Μινκ βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό
Μοιραστείτε το

Μινκ σε εκτροφείο της Δανίας διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό. Προς θανάτωση όλα τα ζώα του εκτροφείου. Ίδια απόφαση έχει ληφθεί και στην Ολλανδία.

Τη θανάτωση μινκ σε εκτροφείο στη Δανία ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας. Η απόφαση ελήφθη όταν στη μονάδα διαγνώστηκαν μινκ θετικά στον κορονοϊό. Το ξέσπασμα της νόσου σε μινκ είναι το πρώτο που καταγράφεται στη Δανία.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε για προληπτικούς λόγους ότι τα μινκ που βρίσκονται στη μονάδα που έχει προσβληθεί θα θανατωθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πιθανής εξάπλωσης της ασθένειας”, αναφέρει η Αρχή για θέματα Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας. Τα μινκ στη μονάδα αυτή στη Δανία υπεβλήθησαν σε τεστ όταν ένας άνθρωπος που είχε σχέση με τη μονάδα βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Λίγες μέρες νωρίτερα έγινε γνωστή και αντίστοιχη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία διέταξε τη θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 13 εκτροφεία της χώρας, μετά τις οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού SARS- COV-2. Συγκεκριμένα τα εκτροφεία έλαβαν εντολή να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν όταν κάποια από αυτά διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Το ξέσπασμα της νόσου στις μονάδες εκτροφής μινκ στην Ολλανδία πιστεύεται ότι προήλθε από τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται και μετά εξαπλώθηκε στα ζώα.

Ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δύο εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία, στις 26 Απριλίου, και στη συνέχεια σε δύο ακόμη, στο Noord Brabant, στις 9 Μαΐου. Μέχρι τις 15 Μαΐου, ο SARS-CoV-2 είχε διαγνωσθεί σε τρεις γάτες που ζούσαν στο ένα εκτροφείο, και στις 19 Μαΐου η Ολλανδή Yπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι η μετάδοση από μινκ σε άνθρωπο ήταν πιθανή. Όταν στη συνέχεια ένας δεύτερος εργάτης εκτροφείου διαγνώστηκε με COVID-19, η Υπουργός επιβεβαίωσε, στις 25 Μαΐου, ότι η μετάδοση από μινκ σε ανθρώπους ήταν πλέον «εξαιρετικά πιθανή».

Αντιδράσεις

Η Fur Free Alliance και η VeGaia καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κλείσουν τα εκτροφεία μινκ.

Ο πρόεδρος της Fur Free Alliance, Joh Vinding, δήλωσε: «Στις εγκαταστάσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων χιλιάδες ζώα διατηρούνται συνωστισμένα σε συστοιχίες κλουβιών, σε συνθήκες ανθυγιεινές και στρεσογόνες, παρόμοιες με τις αγορές άγριων ζώων που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πέρα από το ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί από τη φύση της μια βαρβαρότητα, το γεγονός ότι τα εκτροφεία μινκ αποτελούν δυνητικές πηγές εξάπλωσης ζωονόσων, δεξαμενές κορονοϊών και επωαστήρια παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αναπόφευκτα επιβάλλει την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλο τον κόσμο. Η Ολλανδική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες παράγεται γούνα, πρέπει να δεσμευτούν να θέσουν τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη πρακτική και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.»

Πηγή : flash.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το