Μπορώ να κολλήσω COVID-19 από το κατοικίδιο ζώο μου ή άλλα ζώα;
Μοιραστείτε το

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στους ανθρώπους και να εξαπλώσουν το COVID-19. Το COVID-19 διαδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.

Αρκετοί σκύλοι και γάτες (κατοικίδια γάτες και τίγρεις) σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους έχουν δοκιμαστεί θετικά για το COVID-19. Επιπλέον, τα κουνάβια φαίνεται να είναι ευπαθή στη μόλυνση. Σε πειραματικές συνθήκες, και οι δύο γάτες και τα κουνάβια ήταν σε θέση να μεταδώσουν μόλυνση σε άλλα ζώα του ίδιου είδους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στους ανθρώπους και να εξαπλώσουν το COVID-19. Το COVID-19 διαδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.

Τα βιζόν που εκτρέφονται σε αγροκτήματα έχουν επίσης εντοπιστεί με τον ιό. Πιθανότατα, έχουν μολυνθεί από εργάτες. Σε μερικές περιπτώσεις, τα βιζόν που μολύνθηκαν από ανθρώπους έχουν μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Αυτές είναι οι πρώτες περιπτώσεις μετάδοσης ζώων σε άνθρωπο.

Συνιστάται ακόμη τα άτομα που είναι άρρωστα με COVID-19 και άτομα που κινδυνεύουν να περιορίσουν την επαφή με σύντροφο και άλλα ζώα. Κατά το χειρισμό και τη φροντίδα των ζώων, πρέπει να εφαρμόζονται πάντα βασικά μέτρα υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών μετά το χειρισμό ζώων, των τροφίμων ή των προμηθειών τους, καθώς και την αποφυγή φιλήματος, γλείψιμου ή διαμοιρασμού φαγητού.

Περισσότερες προτάσεις διατίθενται στον ιστότοπο του OIE.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί την τελευταία έρευνα σχετικά με αυτό και άλλα θέματα COVID-19 και θα ενημερώσει καθώς είναι διαθέσιμα νέα ευρήματα.

Μετάφραση : Περικλής Τσιούτσιος – Eco-Pet News Team
Πηγή : World Health Organization


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το