Ναι στη συμβίωση, αλλά με κανόνες!
Μοιραστείτε το

Τι πρέπει να προσέχουμε για να ’μαστε καλά -κι εμείς κι αυτά.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για το πόσο σημαντική είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, ούτως ώστε να αποφύγουμε τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων μεταξύ των ανθρώπων. Τι γίνεται όμως σε ό,τι αφορά την επαφή μας με τα ζώα; Τι συστήνεται να κάνουμε όλοι όσοι έχουμε κατοικίδια ζώα σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής; Τι επιτρέπεται και τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Πρώτο και βασικό, για να διαφυλάξουμε τόσο την υγεία των ανθρώπων όσο και των ζώων, είναι να πραγματοποιούμε τακτικά τις αποπαρασιτώσεις που συστήνει ο κτηνίατρος, κρίνοντας με βάση τις συνθήκες και το περιβάλλον διαβίωσης του ζώου. Κατά κανόνα, η πρόληψη για τα εξωπαράσιτα, όπως ψύλλοι και τσιμπούρια, γίνεται μηνιαίως, ενώ για τα ενδοπαράσιτα, κάθε τρεις μήνες. Οι ψύλλοι δεν πρόκειται να παραμείνουν επάνω στο ανθρώπινο σώμα, αλλά ευκαιριακά ανεβαίνουν, ώστε να τραφούν, και στη συνέχεια φεύγουν. Ορισμένοι άνθρωποι, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία, που εκδηλώνεται με εξανθήματα.

Τα τσιμπούρια ευθύνονται για τη μετάδοση αιμοπαρασίτων στους σκύλους (Ehrlichia spp, Babesia, Lyme) και τους ανθρώπους (νόσος Lyme). Στις γάτες τα συναντάμε πολύ σπάνια. Τα ενδοπαράσιτα μεταδίδονται στον άνθρωπο, αν το κατοικίδιο έχει αρκετό καιρό να κάνει αποπαρασίτωση και ο κηδεμόνας του δεν πλένει τα χέρια αφού καθαρίσει, για παράδειγμα, την άμμο της γάτας ή μαζέψει τα κόπρανα του σκύλου και στη συνέχεια φέρει τα χέρια στο στόμα. Σε ενήλικες, δεν παρατηρείται συχνά η μόλυνση από παράσιτα, εν αντιθέσει με τα παιδιά, τα οποία προσβάλλονται συχνότερα, επειδή αμελούν το πλύσιμο των χεριών.

Επίσης, αν το κατοικίδιο έχει μεγάλο παρασιτικό φορτίο, υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρει άωρες μορφές παρασίτων μέσω του στόματος, από την περιοχή του απευθυσμένου, στο υπόλοιπο σώμα. Οπότε μπορεί να μην έχει έρθει σε άμεση επαφή κάποιος με τα κόπρανα των ζώων αλλά εμμέσως, μέσω του χαϊδέματος και στη συνέχεια μέσω της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών), να προσβληθεί από τα παράσιτα.

Αν όμως τηρείται πιστά το αντιπαρασιτικό πρόγραμμα, η πιθανότητα να κολλήσει/προσβληθεί κάποιος από παράσιτα είναι μηδαμινή. Επίσης, όταν παρατηρούνται εστίες αλωπεκίας στο τρίχωμα των ζώων, συστήνεται να μην ακουμπάμε την περιοχή με γυμνά χέρια, πριν γίνει κτηνιατρικός έλεγχος και αποκλειστεί η πιθανότητα μυκητίασης.

Ενα άλλο μέτρο προστασίας τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους είναι το καθημερινό πλύσιμο των πελμάτων μετά τη βόλτα. Εμείς βγάζουμε τα παπούτσια εκτός του σπιτιού, οπότε μειώνεται ο κίνδυνος μεταφοράς ιών. Στους σκύλους όμως ο μοναδικός τρόπος προστασίας είναι το πλύσιμο των πελμάτων. Μέσω της μηχανικής μεταφοράς λοιμωδών παραγόντων, είναι πιθανό να επιμολυνθεί ο χώρος διαβίωσής τους και να αυξηθεί ο κίνδυνος νόσησης.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι να τηρούνται πολύ αυστηροί κανόνες υγιεινής όταν βρίσκουμε κάποιο αδέσποτο ζωάκι. Σε τέτοια περίπτωση, συστήνεται να γίνει πρώτα επίσκεψη στον κτηνίατρο, ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, και μετά να εισέλθει το ζωάκι στο σπίτι.

Έλενα Καραγγελή, Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)

Πηγή : efsyn.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το