Κατερίνη : Βεβαιώθηκε πρόστιμο 3.600€ με συνοπτικές διαδικασίες
Μοιραστείτε το

Αυτό που συνέβη στην Κατερίνη δεν έχει προηγούμενο.

Βεβαιώθηκε πρόστιμο 3.600€, με συνοπτικές σχετικά διαδικασίες, σε κυρία με απίστευτη φιλοζωική δράση.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Μετά από συνεδρίαση της 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Κατερίνης στις 09/09/2016, υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι «αδέσποτα ή εγκαταλελειμμένα κουτάβια επειδή χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και επειδή δεν μπορούν για ευνόητους λόγους να φιλοξενηθούν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Κατερίνης, να εξετάζονται από τους συμβεβλημένους κτηνιάτρους και τα φιλοζωικά Σωματεία να αναζητούν εάν θέλουν κάποιοι (εθελοντές) να τα φιλοξενήσουν».

Ε, αυτό ακριβώς γίνονταν από μια παρέα εθελοντών, σε μια κωμόπολη της Πιερίας. Με γνώμονα και κίνητρο την αγάπη τους στα ζώα, άτομα που τους ένωνε η ζωοφιλία, πρόσφεραν εθελοντικά εδώ και πολλά χρόνια σημαντική βοήθεια στα ζώα της περιοχής τους.

Με το υστέρημά τους τα τάιζαν, τοποθετούσαν δοχεία με νερό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, περίθαλπαν τα άρρωστα και συχνά, με τα δικά τους αυτοκίνητα, τα μετέφεραν στον κτηνίατρο.

Δύσκολος ο αγώνας τους, ιδιαίτερα για τα εγκαταλελειμμένα κουτάβια που ο Δήμος αδυνατούσε να φροντίσει.

Τα περιμάζευαν, τα φρόντιζαν και τα κοινοποιούσαν συνεχώς στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να βρεθούν σπίτια για να υιοθετηθούν τελικά μέσω Δήμου.

Όσα όμως «δεν άρεσαν» παρέμεναν στην περιοχή και εξακολουθούσαν να δέχονται τα χάδια και της φροντίδες της ομάδας φιλόζωων η οποία δεν αμελούσε ούτε τα εμβόλιά τους.

Είχαν όλα βιβλιάρια και τσιπάκια, ως αδέσποτα του Δήμου. Τα θηλυκά μάλιστα στειρώνονταν χάρη στην ίδια παρέα μετά από αιτήσεις που γίνονταν από τα μέλη της.

Μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι έγιναν δεκάδες υιοθεσίες μέσω Δήμου χάρη στις αναρτήσεις και την καθοδήγηση αυτής της παρέας.

Πρόσφατα, εκπρόσωπος του Δήμου είχε επισκεφτεί και το χώρο που βρίσκονταν τα περισσότερα αδέσποτα και είχε ενημερωθεί ότι επρόκειτο να ξεκινήσει νέος σύλλογος.

Είχε δείξει μάλιστα ενθουσιασμό και την υποστήριξη στον αγώνα τους, προσφέροντας τροφή.

Κάποιος όμως ή κάποια “περισσότερο” φιλόζωος σκέφτηκε “με αγάπη” και έκανε καταγγελία στέλνοντας την αστυνομία στο χώρο που φρόντιζαν τα ζώα.

Αφήνοντας ασχολίαστο το τι κρύβει η ψυχή αυτού του “φιλόζωου” ή τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια, επείγει όλοι να βοηθήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την κυρία που της επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Αναλυτικότερα :

Η αστυνομία βρέθηκε στις 1-9-2020 στο χώρο. Είχε αρχίσει ήδη να βραδιάζει. Μέτρησε τότε οκτώ σκυλάκια. Ζήτησε τα βιβλιάρια. Μάλλον δεν εξετάστηκε εάν ο χώρος που βρίσκονταν τα σκυλάκια ήταν ένα περιφραγμένο χωράφι, με τρύπες στην περίφραξη και ότι δεν άνηκε μόνο στη συγκεκριμένη κυρία.

Μάλλον δεν γνώριζαν ότι τα περισσότερα από τα σκυλάκια που αντίκριζαν, βρέθηκαν κάποτε ως εγκαταλελειμμένα κουτάβια και ότι επέζησαν χάρη στην αγάπη της παρέας του Κορινού. Δεν γνώριζαν επίσης ότι γίνονταν συνεχώς αναρτήσεις στο διαδίκτυο για να βρεθούν σπίτια γι’ αυτά.

Τα αστυνομικά όργανα προχώρησαν σε ότι θεώρησαν προβλεπόμενο, αλλά μόνο προς την κυρία που της έγινε καταγγελία.

Της έκοψαν 600€ κλήση για κάθε σκυλάκι. Δηλ. 8 x 600 = 4.800€.

Κάθε κλήση έγραφε ότι διαπιστώθηκε «να κατέχει ένα σκυλί άνευ βιβλιαρίου υγείας και ηλεκτρονικής σήμανσης». Οι παραβάσεις : άρθρο 5 παρ.1 περ. γ με πρόστιμο 300€ και άρθρο 4 παρ.7 με πρόστιμο 300€.

Η κυρία όπως ήταν αναμενόμενο “έπεσε από τα σύννεφα”.

Ευτυχώς όλα τα σκυλάκια είχαν βιβλιάρια και τσιπάκια αφού η παρέα τους φρόντιζε για τα εμβόλιά και τις στειρώσεις μέσω δήμου.

