Η Κομισιόν αποσύρει από την ΕΕ τα φυτοφάρμακα με ουσία Mancozeb
Μοιραστείτε το

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να αποσύρει τα φυτοφάρμακα με τη δραστική ουσία Mancozeb από την αγορά της ΕΕ καθώς είναι επικίνδυνο για την υγεία και προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές για τον άνθρωπο και για τα ζώα.

Η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίχθηκε από τα κράτη μέλη στην Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών τον Οκτώβριο και ακολουθεί την επιστημονική εκτίμηση της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), η οποία επιβεβαίωσε ανησυχίες για την υγεία, ιδίως με τοξική επίδραση στην αναπαραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να ανακαλέσουν τις άδειες για όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν Mancozeb έως τον Ιούνιο του 2021.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι “η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από επικίνδυνες χημικές ουσίες αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν. Η μείωση της εξάρτησης από τα χημικά φυτοφάρμακα αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής Farm to Fork που παρουσιάσαμε την περασμένη άνοιξη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι στην ΕΕ χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα επιβλαβή για την υγεία μας. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να αποσύρουν επειγόντως όλες τις άδειες για φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν Mancozeb”.

Επιπλέον, η Κομισιόν λαμβάνει μέτρα για ασφαλέστερα μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ, με έναν νέο περιορισμό στα τα ανώτατα όρια συγκέντρωσης που καθορίζονται είτε για ομάδες ουσιών είτε για μεμονωμένες ουσίες όπως ορισμένα αζώδια και καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), μέταλλα και μεθανόλη.

Μέχρι στιγμής, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικούς εθνικούς κανόνες σχετικά με τον περιορισμό των χημικών ουσιών στα μελάνια τατουάζ. Με τον περιορισμό που εγκρίθηκε σήμερα, θα υπάρξουν εναρμονισμένοι κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μετά από μια μεταβατική φάση 12 μηνών. Από εκείνη την στιγμή, τα μελάνια τατουάζ και το μόνιμου μακιγιάζ που περιέχουν τις ουσίες που αναφέρονται σε ποσότητες που υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια δεν μπορούν πλέον να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την αποζημίωση σε σχέση με παραβάσεις αντιμονοπωλιακών κανόνων, η οποία βοηθά τους πολίτες και τις εταιρείες να ζητήσουν αποζημίωση εάν είναι θύματα παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, όπως καρτέλ ή καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Με βάση τα πορίσματα της έκθεσης, η Κομισιόν κατέληξε σε θετικά συμπεράσματα όσον αφορά την συνεπή εφαρμογή των κανόνων της. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας, η έκθεση διαβιβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Μέχρι το 2018, όλα τα κράτη μέλη είχαν εφαρμόσει την οδηγία. Η Κομισιόν αξιολόγησε εάν οι εθνικοί κανόνες εφαρμογής είναι σύμφωνοι με την οδηγία. Αυτή η αξιολόγηση δεν αποκάλυψε κανένα συστηματικό πρόβλημα. Η έκθεση σημειώνει ότι από την έκδοση της οδηγίας για τις αποζημιώσεις το 2014, ο αριθμός των αγωγών αποζημίωσης ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αυξήθηκε σημαντικά και οι αγωγές αποζημίωσης έχουν γίνει πολύ πιο διαδεδομένες στην ΕΕ.

Ακόμη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ότι η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να υποστηρίξει τις εταιρείες που πλήττονται από το ξέσπασμα κορονωϊού, είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το Ταμείο αναμένεται να κινητοποιήσει έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης για να στηρίξει κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που επλήγησαν από το ξέσπασμα της πανδημίας στα 21 συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Τον Απρίλιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων υπό τη διαχείριση του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως μέρος της συνολικής αντίδρασης της ΕΕ στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Το Ταμείο στοχεύει στην αντιμετώπιση με συντονισμένο τρόπο των χρηματοδοτικών αναγκών των ευρωπαϊκών εταιρειών (κυρίως ΜΜΕ) που αναμένεται να είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τρέχουσα κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αναμένουν να κινητοποιηθούν έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης. Όλα τα κράτη μέλη έχουν την επιλογή να συμμετέχουν και μέχρι στιγμής το αποφάσισαν 21, τα οποία και κοινοποίησαν τις αντίστοιχες συνεισφορές τους.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου το 33ο φεστιβάλ των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου. Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν μια ταινία που υποστηρίχθηκε από το υποπρόγραμμα MEDIA της ΕΕ για τη δημιουργική Ευρώπη, με τον τίτλο Druk – Another Round, του Thomas Vinterberg, που έλαβε συνολικά 4 βραβεία καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας, Ευρωπαίου σκηνοθέτη, Ευρωπαίος σεναριογράφου και Ευρωπαίου ηθοποιού.

Συνολικά, οι 18 ταινίες που υποστηρίζονται από την ΕΕ βραβεύθηκαν για συνολικά 30 υποψηφιότητες. Η ΕΕ υποστήριξε την ανάπτυξη, προώθηση και διανομή αυτών των 18 τίτλων με επένδυση 3 εκατομμυρίων ευρώ, που απονεμήθηκε μέσω του προγράμματος Creative Europe MEDIA. Το Grand Finale περιελάμβανε επίσης την ανακοίνωση των τριών φιναλίστ του LUX European Audience Film Award: Druk – Another Round, Corpus Christi και Collective. Για πρώτη φορά, αυτή η πρωτοβουλία, με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Κομισιόν και τους κινηματογράφους Europa, θα περιλαμβάνει και δημόσια ψηφοφορία.

Πηγή : sigmalive.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το