Νέα ταΐστρα στην Ήπειρο παρέχει ασφαλή τροφή στους Ασπροπάρηδες
Μοιραστείτε το

Ένας νέος συμπληρωματικός σταθμός σίτισης (ταΐστρα) κατασκευάστηκε στην περιοχή της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο Ορεινό Πωγωνίου στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη». Η νέα αυτή ταΐστρα γυπών έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο ταϊστρών που λειτουργούν ήδη για τις ανάγκες του κρισίμως απειλούμενου με εξαφάνιση γύπα Ασπροπάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και στη γειτονική Αλβανία (δύο ταΐστρες στη νότια Αλβανία και μία στην Κόνιτσα).

Σκοπός της νέας ταΐστρας είναι να προσελκύσει καινούργια άτομα Ασπροπάρη, καθώς και να παρέχει ασφαλή τροφή στους Ασπροπάρηδες που περιπλανούνται ήδη στην ευρύτερη περιοχή. Η ταΐστρα θα λειτουργεί σε ετήσια βάση, από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, ενώ η τροφοδοσία της θα γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνοτρόφους.

Οι επισκέψεις των πουλιών στην ταΐστρα θα παρακολουθούνται από την Ομάδα Πεδίου της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, ενώ ακόμα πιο συστηματικά η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω των καμερών αυτόματης ενεργοποίησης που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο της ταΐστρας.

Η δημιουργία και η λειτουργία συμπληρωματικών σταθμών σίτισης αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη διατήρηση του Ασπροπάρη στις περιοχές αναπαραγωγής και σε κομβικά σημεία κατά μήκος της μεταναστευτικής του διαδρομής, μέσω της διαθεσιμότητας ασφαλούς τροφής. Επιπλέον, οι ταΐστρες προσφέρουν την ευκαιρία στους Ασπροπάρηδες για κοινωνικοποίηση, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το είδος αυτό. Εκτός από τον Ασπροπάρη, οι ταΐστρες ευνοούν και πολλά άλλα είδη αρπακτικών πουλιών που τρέφονται με ψοφίμια.

Πηγή : lifeneophron.eu


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το