Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί με εξόντωση τα αδέσποτα
Μοιραστείτε το

Οι περιορισμοί στους ανθρώπους ισοδυναμούν με θανατική ποινή για εκατομμύρια ζώα.

Καθώς ο κορονοϊός έχει εγκλωβίσει δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στα σπίτια τους, ένας άλλος σημαντικός πληθυσμός έχει επίσης πληγεί σκληρά – τα αδέσποτα ζώα.

Ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σε πολλές χώρες επιτρέπεται να τα βγάζουν έξω για βόλτα, εκατομμύρια άλλα ζώα – ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος – λιμοκτονούν και γίνονται ανήμερα

Το μαζικό κλείσιμο των εστιατορίων έχει επίσης στερήσει από τα πεινασμένα ζώα τη βασική πηγή σίτισής τους – τα απομεινάρια των γευμάτων. Για πολλούς, οι περιορισμοί στους ανθρώπους ισοδυναμούν με θανατική ποινή για τα αδέσποτα.

«Βλέπουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των γατών – κάποιες φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ άλλες έχουν φτάσει πολύ πιο μακριά από τα συνηθισμένα σημεία στα οποία αναζητούν τροφή» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κορντέλια Μάντεν – Κανελλοπούλου, συνιδρύτρια του «Οι Επτάψυχες/Nine Lives Greece», ένα δίκτυο εθελοντών αφιερωμένο στη μείωση του υπερπληθυσμού αδέσποτων γατών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με τον Δήμο, ο πληθυσμός αδέσποτων σκύλων στην Αθήνα ανέρχεται σε εκατοντάδες ενώ οι γάτες είναι χιλιάδες.

«Είναι μια τεράστια ανησυχία για εμάς ότι τα αδέσποτα θα μπορούσαν να εκτεθούν σε περισσότερη σκληρότητα και δηλητηρίαση, καθώς είναι πιο ορατά και πιο πεινασμένα τώρα και συνεπώς πιο πιθανό να εμπιστευτούν και να προσεγγίσουν τους ανθρώπους», σύμφωνα με την κ.Κανελλοπούλου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για δωρεές τροφίμων και κτηνιατρικών υπηρεσιών για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να τα φροντίσουν.

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εξασφαλίζουμε ότι όλα τα σκυλιά θα έχουν αρκετό φαγητό ώστε να μην γίνουν επιθετικά. Αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσουμε να τοποθετούμε ταΐστρες σε διάφορες περιοχές της πόλης, διασφαλίζοντας ότι τα σκυλιά και οι γάτες τρέφονται τακτικά», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος, Σεραφίνα Αβραμίδου, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη υπογράψει περισσότερες από 350 άδειες σε εθελοντές για να επισκέπτονται τις περιοχές σίτισης χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα.

Στη γειτονική Τουρκία, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης διανέμουν περίπου ένα τόνο τρόφιμα για γάτες και σκύλους καθημερινά.
Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί με εξόντωση τα
YASIN AKGUL via Getty Images

Αλλού στην Ευρώπη οι αρχές συνειδητοποιούν σταδιακά ότι πρέπει να δίνονται ειδικές άδειες για τους αδέσποτους πληθυσμούς.

Στην Ισπανία, όπου επεβλήθη εθνική καραντίνα στις 14 Μαρτίου, οι αξιωματούχοι της Μαδρίτης έκλεισαν το πάρκο Ρετίρο των 125 στρεμμάτων, στο κέντρο της πόλης, όπου ζουν περίπου 270 γάτες. Για μέρες, οι εθελοντές δεν μπορούσαν να μπουν μέσα. Οι τοπικές αρχές τελικά τους επέτρεψαν να δώσουν τροφή στους φροντιστές του πάρκου για να τις ταΐσουν. Επίσης, οι εθελοντές μπορούν τώρα να εισέρχονται στο πάρκο τρεις φορές την εβδομάδα, για μια ώρα κάθε φορά, και να ελέγχουν την υγεία των γατών.

Αλλού στα Βαλκάνια, η προμήθεια είναι πιο ad hoc. Στη Σερβία, όπου δεν υπάρχει κρατική προσπάθεια για τη σίτιση και στέγαση αδέσποτων ζώων, πολλοί πολίτες σε διάφορες πόλεις έχουν οργανώσει την παροχή βοήθειας σε τοπικό επίπεδο.

Παρόμοιες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία, όπου οι ΜΚΟ καλούν τους ανθρώπους να αφήνουν φαγητό στο δρόμο για τα περίπου 10.000 αδέσποτα σκυλιά στα Σκόπια.

Στην Κροατία, περίπου 40 καταφύγια ζώων, που έπρεπε να κλείσουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες, παρακινούν τους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα κατοικίδια ζώα τους.

Στην Αλβανία, οι κλεισμένοι στα σπίτια τους πολίτες λένε ότι είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν άδεια για να βγουν βόλτα με το σκυλί τους, πόσο μάλλον να ταϊσουν τα αδέσποτα.Ετσι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να το κάνουν κρυφά.

«Αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον άνθρωπο είναι στην πραγματικότητα μια θανατική ποινή για σκύλους και γάτες», λέει ο Ιντρίτ Οσμάνι, επικεφαλής της ομάδας εθελοντών Animal Rescue Albania.

Στη Βουλγαρία, οι κτηνιατρικές κλινικές πραγματοποίησαν ενημερωτική εκστρατεία, αφού όλο και περισσότερα κατοικίδια βρίσκονται στο δρόμο, επειδή οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται ότι μπορεί να τους μεταδώσουν τον ιό.

Παρόμοια εκστρατεία υπήρξε και στη Βηρυτό, όπου οι ομάδες για τα δικαιωμάτα των ζώων του Λιβάνου, ανέφεραν αύξηση στα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια ζώα.

Αλλά σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την υγεία, τα κατοικίδια ζώα δεν είναι απολύτως ασφαλή ακόμη και στο σπίτι.

Γάλλοι κτηνίατροι την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν τους ιδιοκτήτες να μην επιχειρήσουν να απολυμάνουν τα σκυλιά και τις γάτες τους με απορρυπαντικό ή αλκοολούχο τζελ, καθώς κινδυνεύουν με εγκαύματα.

(με πληροφορίες από AFP)

Πηγή : huffingtonpost.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το