Λευκάδα: δικαστική ποινή σε φιλόζωο βετεράνο πυγμάχο
Μοιραστείτε το

Με μια πρωτοφανή περιπέτεια έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο βετεράνος πυγμάχος Στάθης Κωνσταντόπουλος και η σύζυγός του Σόνια Σπανάκη – Κωνσταντοπούλου που αποφάσισαν τoυς τελευταίους μήνες να εγκατασταθούν μόνιμα στη Λευκάδα, στη Νικιάνα.

Με αρκετές χιλιάδες ευρώ ως πρόστιμο καλούνται να πληρώσουν την αγάπη τους για τα αδέσποτα σκυλάκια που υιοθέτησαν από τη φιλοζωική Λευκάδος αλλά και έχουν περιμαζέψει στο αγρόκτημά τους άρρωστα κι εγκαταλειμμένα από το δρόμο.

Πρόκειται για 26 σκυλιά ημίαιμα όλων των ηλικιών. Κάποια απ’ αυτά είναι εγχειρισμένα, ένα έχει καλαζάρ και παίρνει αγωγή, ένα άλλο είναι τυφλό και τα άλλα έχουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Ένας εκ των κτηνιάτρων που κατά καιρούς έχει παρακολουθήσει τη θεραπεία κι αγωγή των σκυλιών είναι ο σημερινός δήμαρχος Λευκάδος κ. Καλός.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν πριν ακόμα εγκατασταθούν στην οικία τους, η οποία είναι αγρόκτημα τεσσάρων στρεμμάτων με μονοκατοικία 130 τ.μ. σε χαρακτηρισμένη από το κτηματολόγιο αγροτική περιοχή, δέχτηκαν προκαταβολικά καταγγελία από ξενοδοχείο της περιοχής ότι θα ενοχλούνται οι πελάτες τους από τα σκυλιά.

Να σημειωθεί ότι σε πολύ μικρότερη ακτίνα υπάρχουν πολυτελέστατα ξενοδοχεία αλλά και κάτοικοι με ιδιόκτητες κατοικίες, οι οποίοι ουδέποτε εξέφρασαν το παραμικρό παράπονο για την ύπαρξη των σκυλιών.

Είναι στη διάθεση όποιου τα επιθυμεί οι εκθέσεις αυτοψίας του Αστ. Τμήματος Λευκάδος με αρ.πρ. 1009/5/86 21/09/2019, που κατ΄ επανάληψιν έχει πραγματοποιήσει ελέγχους στο χώρο μετά από απανωτές καταγγελίες που προέρχονταν από το ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής.

Στην ανωτέρω έκθεση αυτοψίας βεβαιώνεται ότι πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και υγειονομικοί κανόνες και διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν όλα τα σκυλιά βιβλιάριο υγείας, είναι όλα εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, ηλεκτρονικά σημασμένα και στειρωμένα, ζουν σε καθαρό περιβάλλον και οι ιδιοκτήτες τα φροντίζουν υπεύθυνα. Έκθεση αυτοψίας (με αρ.πρ.3021/8/908-β΄) έχει πραγματοποιήσει κατόπιν απροειδοποίητων ελέγχων που διενήργησε μετά από καταγγελίες του εν λόγω ξενοδοχείου και κλιμάκιο κτηνιάτρων της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας, όπου επίσης βεβαιώνονται οι άριστες συνθήκες ευζωίας και καθαριότητας στις οποίες διαβιούν τα σκυλιά και ότι ουδέν παράνομο διαπίστωσαν κατά τον έλεγχό τους στο χώρο.

Η οικογένεια καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα και την ιατρική αγωγή των κατοικίδιων τους. Δυστυχώς παρά τις άψογες εκθέσεις αυτοψίας των αρμοδίων αρχών το εν λόγω ξενοδοχείο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος των φιλόζωων ιδιοκτητών, με την κατηγορία ότι τα σκυλιά αποτελούν ρυπογόνο εστία σε τουριστική περιοχή (η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη από το κτηματολόγιο ως αγροτική).

Το ειρηνοδικείο Λευκάδας δυστυχώς απαξίωσε τις άψογες εκθέσεις αυτοψίας των αρμοδίων υπηρεσιών, εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα κι εξέδωσε πρωτοφανή απόφαση – κόλαφο προς τη φιλόζωη οικογένεια.

