Η GivePower έδωσε καθαρό νερό στο Kiunga της Kenya
Μοιραστείτε το

Η Κένυα εγκαθιστά το πρώτο ηλιακό πάνελ που μετατρέπει το νερό του ωκεανού σε πόσιμο νερό

Η Γη είναι ένα υδατώδες μέρος. Στην πραγματικότητα, το 71% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό. Παρ ‘όλα αυτά, ένας στους εννέα ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό – δηλαδή περίπου 785 εκατομμύρια άτομα.

Το πρόβλημα είναι ότι, το 96,5% του συνόλου των υδάτων της Γης βρίσκεται στους ωκεανούς με τη μορφή αλατούχου νερού και δεν είναι πόσιμο για τον άνθρωπο. Αυτό μας αφήνει μόνο ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε νερό.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η παγκόσμια κρίση των υδάτων κατατάσσεται ως ο νούμερο τέσσερα κίνδυνος όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Ας το παραδεχτούμε – οι άνθρωποι χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν.

Εάν το διαβάζετε από τον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδέχεται να μην καταλαβαίνετε αυτήν την κρίση σε προσωπικό επίπεδο. Εξάλλου, μπορείτε να απλά να ανοίξετε μια βρύση και να έχετε ασφαλές πόσιμο νερό αμέσως να ρέει από τη βρύση σας. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε άλλες ηπείρους. Μία ΜΚΟ (μη κυβερνητικός οργανισμός) προσπαθεί να το αλλάξει.

GivePower

Η αποστολή της Give Power είναι να εγκαταστήσει τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας που θα προσφέρουν βασικές υπηρεσίες σε αναπτυσσόμενες κοινότητες που έχουν ανάγκη. Το πιο πρόσφατο πρωτοποριακό έργο τους εγκατέστησε ένα σύστημα αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια για να φέρει καθαρό, υγιεινό νερό στους ανθρώπους στο Kiunga, ένα αγροτικό χωριό στην Κένυα.

Με αυτήν την τεχνολογία, το αλμυρό νερό των ωκεανών θα είναι τώρα μια βιώσιμη πηγή νερού για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το χωριό. Το σύστημα είναι ικανό να παράγει περίπου 70 χιλιάδες λίτρα ή πόσιμο νερό κάθε μέρα, το οποίο είναι αρκετό για έως 35 χιλιάδες άτομα.

Η παγκόσμια κρίση των υδάτων

Αυτή η πρωτοποριακή νέα διαδικασία δεν θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα. Τα 785 εκατομμύρια άτομα που αναφέρθηκαν νωρίτερα είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες νερού, 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών αποχέτευσης και τρεις χιλιάδες εκατομμύρια δεν διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εκείνοι που μπορεί να έχουν μια πηγή γλυκού νερού σε κοντινή απόσταση μπορεί να μην μπορούν να το πίνουν επειδή δεν είναι επαρκώς καθαρό.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα σε φτωχές ή αγροτικές περιοχές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οκτώ στα δέκα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής και η κάλυψη των βασικών υπηρεσιών μεταξύ των πλουσιότερων ομάδων ήταν τουλάχιστον διπλάσια από τις πιο φτωχές.

Αφαλάτωση: Τότε και τώρα

Η αφαλάτωση είναι μια διαδικασία στην οποία τα άλατα και άλλα μέταλλα διαχωρίζονται από το νερό. Για να σύμβεί αυτό, πρέπει το νερό να πιεστεί μέσω μιας μεμβράνης (σκεφτείτε το σαν ένα εξαιρετικά λεπτό κόσκινο.

Το πρόβλημα είναι ότι οποιαδήποτε λύση (συμπεριλαμβανομένου του νερού) έχει την τάση να παραμένει ισορροπημένο. Είναι φυσικό να θέλει να έχει ίσες ποσότητες νερού, αλατιού και μετάλλων και στις δύο πλευρές της μεμβράνης. Αυτό ονομάζεται ωσμωτική πίεση. Για να αφαιρέσετε το αλάτι και τα μέταλλα από το νερό, πρέπει να ξεπεράσετε αυτήν τη δύναμη, η οποία απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Οι παραδοσιακές διεργασίες αφαλάτωσης απαιτούν επίσης μεγάλες ποσότητες χημικών, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστών pH, πηκτικών και κροκιδωτικών, παραγόντων ελέγχου εναπόθεσης (αντιδιαλυτικά, διασκορπιστικά), βιοκτόνων και αναγωγικών χημικών. Στη μετεπεξεργασία, οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν χλώριο, αντιδιαβρωτικά πρόσθετα και ενώσεις για επαναμεταποίηση.

Η GivePower έχει λύσει αυτά τα προβλήματα μέσω μιας νέας τεχνολογίας που ονομάζεται «ηλιακές εκμεταλλεύσεις νερού». Το σύστημα χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν πενήντα κιλοβάτ ενέργειας, η ενέργεια αποθηκεύεται από δύο μπαταρίες Tesla υψηλής απόδοσης και χρησιμοποιεί δύο αντλίες νερού που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα.

Η ποιότητα του νερού που παράγει είναι καλύτερη από εκείνη μιας τυπικής μονάδας αφαλάτωσης νερού και δεν παράγει τα αλατούχα υπολείμματα και τους ρύπους που δημιουργούνται και που είναι επιβλαβή για τα ζώα και το περιβάλλον.

Αλλάζει η ζωή στο Kiunga

Πριν εγκατασταθεί το νέο σύστημα αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια, οι άνθρωποι της Kiunga της Κένυας έπρεπε να ταξιδέψουν για μία ώρα για να φτάσουν στη μοναδική πηγή νερού. Αυτό το νερό προερχόταν από ένα πηγάδι που βρισκόταν στο ίδιο κανάλι που χρησιμοποιούν τα ζώα για κολύμβι και ήταν γεμάτο ρύπους και παράσιτα.

Αυτό ήταν το μόνο νερό που υπήρχε, για να πιούν, να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα υπάρχοντά τους.

«Βασικά δηλητηρίαζαν τις οικογένειές τους με αυτό το νερό», λέει ο Hayes Barnard, πρόεδρος της GivePower.

Τώρα, οι 3.500 κάτοικοι του Kiunga έχουν φρέσκο, ασφαλές πόσιμο νερό που προέρχεται απευθείας από τη βρύση.

Νερό για τον κόσμο

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πιλοτικού έργου στο Kiunga, η GivePower σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερα εργοστάσια για την ανακούφιση της λειψυδρίας σε άλλα μέρη του κόσμου. Έχουν ήδη εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες σε 2.500 σχολεία, επιχειρήσεις και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε δεκαεπτά χώρες, και συγκεντρώνουν κεφάλαια για την κατασκευή περισσότερων «ηλιακών αγροκτημάτων».

Ιστοσελίδα GivePower

Μετάφραση : Περικλής Τσιούτσιος -Eco-Pet News Team
Πηγή : theheartysoul.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το