Καβάλα : Κόντρα μεταξύ Φιλοζωϊκής και Δήμου
Μοιραστείτε το

ΚΑΒΑΛΑ: ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
– κατηγορούν τον Δήμο για απαξίωση των εθελοντών φιλόζωων αλλά και των ίδιων των αδέσποτων ζώων

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο “Αίσωπος” Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας με αφορμή την ακύρωση εκ μέρους του δήμου προγραμματισμένης δράσης στειρώσεων περίπου 300 αδέσποτων. Η δράση θα ξεκινούσε κανονικά σήμερα 5 Ιουνίου και η ακύρωση έγινε την τελευταία στιγμή, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο δήμος, δεν ήταν δυνατόν να έρθουν οι Βούλγαροι κτηνίατροι της διεθνούς οργάνωσης “Vets In Action” λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η χθεσινοβραδινή απάντηση από τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου “Αίσωπος” είναι η εξής:

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε κάποια ζητήματα που, ίσως, δεν είναι απόλυτα κατανοητά από όλους. Το Φιλοζωικό Σωματείο «Αίσωπος» στηρίζει τη λειτουργία του στη δράση των εθελοντών/τριων του. Δεν είναι εργασία, δεν μας προσφέρει τα προς το ζην, δεν είναι επικερδής επιχείρηση. Ως εκ τούτου, όλες οι δράσεις μας απαιτούν το μέγιστο των δυνάμεων μας, αφήνοντας πίσω τις οικογένειες μας, τις δουλειές μας, τον ελεύθερο χρόνο μας. Είναι επιλογή μας. Είναι ο τρόπος ζωής μας. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στα ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Όπως είναι υποχρέωση των δήμων της χώρας να στειρώνουν τα αδέσποτα ζώα που κατοικούν εντός των ορίων του. Οι φιλοζωικές οργανώσεις συνδράμουν για να υλοποιηθεί η απαραίτητη αυτή δράση. Εμείς, ως Αίσωπος, διοργανώσαμε στο παρελθόν αρκετές επιτυχημένες δράσεις στειρώσεων. Φυσικά το πρόβλημα παραμένει. Γι αυτό το λόγο, ζητήσαμε από την οργάνωση «Vets in Action», μία διεθνούς κύρους και δράσης οργάνωση κτηνιάτρων, να στειρώσουν ΔΩΡΕΑΝ περίπου 300 αδέσποτα (τόσες ήταν οι αιτήσεις).

Στις αρχικές επαφές που είχαμε με τον Δήμο την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι οι κτηνίατροι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα (είναι από την Βουλγαρία), να μείνουν σε ξενοδοχείο, να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα προστασίας, να έρθουν με απειροελάχιστα άτομα σε επαφή, να κάνουν το σχετικό τεστ και να ελέγχεται καθημερινά η υγεία τους. Και ενώ κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, δεσμεύσαμε την κ. Ελισάβετ Χριστοφόρου, μιάμιση μέρα πριν την έναρξη της δράσης, το γραφείο του δημάρχου (προσοχή, όχι ο ίδιος ο δήμαρχος με τον οποίο μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα προσωπικώς) επικοινώνησε μαζί μας για να μας ενημερώσουν ότι η δράση δεν θα πραγματοποιηθεί!

Ο λόγος; Το σχετικό ΦΕΚ (αναρτημένο από τις 31 Μάϊου, ανακοινωμένο νωρίτερα) που ορίζει περιορισμούς στους επισκέπτες από άλλες χώρες.

Στην ουσία: Δεν ζητήσαμε ΠΟΤΕ από τον δήμαρχο Καβάλας να παρανομήσει. Είμαστε ένα σωματείο που πιέζει για να τηρηθεί η νομιμότητα σε ό,τι αφορά την προστασία των αδέσποτων. Δεν θα ζητούσαμε επ’ ουδενί από καμία αρχή να παρανομήσει.

Όμως, προκύπτουν μερικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

α) γιατί ο Δήμος Καβάλας μας άφησε εκτεθειμένους, ενημερώνοντας μας τελευταία στιγμή και ενώ αρχικά μας είχε διαβεβαιώσει ότι η δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί;

β) γιατί ο δήμαρχος Καβάλας αρνήθηκε να επικοινωνήσει με την πρόεδρο του Σωματείου, όταν εκείνη προσπαθούσε να μιλήσει μαζί του για να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο;

γ) γιατί ο δήμαρχος Καβάλας δεν προσπάθησε, σε συνεργασία με το Σωματείο, να βρεθεί έγκαιρα μία λύση, νόμιμη, η οποία θα διασφάλιζε την υγεία των κατοίκων της πόλης και των κτηνιάτρων;

Η απαξίωση του Σωματείου, αλλά, κυρίως, η απαξίωση των ζωντανών που χρειάζονται τη βοήθεια μας είναι γεγονός απαράδεκτο. Όμως, το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας θεωρεί τους εθελοντές και τους κτηνιάτρους που θα πραγματοποιούσαν τη δράση ως υπαλλήλους του! Μας ενοχλεί που με τις πρακτικές του ο Δήμος Καβάλας δίνει την ευκαιρία σε διάφορους να μας δυσφημούν μέσω-κυρίως- των κοινωνικών δικτύων, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τις σχετικές διαδικασίες, ούτε τα γεγονότα.

Όχι κύριε δήμαρχε, δεν αναβάλλεται μία δράση που θα συμμετείχαν επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες! Ακυρώνεται.

Όχι κύριε δήμαρχε, οι άνθρωποι του Αισώπου δεν μπορούν να αφήνουν πίσω τις δουλειές τους όποτε το αποφασίσετε εσείς!

Όχι κύριε δήμαρχε, δεν υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα!

Ας το παραδεχτούμε: πάνω από την νομιμότητα (την οποία ουδέποτε σας ζητήσαμε να παραβιάσετε) κυριαρχεί η απροθυμία σας να βοηθήσετε τα απροστάτευτα πλάσματα και κατ’ επέκταση τους δημότες της Καβάλας».
________________________
Επιμέλεια άρθρου: Άνθρωπος και Σκύλος
Φωτογραφία αρχείου


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το