Χαρακτηρίζει την περιοχή αμιγώς τουριστική και ομφαλό της οικονομικής ανάπτυξης της Λευκάδας κι αδιαφορώντας για τη βεβαίωση του κτηματολογίου και τις αεροφωτογραφίες που καταδεικνύουν την απόσταση ανάμεσα στην οικία και στο ξενοδοχείο αλλά και ξένες ιδιοκτησίες που παρεμβάλλονται ανάμεσά τους, εκδίδει την εξής προκλητική απόφαση: «Επιβάλλει την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ των ζώων από το χώρο, αδιαφορώντας για το πού θα πάνε και τι θα απογίνουν όλα αυτά τα σκυλιά και τη δια παντός απαγόρευση της ύπαρξης έστω κι ενός κατοικίδιου στο χώρο τόσο για την οικογένεια όσο και για την ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Αν δε συμμορφωθούν άμεσα με την απόφαση θα επιβληθεί τόσο στην οικογένεια όσο και στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και 3 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ τόσο στους ιδιοκτήτες των σκυλιών όσο και στην 80χρονη ιδιοκτήτρια του χώρου».

Είναι κατανοητό για τον οποιοδήποτε πόσο σκληρή είναι η απόφαση της στέρησης του δικαιώματος για απόκτηση κατοικίδιου σε μια φιλόζωη οικογένεια η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως την ανιδιοτελή αγάπη της για τα ζώα.

Σε μια εποχή που κοινωνικά μηνύματα κατακλύζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για περίθαλψη, υιοθεσία, φροντίδα και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου προς τα αδέσποτα ζώα, διαπιστώνουμε ότι ένας δικαστικός φορέας τιμωρεί με μια πολύ σκληρή απόφαση μια φιλόζωη οικογένεια που ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της πολιτείας και ανέλαβε με δικό της οικονομικό κόστος τη φροντίδα αδέσποτων ζώων της περιοχής κι επιπρόσθετα την απειλεί και με ποινή φυλάκισης.

Είναι απορίας άξιο πώς εν μέσω κορωνοϊού κι ενώ είναι γνωστό ότι τα δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, εν τούτοις δικαστικοί λειτουργοί στη Λευκάδα έσπευσαν να εκδώσουν μια τόσο σκληρή απόφαση και το απίστευτο είναι ότι εν μέσω κορωνοϊού οι δικαστικές αρχές δείχνουν να μη λαμβάνουν υπόψη τους ότι η 80χρονη ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, λόγω ηλικίας, ανήκει στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου και υποχρεούται σε καραντίνα, ωστόσο την υποχρεώνουν βάσει της ανάλγητης απόφασης που εξέδωσαν να διακόψει την καραντίνα και να εξέλθει από το προστατευμένο περιβάλλον της οικίας της, για να απομακρύνει η ίδια από το αγρόκτημα τα σκυλάκια της φιλόζωης οικογένειας, αλλιώς θα υποστεί τις ανωτέρω κυρώσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εν λόγω ξενοδοχείο μες στις παροχές του εμπεριέχει και τη δωρεάν φιλοξενία των κατοικίδιων των πελατών του. Αυτό συνεπάγεται ότι σε εποχές πληρότητας τα σκυλιά που βρίσκονται ταυτόχρονα στο ξενοδοχείο ίσως και να ξεπερνούν τα 20. Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε δυστυχώς ότι τα σκυλιά που υποβαθμίζουν την τουριστική αξία της περιοχής είναι εκείνα της φιλόζωης οικογένειας που με εκθέσεις αυτοψιών είναι αποδεδειγμένα πεντακάθαρα και άψογα περιποιημένα αλλά προφανώς όχι τα σκυλιά που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των πολιτών της σχετικά με την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, γεγονός που αποτελεί ύψιστη ένδειξη πολιτισμού, αυτή η απόφαση αποτελεί εμπόδιο και απειλή στην καλλιέργεια των φιλόζωων συναισθημάτων μας, λειτουργεί αποθαρρυντικά και αποτρεπτικά στους φιλόζωους πολίτες και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Πηγή : zougla.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το