Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακές μειώσεις στις τιμές των αέριων ρύπων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Μοιραστείτε το

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μας «προσέφερε» πιο καθαρή ατμόσφαιρα, κατά το διάστημα που διήρκησαν τα περιοριστικά μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα συγκριτικά αποτελέσματα των μετρήσεων για το διάστημα των 41 ημερών από τις 11 Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που δίνει στη δημοσιότητα η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαμε σημαντική μείωση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων. Μάλιστα, η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην περιοχή της Σίνδου φτάνοντας στο 25, 6%. Πρόκειται για μια ημιαστική περιοχή που «επηρεάζεται» κατά βάση από τα καυσαέρια των Ι.Χ. και ο δραστικός περιορισμός της κίνησης των οχημάτων, τόσο εντός αυτής της περιοχής όσο και στην εθνική οδό που είναι δίπλα, είναι οι βασικοί λόγοι της μείωσης.

Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας όμως, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν μόνο κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε αυτή την περίπτωση, αν και μειώθηκαν στο ελάχιστο οι εκπομπές καυσαερίων, έπαιξαν το ρόλο τους οι κεντρικές θερμάνσεις που έως τις 20 Απριλίου τουλάχιστον, ήταν σε λειτουργία.

Εντυπωσιακές μειώσεις κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας και σε ό, τι αφορά στο διοξείδιο του αζώτου. Αν και ποτέ τα τελευταία χρόνια οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου δεν υπερέβησαν τα επιτρεπόμενα όρια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων μειώθηκαν έως και 58% στο Πανόραμα , έως 46% στην περιοχή του ΑΠΘ και έως 26,3% στην περιοχή του Κορδελιού.

Οι χαμηλές τιμές του διοξειδίου του αζώτου και προ κορονοϊού, καθώς και η σχεδόν μηδενική κυκλοφορία οχημάτων, είναι οι βασικοί παράγοντες για τις πρόσφατες εντυπωσιακές μειώσεις των τιμών του που καταγράφουν οι Σταθμοί Μέτρησης Αέριων Ρύπων της Π.Κ.Μ. «Η σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, κατά το διάστημα που ’μένουμε σπίτι‘, μπορεί να είναι επακόλουθο της απουσίας οποιασδήποτε δραστηριότητας, μπορεί ωστόσο, να γίνει αφορμή για σκέψη και προβληματισμό σχετικά με τις δυνατότητες μας να διατηρήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των αέριων ρύπων και μετά την επάνοδο μας στην κανονικότητα. Είναι μια καλή αφορμή για να επανεξετάσουμε όλοι, πολίτες και φορείς, τις επιλογές μας και να γίνουμε πιο δεκτικοί στη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κ. Γιουτίκας.

Πηγή : thestival.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το