Εντοπίστηκε νεκρό ζαρκάδι
Μοιραστείτε το

Εντοπίστηκε νεκρό ζαρκάδι με τραύματα από πυροβόλο όπλο στο Σκλήθρο του Δήμου Αμυνταίου

To απόγευμα της 24ης Μαΐου, η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ειδοποιήθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για ένα νεκρό ζαρκάδι στην Τ.Κ. Σκλήθρου Δήμου Αμυνταίου.

Αμέσως κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας μετέβη στο σημείο, περισυνέλλεξε το άτυχο ζώο και το μετέφερε στο Κτηνιατρείο Φλώρινας προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του Κτηνιάτρου, το νεαρό αρσενικό ζαρκάδι βρισκόταν σε κατάσταση αρχόμενης σήψης, στο σώμα του οποίου και συγκεκριμένα στο ύψος των γλουτών στην αριστερή εξωτερική επιφάνεια του σώματος εμφανίζονταν τρία τραύματα στρογγυλού σχήματος καθώς και ένα τέταρτο μικρότερο στην αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας, τα οποία δεν ήταν διαμπερή, ούτε βρέθηκαν βόλια εντός των υποκείμενων μυών ώστε να δώσουν την ισχυρή βεβαιότητα για τραύματα από πυροβόλο όπλο. Οι υποδόριες αιμορραγίες στην αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος, δεν αποκλείουν τραυματισμό από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Μετά από υποδείξεις της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και τη βοήθεια του Δήμου Φλώρινας, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ταφή του ζώου. Επισημαίνουμε ότι, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Φλώρινας έχει συγκροτηθεί από τις 04-09-2014 κατ’ εφαρμογή της 104180/433/2014 ΚΥΑ, και είναι αρμόδια για την διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας και άλλων ειδών άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δ/νση Δασών Φλώρινας: 2385045757

Πηγή : kozanilife.gr

Ένα νεαρό ζαρκάδι εντοπίστηκε νεκρό πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, στο Σκλήθρο της Φλώρινας. Ο θάνατός του εκτιμάται ότι προήλθε από πυροβόλο όπλο, καθώς βρέθηκαν στο σώμα του τραύματα στα πλευρά και στο πίσω μέρος του σώματος. Το ζαρκάδι διέφυγε και βρήκε καταφύγιο σε περιφραγμένο αμπέλι, όπου και πέθανε λίγο αργότερα. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από διερχόμενο κτηνοτρόφο και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) μετέβη στο σημείο και περισυνέλεξε το ζώο. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας που παρέλαβε το ζώο και πραγματοποίησε την νεκροψία.

Το περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε μια μακριά λίστα θανάτων που αφορούν το είδος για φέτος, αφού τις τελευταίες ημέρες η ΟΑΕ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είχε ειδοποιηθεί για δύο ατυχήματα στην Εγνατία Οδό. Πιο συγκεκριμένα, ένα θηλυκό ζαρκάδι σκοτώθηκε στο ύψος της Μαυροπηγής και ένα ακόμα θηλυκό που χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο τούνελ Ταξιάρχη στα Γρεβενά, και απεβίωσε κατά τη μεταφορά του στον κτηνιατρικό σταθμό.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια αυτή πράξη και υπενθυμίζει πως το ζαρκάδι συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και, παρόλο που ο πληθυσμός του δεν θεωρείται απειλούμενος αλλά τρωτός, η θήρευσή του απαγορεύεται από την Ελληνική Νομοθεσία.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ARCTUROS


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το