Η κάθοδος των Σφηκιάρηδων!
Μοιραστείτε το

Ένα από τα πλέον ιδιαίτερα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ο Σφηκιάρης είναι ένα πολύ παλιό είδος αρπακτικού το οποίο εξελίχθηκε σε έναν δεινό θηρευτή… εντόμων!

Κανένα άλλο αρπακτικό στην Ευρώπη δεν έχει τις διατροφικές προτιμήσεις του. Όπως φανερώνει και το όνομά του, τρέφεται με σφήκες, μέλισσες και άλλα μεγάλα έντομα. Μπορεί να συλλάβει έντομα, αλλά κυρίως ψάχνει για τις φωλιές τους πάνω στα δέντρα ή σκάβοντας στο χώμα. Δεν φοβάται τα τσιμπήματα αφού έχει πολύ πυκνά πούπουλα στο πρόσωπο και σχιστά ρουθούνια.

Όντας εντομοφάγος, ο Σφηκιάρης «αναγκάστηκε» να γίνει και μετανάστης, μιας και στα ευρωπαϊκά δάση τον χειμώνα τα έντομα είναι λιγοστά.

Έτσι, στο τέλος του καλοκαιριού οι Σφηκιάρηδες από όλη την Ευρώπη μεταναστεύουν στην τροπική Αφρική, σε ένα ταξίδι που μπορεί να ξεπερνά τα 6.000 χιλιόμετρα.

Στην πορεία συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες που αριθμούν έως και χιλιάδες άτομα, προσπαθώντας, κατά το δυνατόν, να αποφεύγουν μεγάλες διαδρομές πάνω από τη θάλασσα.

Τα Αντικύθηρα αποτελούν ένα «σκαλί» που οι Σφηκιάρηδες χρησιμοποιούν για να ολοκληρώσουν τη διάσχιση από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων παρακολουθεί τη μετανάστευσή τους για πάνω από 10 χρόνια. Η φετινή χρονιά όμως δεν έχει προηγούμενο!

Με το τέλος του Αυγούστου είχαν ήδη καταγραφεί διπλάσιοι αριθμοί από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν περάσει από τον ουρανό του νησιού περισσότεροι από 5.700 Σφηκιάρηδες!

Αυτή η διαφορά δεν συσχετίζεται τόσο με αύξηση του πληθυσμού του είδους, όσο με τις ιδιαίτερες συνθήκες ανέμων που «έσπρωξαν» πάνω από τα Αντικύθηρα αρκετούς Σφηκιάρηδες που άλλες χρονιές ίσως περνούσαν απευθείας από την Πελοπόννησο στην Κρήτη.

Και βέβαια η μετανάστευση συνεχίζεται!

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το