Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις στο σχέδιο του δήμου για τον Ζωολογικό Κήπο
Μοιραστείτε το

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο του δήμου και προτείνει αξιοποίηση ως Πάρκο Άγριας Ζωής.

Την πλήρη αντίθεσή τους για τις παρεμβάσεις που προγραμματίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον Ζωολογικό Κήπο, θέμα που ανέδειξε η Voria.gr, εκφράζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Η ΠΦΠΟ σημειώνει πως ο δήμος σχεδιάζει την επαναλειτουργία του Ζωολογικού Κήπου την ώρα που «παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια για κατάργηση τέτοιου είδους φυλακών των ζώων» και ενώ έχει ήδη κατατεθεί, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πρόταση από τον επιστήμονα βιολόγο κ. Ηλία Στραχίνη, για αξιοποίηση του χώρου ως Πάρκο Άγριας Ζωής και Καταφυγίου εγκαταλελειμμένων εξωτικών ζώων αλλά και αυτόχθονων ζώων.

«Οι ζωολογικοί κήποι αφενός προϋποθέτουν τη στέρηση της ελευθερίας και πρόκληση δεινοπάθειας σε ζώα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον για να γίνουν «άρτος και θεάματα», αφετέρου πάντα- ως έχει η ιστορία καταδείξει- η λειτουργία τους επιφέρει πολυάριθμες παρανομίες» τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «επ’ ουδενί δεν μπορούν να προσφέρουν παιδεία και εκπαίδευση, μέσα από θλιβερές εικόνες περήφανων και νοημόνων ζώων που ζουν κυριευμένα από το άγχος της αιχμαλωσίας μέσα στα κλουβιά τους».

Η ΠΦΠΟ, αφού επισημαίνει την αναστολή της άδειας λειτουργίας του Δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου στα Σπάτα Αττικής, καλεί τον δήμαρχο να στηρίξει την πρόταση για μετατροπή του χώρου ως Πάρκο Άγριας Ζωής και Καταφυγίου.

Αναλυτικά η επιστολή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

ΘΕΜΑ: Προγραμματισμός για παρεμβάσεις του Δήμου στον πρώην Ζωολογικό κήπο.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Η Ομοσπονδία μας με μεγάλη έκπληξη ενημερώθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, Voria,gr αλλά και από την υπεύθυνη της ομάδας Ethos and Empathy κα Ελισάβετ Δημητρά ,ότι η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να ξαναλειτουργήσει ο Ζωολογικός κήπος της πόλης.

Την ίδια στιγμή που παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια για κατάργηση τέτοιου είδους φυλακών των ζώων καθώς αποτελούν κατ’ ελάχιστον ατυχέστατο τρόπο ανθρώπινης διαχείρισης της φύσης και εξευτελισμό του πολιτισμού μας.

Την ίδια στιγμή που απ’ όσο γνωρίζουμε έχει κατατεθεί μία εξαιρετική πρόταση από τον επιστήμονα βιολόγο κ. Ηλία Στραχίνη , την οποία και επισυνάπτουμε, αξιοποίησης του χώρου ως Πάρκο Άγριας Ζωής και Καταφυγίου εγκαταλελειμμένων εξωτικών ζώων αλλά και αυτόχθονων ζώων, ενώ συγχρόνως η λειτουργία αναψυκτηρίου θα επιφέρει έσοδα στο Δήμο ούτως ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές του δαπάνες.

Η λειτουργία δε του συγκεκριμένου Ζωολογικού κήπου έχει απασχολήσει έντονα τη δικαιοσύνη και τις φιλοζωικές κοινότητες παγκοσμίως για την αθλιότητα η οποία επικρατούσε εις βάρος των αιχμάλωτων ζώων.

Έγκυρες πληροφορίες μας λένε , ότι πρόταση ανάλογη έχει καταθέσει και ο Αρκτούρος.

Κύριε Δήμαρχε ,

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν εν έτει 2020 , σε περίοδο μάλιστα δύσκολη που η χώρα μας κάνει τα μέγιστα να προχωρήσουμε προς την πρόοδο, και να δείξουμε τις αξίες και τον πολιτισμό μας , προγραμματίζετε τέτοιες κινήσεις σοβαρής οπισθοδρόμησης, κοινωνικής και ηθικής κατάρρευσης.

Έχουμε όλοι τεράστια ηθική ευθύνη, για μια τέτοιου είδους πορεία.

Οι ζωολογικοί κήποι αφενός προϋποθέτουν τη στέρηση της ελευθερίας και πρόκληση δεινοπάθειας σε ζώα που αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον για να γίνουν «άρτος και θεάματα», αφετέρου πάντα- ως έχει η ιστορία καταδείξει- η λειτουργία τους επιφέρει πολυάριθμες παρανομίες.

Οι ζωολογικοί κήποι επ’ ουδενί δεν μπορούν να προσφέρουν παιδεία και εκπαίδευση, μέσα από θλιβερές εικόνες περήφανων και νοημόνων ζώων που ζουν κυριευμένα από το άγχος της αιχμαλωσίας μέσα στα κλουβιά τους, και παρατηρώντας την αφύσικη συμπεριφορά τους στην οποία τα οδηγεί ο χρόνιος εγκλεισμός τους

Ήδη με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής ανεστάλη η άδεια λειτουργίας του Δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου στα Σπάτα Αττικής ακριβώς για τους παραπάνω λόγους και μετά από μεγάλους αγώνες όλων των φιλοζωικών φορέων της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης .Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος εν καιρώ να κλείσει και ο Ζωολογικός Κήπος του Αττικού Πάρκου στην Αθήνα.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον εγκλωβισμό και την έκθεση οποιουδήποτε είδους ζώου υπό την άθλια δικαιολογία της «εκπαίδευσης» ή του «προγράμματος εξοικείωσης» μικρών και μεγάλων με το ζωικό βασίλειο.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε είδους σκέψεις σας για επιστροφή σε τακτικές εγκλωβισμού ζώων του παρελθόντος που παγκοσμίως πλέον καταδικάζονται, και ζητάμε επειγόντως να επαναπροσδιορίσετε τον όλο προγραμματισμό σας προτάσσοντας την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Η Ομοσπονδία μας θα σας στηρίξει με κάθε τρόπο , ενημερώνοντας και την Ευρώπη ,εφόσον αποφασίσετε την μετατροπή του Ζ.Κ σε Κέντρο και Καταφύγιο της Άγριας Ζωής, ως ανωτέρω ακροθιγώς περιγράψαμε .

Θα παρακαλούσαμε επίσης να μας κάνατε γνωστή την πλήρη πρότασή και το σχέδιό σας για τον εξωραϊσμό του υπάρχοντος ζωολογικού κήπου

Εν αναμονή απαντήσεώς σας ,

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι παρακάτω :

Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής και Σαρωνικού
Ethos and Empathy
Γαιδουροχώρα
Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
Dreamteam , Πολιτιστικός Φορέας
LiberAnimal
Animal Rights Runners
Dreamdancers
Thessaloniki Animal Save
Direct Action Everywhere

Πηγή: voria.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το