Επεκτείνεται διαρκώς ο θεσμός των υιοθεσιών των σκυλιών
Μοιραστείτε το

Mεγάλο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Επεκτείνεται διαρκώς ο θεσμός των υιοθεσιών αδέσποτων σκυλιών σε όλη την Ευρώπη. Φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΚΟ και ομάδες που λειτουργούν μέσω του facebook μεσολαβούν, ώστε τα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στη Ρόδο από τους ιδιοκτήτες τους να βρουν ένα νέο σπιτικό.

Σε συνεργασία και με τις φιλοζωικές οργανώσεις της Ρόδου, συντονίζουν τις διαδικασίες μεταφοράς των ζώων στην κάθε χώρα, όπου βρίσκονται οι οικογένειες που τα υιοθέτησαν.

Τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν τη Ρόδο για τις θερινές τους διακοπές, αναλαμβάνουν συχνά το ρόλο συνοδού των υιοθετημένων ζώων.

Το ίδιο έκαναν η Vanessa Zwierza και ο φίλος της.

Το ζευγάρι επέστρεψε πρόσφατα από τις διακοπές του στη Ρόδο στην Ελβετία παίρνοντας μαζί του τρεις σκύλους, οι οποίοι είχαν υιοθετηθεί από τρεις διαφορετικές οικογένειες μέσω της σελίδας του facebook “Flugpaten – Animal flight companion” και τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης.

Στη σελίδα, η οποία μετρά περισσότερους από 17.000 ακόλουθους, μπορεί να βρει κανείς αναρτήσεις για τη μεταφορά αδέσποτων ζώων από τουριστικούς προορισμούς προς πόλεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, κυρίως.

Επίσης οι ίδιοι οι ακόλουθοι της σελίδας αναρτούν τις ημερομηνίες των πτήσεών τους από και προς τους τουριστικούς προορισμούς που επισκέπτονται, δηλώνοντας πρόθυμοι να μεταφέρουν κάποιο αδέσποτο που έχει υιοθετηθεί.

Τα κόστη για τη μεταφορά των ζώων τα αναλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης ή η εθελοντική οργάνωση.

Συχνές είναι οι αναρτήσεις για ζώα που υιοθετήθηκαν από τη Ρόδο και από τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρόδο και δηλώνουν πρόθυμοι να πάρουν κατά την επιστροφή τους κάποιο αδέσποτο που υιοθετήθηκε στην πόλη τους ή κοντά σε αυτή και να το παραδώσουν στον ιδιοκτήτη του.

Μόνο στο διάστημα από 2 έως 7 Σεπτεμβρίου υπήρξαν τέσσερις σχετικές αναρτήσεις για τη μεταφορά ζώων από τη Ρόδο προς το Μόναχο, τη Βασιλεία, την Κολωνία ακόμη και την Ολλανδία.

Η διαδικασία για τη συνοδεία των ζώων αεροπορικώς είναι απλή.

Όπως εξηγεί η Vanessa Zwierza τα διαδικαστικά τα διευθετεί η τοπική φιλοζωική οργάνωση.

Η Vanessa πήρε μαζί της το Snoopy, την Coco και την Chili για να παραδώσει τα τετράποδα στις οικογένειες που τα υιοθέτησαν.

Όπως δηλώνει η ίδια δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να βλέπει κανείς τον ενθουσιασμό στο πρόσωπο των ανθρώπων που περιμένουν στο αεροδρόμιο το νέο τους κατοικίδιο.

Επίσης, ο συνδυασμός των διακοπών με την κοινωνική προσφορά είναι σημαντικός για όσους επιλέγουν να συνοδεύσουν αεροπορικώς αδέσποτα που υιοθετήθηκαν από τον τόπο διακοπών του στη πόλη του.

Σημειώνεται ότι στη Ρόδο, όπως και σε κάθε άλλη ελληνική πόλη, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων παραμένει άλυτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το κυνοκομείο του νησιού φιλοξενεί υπερδιπλάσιο αριθμό αδέσποτων από αυτόν που μπορεί να δεχθεί.

Οι υιοθεσίες είναι συχνές και πάλι όμως δεν επαρκούν για την αποσυμφόρηση του κυνοκομείου, αφού οι εγκαταλείψεις ζώων είναι συχνό φαινόμενο.

Καθημερινά, ο Σύλλογος Φιλοζωϊκής Ρόδου και οι εθελοντές στο Δημοτικό Κυνοκομείο, δέχονται κλήσεις για εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα ζώα σε άθλια κατάσταση (κυρίως σκυλιά).

Πηγή : dimokratiki.gr


Εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να δώσει σε άλλον το ζώο του θα πρέπει να το γνωστοποιήσει στον Δήμο, να εγγραφεί το ζώο στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων με προσωρινό κάτοχο το Δήμο, να υπογραφεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 9 του ν. 4039/2012 δήλωση υιοθεσίας από τον Δήμο και το νέο ιδιοκτήτη και στη συνέχεια να παρουσιαστεί ο νέος ιδιοκτήτης σε πιστοποιημένο κτηνίατρο και να πραγματοποιηθεί η αλλαγή ιδιοκτήτη. Εφόσον δεν έχει τηρηθεί η εν λόγω διαδικασία που προβλέπει ο νόμος δεν τεκμηριώνεται η νόμιμη κατοχή του ζώου.

Ακόμα και στην περίπτωση, όμως, που έχει τηρηθεί η διαδικασία παράδοσης στον Δήμο και ο ιδιοκτήτης έχει αποκτήσει νόμιμα το αδέσποτο ζώο, δεν μπορεί να το καταγράψει απευθείας σε άλλον κάτοικο εξωτερικού χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου και πάντα μόνο με πληρεξούσιο με βέβαιη χρονολογία. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4039/2012 παράγραφος 8 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 44 παρ.6 του ν.4384/2016 (Α΄ 78).

«8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή τους στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο.»

Κάτοχος μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο και να υπογράφει στο διαβατήριο του ζώου παρουσία του κτηνιάτρου που εκδίδει το τελευταίο. Κατά συνέπεια, ακόμη και εάν το ζώο, προτού μετακινηθεί στο εξωτερικό, έχει υιοθετηθεί από φιλοζωικό σωματείο ή φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοικος εξωτερικού και δεν έχει επισκεφτεί τη χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταγράφεται ως «ιδιοκτήτης» στην αντίστοιχη ενότητα του διαβατηρίου του ζώου.

Δρίβας Ευάγγελος


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το