Εγκαίνια στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο
Μοιραστείτε το

Την πρώτη βουτιά στο, στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, που ανοίγει τις πύλες του σήμερα, στην Αλόννησο αποτελώντας ένα πραγματικό σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις Σποράδες αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ετοιμάζονται να κάνουν αυτή την ώρα ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο… Σάκης Ρουβάς παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στην τελετή των εγκαινίων είναι η Περιφερειακή Σύμβουλος και επικεφαλής του ΕΟΔΥ στο νομό, Δήμητρα Νάτσινα.

Το υποβρύχιο μουσείο

Το υποβρύχιο μουσείο, το οποίο οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρα και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του σήμερα 1η Αυγούστου, οπότε θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα -στον βυθό- από το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. Οι καταδύσεις θα γίνονται είτε από ελεύθερους-ερασιτέχνες δύτες είτε με τη συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα.

Το περίφημο ναυάγιο, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 21 και 28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, που καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν ενδιαφέροντα προορισμό για κάθε έμπειρο αυτοδύτη. Η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν θα αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά θα απευθύνεται και σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι εναλλακτικά θα έχουν την ευκαιρία μεν να δουν τα εκθέματα του ναυαγίου, αλλά χωρίς να μπουν μέσα στην θάλασσα. Αυτό μπορεί να συμβεί, αφού στη Χώρα της Αλοννήσου θα υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και τη δυνατότητα να καταδυθεί ο επισκέπτης εικονικά στον βυθό και να περιηγηθεί στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Το άνοιγμα και η λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου από το Σάββατο 1η Αυγούστου είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.

Την κορδέλα στο βυθό θα κόψουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Σάκης Ρουβάς, ενώ στο νησί, έχουν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι πολλών ΜΜΕ της χώρας που μεταδίδουν τις σχετικές μοναδικές εικόνες.

Πηγή : energospolitis.gr


Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην Περιστέρα της Αλοννήσου, την ώρα που καταδυόμενοι σε βάθος 25 μέτρων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Σάκης Ρουβάς, -ως πρώτος επίσημος επισκέπτης και κάνοντας ελεύθερη κατάδυση-, έκοβαν την κορδέλα στο αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα. Το εμβληματικό έργο των Υποβρυχίων Μουσείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βραβευμένο τέσσερις φορές, σε Ευρώπη και Ελλάδα, είναι ένα έργο καινοτομίας και προστιθέμενης αξίας για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, που το ναυάγιο ανοίγει για το κοινό, οι δύτες θα καταδύονται με ταμπλέτα που παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια τους στον πανέμορφο βυθό του θαλασσίου πάρκου των Βορείων Σποράδων. Πέντε υποβρύχιες κάμερες μεταδίδουν real time εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο site nous.com.gr Το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στην Χώρα της Αλοννήσου προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία εικονικής κατάδυσης, σε όσους δεν μπορούν να καταδυθούν, χάρη στα γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας. Το Κέντρο οργανώνει αυτέ τις μέρες για παιδιά και ενήλικες εκπαιδευτικό πρόγραμμα -μουσειοσκευή- με θέμα την υποβρύχια αρχαιολογία.

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, ιστορική στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας της Αλοννήσου. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τους πρώτους καταδυόμενους σε ένα χώρο ο οποίος μετά από πολύ συστηματική προσπάθεια αποδίδεται πιλοτικά μέχρι τον Οκτώβριο και από τον Οκτώβριο και μετά σε συστηματική λειτουργία, στους κατοίκους της Αλοννήσου, την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα. Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως έχει ένα θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Ο συνδυασμός αυτός του πάρκου με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος μας, είναι ο στόχος της κοινωνίας όχι μόνο της ελληνικής αλλά του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, αυτός ο συνδυασμός του περιβάλλοντος και του πολιτισμού δημιουργεί προϋποθέσεις για μια τεράστια υπεραξία στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο συμβολική όσο και πραγματική. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που σήμερα εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχα τη χαρά, την τύχη και την τιμή μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, αγαπητό φίλο, να αποδώσουμε σε όλο τον κόσμο τον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας. Ενός ναυαγίου εξαιρετικά σημαντικού καθώς είναι από το πρωϊμότερα, τα παλαιότερα που έχουμε όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο».

