Η άγρια ζωή σε «καταστροφική παρακμή» λόγω της ανθρώπινης καταστροφής
Μοιραστείτε το

Οι πληθυσμοί άγριας ζωής έχουν μειωθεί περισσότερο από τα δύο τρίτα σε λιγότερο από 50 χρόνια, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση της ομάδας προστασίας WWF.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η «καταστροφική πτώση» δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης.

Και προειδοποιεί ότι η φύση καταστρέφεται από τους ανθρώπους με ρυθμό που δεν έχει ξανασυμβεί.

Η άγρια ζωή είναι “σε ελεύθερη πτώση” καθώς καίμε δάση, ψαρεύουμε τις θάλασσές μας και καταστρέφουμε άγριες περιοχές, λέει η Tanya Steele, διευθύνων σύμβουλος του WWF

“Καταστρέφουμε τον κόσμο μας – το μέρος που ονομάζουμε σπίτι μας – διακινδυνεύοντας την υγεία, την ασφάλεια και την επιβίωσή μας εδώ στη Γη. Τώρα η φύση μας στέλνει ένα απελπισμένο SOS και ο χρόνος τελειώνει.”

Τι σημαίνουν οι αριθμοί;

Η έκθεση εξέτασε χιλιάδες διαφορετικά είδη άγριας ζωής που παρακολουθούνταν από επιστήμονες διατήρησης στο φυσικό περιβάλλον σε όλο τον κόσμο.

Κατέγραψαν κατά μέσο όρο πτώση 68% σε περισσότερους από 20.000 πληθυσμούς θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών από το 1970.

Η μείωση ήταν σαφής απόδειξη της ζημίας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στον φυσικό κόσμο, δήλωσε ο Δρ Andrew Terry, διευθυντής της συντήρησης της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (Zoological Society of London – ZSL), η οποία παρέχει τα δεδομένα.

“Εάν δεν αλλάξει τίποτα, οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν αναμφίβολα να μειώνοντε, οδηγώντας την άγρια ζωή στην εξαφάνιση και απειλώντας την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτόμαστε πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πανδημία Covid-19 είναι μια έντονη υπενθύμιση του πώς η φύση και ο άνθρωπος είναι αλληλένδετοι.

Παράγοντες που πιστεύεται ότι οδηγούν στην εμφάνιση πανδημιών – συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ενδιαιτημάτων και της χρήσης και του εμπορίου άγριων ζώων – είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση της άγριας πανίδας.

Νέα στοιχεία μοντελοποίησης δείχνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε και ακόμη και να αντιστρέψουμε την απώλεια και την αποψίλωση του φυσικού περιβάλλοντος εάν αναλάβουμε επείγουσα δράση διατήρησης και αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.

Ο βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και φυσιοδίφης Sir David Attenborough είπε ότι το Anthropocene, η γεωλογική εποχή κατά την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει εμφανιστεί, θα μπορούσε να είναι η στιγμή που θα επιτύχουμε μια ισορροπία με τον φυσικό κόσμο και θα γίνουμε υπεύθυνοι του πλανήτη μας.

“Αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε συστημικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής τροφίμων, δημιουργίας ενέργειας, διαχείρισης των ωκεανών μας και χρήσης των υλικών”, είπε.

“Αλλά πάνω απ ‘όλα θα απαιτούσε αλλαγή στην προοπτική μας. Μια αλλαγή στην άποψη που έχουμε για την φύση, ως κάτι που είναι προαιρετικό ή ακόμα «κάτι ωραίο που μπορούμε να έχουμε» σε ότι η φύση είναι ο μοναδικός, μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε στην αποκατάσταση της ισορροπίας στον κόσμο μας.”

Ο Sir David παρουσιάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση που θα προβληθεί στο BBC One στο Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 20:00 BST.

Πώς μετράμε την απώλεια της φύσης;

Η μέτρηση της ποικιλίας όλης της ζωής στη Γη είναι πολύπλοκη, με διάφορα διαφορετικά μέτρα.

Συνολικά, παρέχουν στοιχεία ότι η βιοποικιλότητα καταστρέφεται με ρυθμό άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία.

Αυτή η συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιεί ένα ευρετήριο για το αν οι πληθυσμοί άγριων ζώων ανεβαίνουν ή μειώνονται. Δεν μας λέει τον αριθμό των ειδών που χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις είναι σε τροπικές περιοχές. Η πτώση του 94% για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι η μεγαλύτερη οπουδήποτε στον κόσμο, λόγω διαφόρων απειλών για τα ερπετά, τα αμφίβια και τα πουλιά.

“Αυτή η έκθεση εξετάζει την παγκόσμια εικόνα και την ανάγκη να δράσουμε σύντομα για να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτές τις τάσεις”, δήλωσε η Louise McRae της ZSL.

Τα δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί για εργασίες μοντελοποίησης για να δούμε τι χρειαζετε για να αντιστραφεί η πτώση.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature προτείνει ότι για να αλλάξουμε την κατάσταση πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων και της κατανάλωσης τροφίμων με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η καθηγήτρια Dame Georgina Mace από το UCL είπε ότι οι ενέργειες προστασίας από μόνες τους δεν θα ήταν αρκετές για να «λυγίσει την καμπύλη για την απώλεια βιοποικιλότητας».

“Θα απαιτηθούν δράσεις και σε άλλους τομείς, και εδώ δείχνουμε ότι το σύστημα τροφίμων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο από τον γεωργικό τομέα όσο και από τους καταναλωτές,” είπε.

Τι μας λένε άλλα μέτρα για την ζημιά στην φύση;

Τα δεδομένα εξαφάνισης συλλέγονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for Conservation of Nature – IUCN), η οποία αξιολόγησε περισσότερα από 100.000 είδη φυτών και ζώων, με περισσότερα από 32.000 είδη να απειλούνται με εξαφάνιση.

Το 2019, μια Διακυβερνητική Ομάδα Επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα εκατομμύριο είδη (500.000 ζώα και φυτά και 500.000 έντομα) απειλούνται με εξαφάνιση, μερικά μέσα σε δεκαετίες.

Η έκθεση WWF είναι μία από τις πολλές εκτιμήσεις της κατάστασης της φύσης που δημοσιεύεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες κατά την προετοιμασία μιας μεγάλης συνόδου κορυφής τον επόμενο χρόνο.

Ο ΟΗΕ θα αποκαλύψει την επόμενη Τρίτη την τελευταία του αξιολόγηση για την κατάσταση της φύσης παγκοσμίως.

Μετάφραση Περικλής Τσιούτσιος – Eco-Pet News Team

Πηγή : bbc.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το