Εγκατάλειψη, Κακοποίηση και Υιοθεσίες Ζώων
Μοιραστείτε το

Το φιλοζωικό κύμα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, είναι μεγάλο. Ωστόσο, το θέμα των εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων ζώων συνεχίζει να υφίσταται στην Ελλάδα.

Το VICE ανοίγει το θέμα της υιοθεσίας των αδέσποτων και φωτίζει βασικές πτυχές του πολύ σοβαρού και επίκαιρου ζητήματος, της κακοποίησης ζώων.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις πολύ πρόσφατες βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί πολύ, ωστόσο δεν έχει αυξηθεί ανάλογα και ο αριθμός των ατόμων που συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Εμπόδια σε αυτό αποτελούν τόσο η πολύπλοκη διαδικασία καταγγελίας ενός βίαιου περιστατικού κατά ζώου, ώστε να ανοίξει φάκελος για μια τέτοια δικογραφία, όσο και ο φόβος των αντιποίνων που αποτρέπει πολλούς πολίτες να κάνουν επώνυμα καταγγελίες, ακόμα κι αν οι ίδιοι είναι αυτόπτες μάρτυρες.

Εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα ζώα υπάρχουν δυστυχώς ακόμα πολλά. Κομμάτι της λύσης ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό, βρίσκεται στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων, μία διαδικασία επίπονη, χρονοβόρα αλλά και ουσιαστική.

Το VICE μίλησε με την Αναστασία Αραβαντινού της Μ.Κ.Ο., Achaic Society for the Care of Animals, Patras Greece – ASCA, η οποία καταγράφει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στις υιοθεσίες σκύλων και γάτων τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε τη Φρίκη και τη Γιούμα, δύο υιοθετημένα αδέσποτα σκυλιά που ζουν προστατευμένα πια, στην Πάτρα και το Αμβούργο με τους κηδεμόνες τους. Τέλος, ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, ο πρώτος Έλληνας Ειδικός Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος μας μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του πάνω σε περιστατικά προβλημάτων συμπεριφοράς δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Επιπλέον, το VICE συνομιλεί με βασικούς φορείς και ανθρώπους που εμπλέκονται στο πιο πρόσφατο περιστατικό βάναυσης κακοποίησης με μαχαίρι του «ήρωα» σκύλου Έκτορα στη Νίκαια Αττικής τον Οκτώβριο του 2020. Συναντά, επίσης, τον Βαγγέλη Δρίβα αστυνομικό, δημιουργό και διαχειριστή της σελίδας Report Animal Abuse Greece που από το 2016 ενημερώνει διαρκώς και έγκυρα πολίτες για την κείμενη νομοθεσία σε σχέση με τη διαβίωση των ζώων και τη διαδικασία καταγγελίας για την κακοποίησή τους.

Τέλος, o αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης μιλά στο VICE για την πολύ πρόσφατη τροπολογία που μετέτρεψε το πλημμέλημα σε κακούργημα για περιστατικά κακοποίησης ζώου, καθώς και για σημαντικά, εκκρεμή ζητήματα γύρω από τις υιοθεσίες ζώων στο εξωτερικό και την αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με ελέγχους για ηλεκτρονική σήμανση σε κατοικίδια και μη.

Παραγωγή – Έρευνα: Κατερίνα Βασιλείου
Οπερατέρ: Τάσος Σκαρής, Νίκος Βλαχάκης, Δημήτρης Ζιβόπουλος
Ηχολήπτης: Βασίλης Αθανασσάς
Μοντέζ: Μαρία Κουνάβη

Δείτε το επεισόδιο

Πηγή : vice.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το