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Πολιτισμός, Τέχνη, Τουρισμός, Αγορά, όλα μαζί εδώ σήμερα. Ευχαριστώ όλους, από τον Δημήτρη Μαυρίκη, τον πρώτο που βρήκε το ναυάγιο και το δήλωσε, τους ανθρώπους που πάλεψαν τόσα χρόνια, τους ανθρώπους του νησιού που μας ενέπνευσαν, που μας έκαναν να το ερωτευτούμε, να το αγαπήσουμε και να το κάνουμε πράξη. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Εμείς το κάναμε και ήμασταν συνεπής. Ευχαριστώ την Υπουργό Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία, γιατί ενστερνίστηκε το όραμα μας, το αγκάλιασε και το έκανε πράξη, ενώ τόσα χρόνια δεν γινόταν πράξη. Ευχαριστώ το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το Σάκη Ρουβά που ήρθε εδώ και δείχνει ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει τα εργαλεία προώθησης του τουρισμού, του πολιτισμού και την Ελλάδα. Ευχαριστώ την Ελπίδα Χατζηδάκη που ήταν η πρώτη που το ανέσκαψε. Ανεβάζουμε την Ελλάδα πιο ψηλά στην πιο δύσκολη στιγμή. Στη δυσκολότερη στιγμή εμείς δεν παραδινόμαστε, δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά όπως κάνουν ορισμένοι που κλαίνε πάνω από τις στάχτες. Δώσαμε και δίνουμε καθημερινή μάχη για να μπορέσουμε να σηκώσουμε την Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τον τουρισμό μας πιο ψηλά. Γιατί το Υποβρύχιο Μουσείο είναι ένα εργαλείο τουρισμού. Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται στην ανθρωπότητα γιατί έτσι προστατεύονται και συντηρούνται. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Συνεχίζουμε και σε συνεργασία με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη αξιοποιούμε άλλα τέσσερα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, έχουν περάσει από το ΚΑΣ και προχωρά η διαδικασία ώστε να γίνουν επισκέψιμα. Η Αλόννησος, η Θεσσαλία και η Ελλάδα αποδίδουν στην ανθρωπότητα των «Παρθενώνα των Υποβρυχίων Μουσείων». Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι από άποψη μοναδικότητας ισάξιο με τον Παρθενώνα γιατί είναι το αρχαιότερο ναυάγιο -435π.Χ- που μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος στον πλανήτη. Εδώ ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε με πράξεις. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους: Να ξέρουν να συνεργάζονται, να αγαπούν τα πράγματα με τα οποία ασχολούνται, να τα πιστεύουν, να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν. Εμείς πήραμε τα ναυάγια τα αναδείξαμε και τα αναδεικνύουμε, αναβαθμίζουμε τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους. Γιατί εδώ δουλεύουν άνθρωποι. Φέρνουμε το μέλλον στο παρόν, προδιαγράφουμε το μέλλον. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται συνεργασία και ένωση δυνάμεων».

Πέτρος Βαφίνης, Δήμαρχος Αλοννήσου: «Σήμερα για την Αλόννησο είναι μια ιστορική ημέρα. Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι καταδύσεις για το κοινό για το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας. Εμείς τουριστικά έχουμε επενδύσει πάνω σ’ αυτό το ναυάγιο. Η Αλόννησος μπαίνει πλέον στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη. Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των καταδύσεων. Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος διότι οι καταδύσεις γίνονται για τουλάχιστον οκτώ με εννέα μήνες το χρόνο και αυτό είναι το κέρδος στην τοπική οικονομία. Ανοίγουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν τρία καταδυτικά κέντρα, θα γίνουν και περισσότερα. Μαζί, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε, διότι από εδώ και πέρα πρέπει να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα είναι το μέλημά μας, να μάθει όλος ο κόσμος γι’ αυτό το ναυάγιο».

Σάκης Ρουβάς: «Είχα τη μεγάλη χαρά και την τιμή να καταδυθώ στο πρώτο επισκέψιμο ναυάγιο της χώρας στα ανοιχτά της Αλοννήσου, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για μια σπουδαία εμπειρία καθώς το ναυάγιο της Περιστέρας, με τους 4000 αμφορείς, αποτελεί το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, χαρακτηρίζεται από άποψη μοναδικότητας ως ο «Παρθενώνας των ναυαγίων» όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, ενώ καθιερώνει, πλέον, τη χώρα μας στο «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου».

Πηγή : magnesianews.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το