Μπορούμε να το αποτρέψουμε
Μοιραστείτε το

Η αναπαραγωγική περίοδος είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη για τα άγρια ζώα, τα οποία προκειμένου να τα καταφέρουν πρέπει και ο άνθρωπος να βάλει το χέρι του ή και να μην το βάλει, εξαρτάται από την περίπτωση.

Έτσι πέρα από το ότι πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από τις φωλιές τους και να μην τα ενοχλούμε, να προσπαθούμε να διατηρούμε τα μωρά κοντά στους γονείς και να μην τα απομακρύνουμε (εκτός κι αν είναι άρρωστα) πρέπει να φροντίζουμε και για την καθημερινότητά μας.

Που πετάμε τα σκουπίδια μας τι αφήνουμε γύρω μας όταν πάμε μια εκδρομή κλπ.

Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife

Facebook

Έχω την υποχρέωση, όπως κάθε χρόνο, να κάνω αυτή την σκληρή ανάρτηση – για το καλό των πελαργων. Είναι ο μόνος τρόπος να μεταδώσουμε πόσο εύκολο είναι να προστατέψουμε πολλούς νεοσσούς.

Αυτό το διάστημα (αρχές Μάιου) σε κάποιες φωλιές υπάρχουν ήδη νεοσσοί, σε άλλες θα εκκολαφθούν σύντομα. Οι γονείς Πελαργοί θα συνεχίζουν να φέρνουν υλικό στις φωλιές – τώρα για την προστασία των μικρών – θα φέρνουν και πιο μαλακό υλικό.

Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι (προστατεύοντας τους νεοσσούς) μπορεί να φέρει στην φωλιά κάτι πολύ επικίνδυνο. Μέσα σε αυτά μπορεί να είναι: σπάγκοι, σχοινιά, πετονιές, τσουβάλια, σακούλες πλαστικές κ.α. Ειδικά ο σπάγκος, τα τσουβάλια και οι πετονιές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος!

Και εδώ η εξήγηση. Ένας νεοσσός – πριν σηκωθεί όρθιος – μπουσουλάει μέσα στην φωλιά για αρκετές μέρες. Αν στη φωλιά υπάρχει σπάγκος (η ένα τσουβάλι που γίνεται κομμάτια) … το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Ο μικρός πελαργός μπλέκεται σε αυτό… και ο σπάγκος σφίγγει το πόδι του (η και τα δυο) …μέχρι που το πόδι θα νεκρωθεί (η θα κοπεί). Δυστυχώς τότε το μόνο που περιμένει τον μικρο πελαργό είναι ο θάνατος … (πριν καν θα πετάξει) …

Περιστατικά σαν αυτά, που βλέπετε στις φωτογραφίες τα συναντάμε όταν κάνουμε τις δακτυλιώσεις των πελαργων και ανεβαίνουμε στις φωλιές. Τότε όμως για ένα τέτοιο πελαργάκι είναι πολύ αργά.

Για να μην γίνει ποτέ ξανά αυτό – μόνο εμείς (όλοι μαζί) μπορούμε να βοηθήσουμε. Γιατί εμείς μπορούμε να μαζέψουμε όποιον σπάγκο και τσουβάλι θα βρούμε στον δρόμο μας. Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε και σε άλλους (ειδικά στις περιοχές που ζουν οι Πελαργοί).

Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους νεαρών πελαργων! Ας μαζεύουμε κάθε σπάγκο που βλέπουμε και ας τον πετάμε στα σκουπίδια (καλύτερα κομματιασμένο, για να μην το πάρει ξανά ο πελαργός).

Είναι απλό να βοηθήσουμε! Ουσία είναι να το λέμε και στους άλλους: μπορεί να μεταδοθεί παντού: π.χ.: να αποτελέσει θέμα στα σχολεία, συζητήσεις στα καφενεία, κοινοποίηση στο Facebook, blog’s, τοπικές εφημερίδες, www, έντυπα κ.α.

Κείμενο – φωτογραφίες: Εύα Στετς

Κοινοποιήστε το μήνυμα – θα σωθούν πολλοί πελαργοί!

Facebook


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το