Να γίνει ανθρώπινο δικαίωμα η ζωή σε έναν υγιή πλανήτη
Μοιραστείτε το

Η εκστρατεία της BirdLife International 1Planet1Right για την κήρυξη του υγιούς φυσικού περιβάλλοντος ως ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα συγκέντρωσε πάνω από 100.000 υπογραφές, από πολίτες από όλο τον κόσμο!

Παράλληλα, μόλις ολοκληρώθηκε η 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών UNGA75.

Η εκστρατεία ήταν παρούσα, καθώς το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού: είναι το σημαντικό πρώτο βήμα για τη συζήτηση και την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο και τελικά την αναγνώρισή του από τη Γενική Συνέλευση.

Σήμερα διεξάγεται η Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα. Tο ζήτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα, προστατεύουμε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη –και εμάς τους ίδιους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, διαβάστε την έκκληση της BirdLife International και υπογράψτε το αίτημα εδώ.


1Planet1Right – 1Πλανήτης1Δικαίωμα

Η BirdLife International κλιμακώνει τη φιλόδοξη καμπάνια της, που ξεκίνησε την ημέρα του 50ού εορτασμού της Ημέρας της Γης και καλεί τον ΟΗΕ να κηρύξει το υγιές φυσικό περιβάλλον ως ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) μας υπενθυμίζει ότι η καταστροφή της Φύσης επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων. Με τη βιοποικιλότητα να κινδυνεύει και με τη θερμοκρασία του πλανήτη να ανεβαίνει, ο άνθρωπος, κομμάτι της Φύσης όπως κάθε έμβιο ον, απειλείται και αυτός.

Για να επιβιώσουμε, εμείς και τα παιδιά μας, πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Φύση, το κοινό μας σπίτι. Και πρέπει να το κάνουμε σύντομα.

Η αναγνώριση ότι η ζωή σε έναν υγιή πλανήτη αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα μπορεί να γίνει η βάση για τη νέα προσέγγιση που απαιτείται από την ανθρώπινη κοινωνία.

Το κείμενο της έκκλησης της BirdLife International

Πάνω από ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται αντιμέτωπα με την εξαφάνιση. Η ατμοσφαιρική θερμοκρασία ανεβαίνει. Και βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας. Όλα εξαιτίας της καταστροφής της Φύσης από εμάς, τους ανθρώπους.

Ο πλανήτης μας δίνει αγώνα για τη ζωή του.

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: η αλόγιστη εκμετάλλευση της Φύσης βρίσκεται στη ρίζα όλων αυτών των πλανητικών κρίσεων, που απειλούν την ίδια μας την επιβίωση, αλλά και την επιβίωση πολλών άλλων ειδών.

Γι’ αυτό και θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν ένα νέο ανθρώπινο δικαίωμα: το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Και θα θέλαμε να υπογράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή την έκκληση για να βοηθήσεις να γίνει πραγματικότητα το αίτημά μας.

Αυτό το νέο ανθρώπινο δικαίωμα είναι επείγον, φιλόδοξο και εφικτό: στην πραγματικότητα, το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον είναι ήδη αναγνωρισμένο συνταγματικά ή νομικά σε περισσότερες από 100 χώρες. Δεν αρκεί όμως: καθώς όλοι μας μοιραζόμαστε έναν πλανήτη, έναν φυσικό κόσμο, χρειαζόμαστε ένα πραγματικά παγκόσμιο δικαίωμα. Εξάλλου, τα οικουμενικά δικαιώματα ενισχύουν την τοπική δράση και τη γενικότερη εφαρμογή.

Από τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε έως τη γη όπου παράγουμε την τροφή μας, το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε ότι το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας.

Με κατοχυρωμένο αυτό το δικαίωμα, θα μπορέσουμε να θέσουμε τη Γη σε μια πορεία παγκόσμιας πράσινης ανάκαμψης. Είναι ένα θεμελιώδες βήμα προς τον μετασχηματισμό της σχέσης της κοινωνίας μας με τη Φύση.

Μόνο σε έναν πλανήτη όπου η Φύση και οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία μπορούμε να προλάβουμε μελλοντικές πανδημίες και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο, είμαστε καταδικασμένοι να οδηγηθούμε στην καταστροφή. Χρειαζόμαστε το ανθρώπινο δικαίωμα να ζήσουμε σε έναν υγιή πλανήτη τώρα!

#1Planet1Right

Το αίτημα

Αποτελούμε μέρος μιας παγκόσμιας συμμαχίας που ανησυχεί για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και του πλανήτη. Και καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη:

  1. Να προχωρήσουν σε ψήφισμα ώστε να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ως επείγον θέμα στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα τον Σεπτέμβριο του 2020.
  2. Να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπογραφή αυτής της έκκλησης θα στείλει το ηχηρό μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη και στα αρμόδια όργανά του ότι οι πολίτες της Γης απαιτούν να συζητηθεί και να ψηφιστεί επειγόντως αυτό το νέο ανθρώπινο δικαίωμα.

Γι’ αυτούς τους λόγους η παγκόσμια ομοσπονδία ορνιθολογικών οργανώσεων BirdLife International μάς καλεί να υπογράψουμε το αίτημά της για την υπεράσπιση της Φύσης και των ανθρώπων στον παρακάτω σύνδεσμο στα αγγλικά.


Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 110 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το