Έτσι τα αναζήτησε από τον κτηνίατρο και από άλλη κυρία της παρέας και υπέβαλε αμέσως ένσταση με συνημμένες φωτοτυπίες όλων των βιβλιαρίων.

Προχθές της κοινοποιήθηκαν έξι αποφάσεις επιβολής βεβαιωθέντος προστίμου. 6×600€ = 3.600€.

Γλίτωσε δύο πρόστιμα γιατί δύο από τα οκτώ σκυλάκια είχαν όνομα ιδιοκτήτη και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.

Σύμφωνα με έγγραφο της προϊσταμένης του αυτοτελούς τμήματος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης «τα υπόλοιπα (6) είναι αδέσποτα του Δήμου Κατερίνης και του δήμου Πύδνας – Κολινδρού, το οποίο αντίκειται στις διατάξεις του Ν.4039/2012 … καθότι τα αδέσποτα τα είχε καταστήσει ιδιόκτητα χωρίς τη μετατροπή τους μέσω του προγράμματος υιοθεσιών του Δήμου από την κατάσταση του αδέσποτου στο καθεστώς του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς»

Κάπου εδώ θα έλεγε ο Λαζόπουλος «Παράλογοοοο…» Και αφού δεν απαντάει κανείς άρα Λογικό.

Τα ερωτήματα πολλά:

Από πότε και από ποιόν κρίνεται ότι είναι παράνομο να προσέχει κάποιος και να ταΐζει ένα αδέσποτο ενώ συνεχώς αναρτάει φωτογραφίες του ζώου στο facebook προκειμένου να βρεθεί ένα ζεστό σπίτι;

Θεωρείται αυτό, ότι το κατέστησε ιδιόκτητο;

Είναι νόμιμο να τροποποιείται ο λόγος που επιβλήθηκε το πρόστιμο; Μήπως οι κλήσεις επιβλήθηκαν για άλλες παραβάσεις;

Αν καταλαβαίνουμε καλά, τα πρόστιμα αφορούσαν την κατοχή σκύλου άνευ βιβλιαρίου υγείας και ηλεκτρονικής σήμανσης.

Μήπως τελικά βεβαιώθηκαν επειδή θεωρήθηκε ότι «είχε καταστήσει ιδιόκτητα» τα ζώα και όχι για βιβλιάριο και τσιπάκι;

Είναι νόμιμο αυτό;

Τα συγκεκριμένα αδέσποτα που ανήκουν στον Δήμο και πλέον γνωρίζουμε τον αριθμό τσιπ τους, είναι δημοσιευμένα άραγε στην επίσημη σελίδα του Δήμου με φωτογραφίες αδέσποτων για υιοθεσίες;

Γιατί τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν μόνο στη συγκεκριμένη κυρία ενώ η προϊσταμένη που εξέδωσε τις τελικές αποφάσεις είχε ενημερωθεί, έστω και προφορικά πριν την έκδοσή τους, ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά φροντίζονταν από περισσότερα άτομα και ότι το συμβόλαιο του χώρου που βρέθηκαν αναγράφει και άλλους ενοικιαστές;

Γιατί η καταγγελία έγινε τη στιγμή που επρόκειτο να δημιουργηθεί φιλοζωικός σύλλογος με βασικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου τη συγκεκριμένη κυρία;

Γιατί αφού η προϊσταμένη που εξέδωσε τις τελικές αποφάσεις είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά ότι εκπρόσωπος του Δήμου για τα αδέσποτα είχε επισκεφτεί το χώρο και είχε προσφέρει τροφές, δεν το ερεύνησε περαιτέρω;

Γιατί ξαφνικά ο εκπρόσωπος του Δήμου που είχε επισκεφτεί το χώρο και είχε βοηθήσει με τροφές αποσιωπάει τα όσα γνωρίζει;

Γιατί δεν υπάρχει ακόμη πλήρη διαφάνεια σε πολλές ακόμη δράσεις και ενέργειες που αφορούν τα αδέσποτα του Δήμου;
Αυτός είναι τελικά ο τρόπος που επιβραβεύονται όσοι φροντίζουν αδέσποτα κουταβάκια;

Μήπως όλο αυτό ήταν προσπάθεια εκφοβισμού στη δημιουργία του νέου φιλοζωικού σωματείου;

Άραγε οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τα αδέσποτα έχουν ή είχαν ποτέ στην κατοχή τους κάποιο ζώο;

Μήπως ήρθε η στιγμή να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να πάψουν οι Δήμοι να έχουν τον πλήρη έλεγχο των αδέσποτων ή να εξουσιάζουν κάποιοι μόνο από τα γραφεία;

Ξέρουμε, είναι υπερβολικά μεγάλη αυτή η ανάρτηση, αλλά ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να ενημερωθούν αρχικά όσοι μπορούν να βοηθήσουν.

Όσοι λοιπόν γνωρίζουν καλύτερα τους νόμους, όσοι μπορούν, με οποιονδήποτε τρόπο, να βοηθήσουν και όσοι καταλαβαίνουν την αγωνία και την απολύτως ανιδιοτελή αγάπη ενός φιλόζωου, ας δώσουν τα φώτα τους ή ας κοινοποιήσουν αυτή την ανάρτηση.

Ας κάνουμε ότι είναι νομικά δυνατόν για να βοηθήσουμε την κυρία που απλά έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ένα και μοναδικό σφάλμα. Να αγαπάει από καρδιάς τα ζώα.

Ίσως αυτά είναι τα μόνα που δεν σε πληγώνουν ύπουλα.

Φιλόζωοι Εθελοντές Κατερίνης


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το