Εγκλωβισμένο σπουργίτι στο Hondos Center Αμαρουσίου
Μοιραστείτε το

17/06/2020

Ενημερώθηκε η ομάδα μας, από υπάλληλο του καταστήματος Hondos Center Αμαρουσίου, για εγκλωβισμένο σπουργίτι στον πρώτο όροφο.

Άμεσα έσπευσε στο σημείο Διασώστης της ομάδας μας που βρισκόταν στην περιοχή.

Το σπουργιτάκι είχε εισέλθει από την κεντρική είσοδο του καταστήματος και στην προσπάθειά του να βγει έξω κατέληξε εγκλωβισμένο σε τυφλό σημείο ανάμεσα στην τζαμαρία και σε έπιπλο τύπου ραφιέρας στην γωνία του ορόφου που κάλυπτε εντελώς την τζαμαρία μέχρι την οροφή.

Το μόνο σημείο από το οποίο υπήρχε οπτική επαφή με το μικρό σπουργίτακι ήταν από ύψος δύο μέτρων από στενό άνοιγμα ύψους πενήντα εκατοστών και φάρδους τριών εκατοστών, όπου βρισκόταν το σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί στην προσπάθειά του να βγεί εκτός μαγαζιού έχοντας χάσει τον προσανατολισμό του από την τζαμαρία.

Στο σημείο όπου ήταν εγκλωβισμένο στάθηκε αδύνατη η προσέγγισή του καθώς δεν υπήρχε ευχέρεια κινήσεων λόγω του περιορισμένου χώρου.

Μετά από πολλές προσπάθειες και με διάφορες τεχνικές, όπως με ψιλή βέργα και δίχτυ, καθώς δεν χώραγε ούτε η απόχη, δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα δυστυχώς.

Στην προσπάθειά του ο Διασώστης μας διαβάζοντας τις αντιδράσεις του πτηνού πού εκδήλωναν έντονο στρες και υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού του, άρχισε να ψάχνει άλλη λύση απεγκλωβισμού, πιο ασφαλή και σίγουρη, καθώς και τρόπο να το περιορίσει στην κάτω γωνία τού χώρου όπου βρισκόταν εγκλωβισμένο.

Μετά από επικοινωνία με τους υπευθύνους του καταστήματος πήραμε την απαραίτητη άδεια για να ανοίξουμε μια μικρό δίοδο στο κάτω μέρος του επίπλου μέσα στο ντουλαπάκι για να αποκτήσουμε την απαραίτητη πρόσβαση και να απελευθερώσουμε με ασφάλεια το μικρό σπουργιτάκι .

Υπομονετικά και με την χρήση πριονολάμας σιδήρου ανοίχθηκε τρύπα μικρής διατομής σε απόσταση τριάντα εκατοστών πάνω και αριστερά από το σημείο όπου είχε κουρνιάσει το σπουργιτάκι.

Τοποθετήθηκε η στεφάνη της απόχης ασφαλίζοντας την έξοδο της τρύπας για προληπτικούς λόγους μην διαφύγει το μικρό και στην συνέχεια έγινε μια προσπάθεια μήπως βγεί απο μόνο του από την τρύπα και καταλήξει στο δίχτυ της απόχης.

Κατόπιν ο διασώστης μας με την χρήση της αυτοσχέδιας κατασκευής με δίχτυ κατάφερε να περιορίσει το μικρό σε σημείο πού θεώρησε πως μπορεί να επέμβει με το χέρι από την τρύπα.

Δύσκολο αφού δεν υπήρχε οπτική επαφή με το πτηνό και ενεργούσε στα τυφλά δια της αφής με το ενα χέρι. Κρατώντας σκέτο δίχτυ στην παλάμη και περνώντας το χέρι απο το άνοιγμα, με επιδέξιες κινήσεις που απαιτούσαν σεβασμό στην φοβισμένη ζωούλα και έχοντας συναίσθηση ότι μια λάθος δύναμη σύσφιξης της παλάμης θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το τόσο εύθραυστο μικρό σπουργιτάκι, ο Διασώστης μας κατάφερε να το ασφαλίσει στην παλάμη του με ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς .

Η επιχείρηση διήρκεσε τρεις ώρες και μετά τον απεγκλωβισμό δόθηκε μεγάλη προσοχή στις κινήσεις του σπουργιτιού για να γίνει εκτίμηση τυχόν τραυματισμού του που θα απαιτούσε άμεση μεταφορά του στην ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής για ιατρική περίθαλψη.

Το σπουργιτάκι ελέγχθηκε και δια της αφής και βγήκε το συμπέρασμα πως ήταν έτοιμο να επανενταχτεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Σε λίγα λεπτά ο Διασώστης μας το τοποθέτησε σε χώρο πρασίνου που συνορεύει με το κατάστημα, όπου και πέταξε σε φυλλωσιές διπλανού δέντρου.

Μας έκανε το χατήρι να σταθεί για μισό λεπτό να μας αποχαιρετήσει και να μας αφήσει να το βιντεοσκοπήσουμε στιγμιαία και να σιγουρέψουμε πως όντως ήταν σε θέση να επανενταχτεί.

Ο μικρός μας ήρωας ήταν ένα αρσενικό σπουργίτι κρίνοντας από τα χρώματα που είχε και οι υπάλληλοι του καταστήματος τον βάφτισαν Σάκη.

Μετά το πέρας της επιχείρησης, τοποθετήθηκε επιμελώς το κομμάτι της πλάτης του επίπλου με στρώσεις υφασμάτινης κολλητικής ταινίας υψηλής αντοχής, για λειτουργικούς λόγους, εφόσον ήταν σε κρυφό τυφλό σημείο του.

Ευχαριστούμε θερμά την υπάλληλο του καταστήματος Hondos Center Αμαρουσίου που μας ειδοποίησε καθώς και την διεύθυνση του καταστήματος που μας έδωσε άδεια να ενεργήσουμε ενώ το κατάστημα ήταν εν λειτουργία.

Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους ήταν στο σημείο και μας παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια καθώς και για την θετική ενέργεια που μας μετέδωσαν γεγονός το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα άντλησης ψυχικής δύναμης στο εθελοντικό έργο μας.

A R T – Animal Rescue Team – Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το