (δηλαδή, οι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια τους) μέχρι στιγμής έχουν σημάνει τα σκυλιά τους.

Το 2018, η Zero Stray Pawject ξεκίνησε το πρωτοποριακό της πρόγραμμα με το Δήμο της Αίγινας για την προώθηση του μικροτσίπ σκύλων και την εγγραφή τους όχι μόνο στο Εθνικό Μητρώο Κατοικίδιων, αλλά και σε ένα νέο Δημοτικό Μητρώο Σκυλιών που έχει περισσότερα δεδομένα για κάθε σκύλο και κάθε ιδιοκτήτη ( συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς).

Το Zero Stray Pawject και ο Δήμος Αίγινας κατάφεραν να φτάσουν τα 1.000 σκυλιά κάνοντας τις ακόλουθες ενέργειες τα τελευταία 2 χρόνια:

1. Διοργάνωσε μια δημοτική λαχειοφόρο αγορά δύο εβδομάδων που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τhn Zero Stray Pawject. Έδωσε 200 ευρώ στον ιδιοκτήτη ενός τυχαία επιλεγμένου σκύλου από το Δημοτικό Μητρώο Σκυλιών.

2. Επιχορήγησε την εμφύτευση 400 μικροτσίπ για κατόχους σκύλων χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

3. Σχεδίασε και παρήγαγε 1.000 ετικέτες σκύλου, καθεμία με τον μοναδικό Δημοτικό αριθμό εγγραφής.

4. Δωρίστηκαν σαρωτές μικροτσίπ στους σταθμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής στην Αίγινα, οι οποίοι έχουν γίνει οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις στην Ελλάδα που πραγματοποίησαν τυχαίους επιτόπιους ελέγχους σκύλων για να διασφαλίσουν ότι έχουν μικροτσίπ.

Αν και το μικροτσίπ μπορεί να προστατεύσει έναν ενήλικο σκύλο από το να καταλήξει στο δρόμο, ένα μικροτσίπ προφανώς δεν είναι κληρονομικό. Για αυτόν τον λόγο, και δεδομένου ότι πολλά εγκαταλελειμμένα σκυλιά είναι κουτάβια πεταμένα στα σκουπίδια, η Zero Stray Pawject επιδοτεί επίσης τη στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων ως μέσο για τη μείωση του αριθμού των κουταβιών που θα κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν. ΕΙΔΙΚΑ:

Για το 2020, έχει ήδη συγκεντρωθεί χρηματοδότηση για 300 στειρώσεις.

Το Δημοτικό Μητρώο Σκυλιών επιτρέπει στοχευμένες καμπάνιες σε επίπεδο ιδιοκτήτη και σκύλου, καθώς έχει:

Δεδομένα σχετικά με το εάν κάθε σκύλος είναι στειρωμένος ή όχι

Ο λόγος για τον οποίο κάθε ιδιοκτήτης αποφεύγει τη στείρωση (σε περίπτωση που ο σκύλος είναι στείρος)

Στοιχεία επικοινωνίας του κατόχου για αποστολή SMS ή email.

Κατά τους πρώτους 2 μήνες του προγράμματος, 60 σκύλοι έχουν ήδη στειρωθεί.

Τέλος, δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι ο 3ος πυλώνας του προγράμματος, το 2019 η Zero Stray Pawject ξεκίνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εξειδικευμένους συνεργάτες.

Απευθυνόταν στους μαθητές της Αίγινας και έγινε πολύ αποδεκτός.

Μετάφραση : Περικλής Τσιούτσιος
The National Herald

Facebook


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το