Νεκρός Σπιζαετός από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στην Κύπρο
Μοιραστείτε το

Μια τραγική εικόνα αντίκρισαν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας την περασμένη Δευτέρα όταν προσέγγισαν περιοχή με ανεμογεννήτριες, από όπου έστελνε στατικό σήμα πομπός που είχε τοποθετηθεί σε Σπιζαετό στο πλαίσιο του Προγράμματος. Μετά από επιτόπια επίσκεψη στο σημείο από όπου προερχόταν το σήμα, εντοπίστηκε διαμελισμένος ένας Σπιζαετός ο οποίος εκ πρώτης όψεως φαίνεται να χτυπήθηκε από τη φτερωτή παρακείμενης ανεμογεννήτριας στην περιοχή Κόσιης – Αγίας Άννας.

Πρόκειται για τον πρώτο Σπιζαετό που εντοπίζεται νεκρός εξαιτίας πρόσκρουσης με ανεμογεννήτρια στην Κύπρο. Σε άλλες χώρες, η πρόσκρουση είτε σε καλώδια υψηλής τάσης, είτε σε ανεμογεννήτριες, καθώς και η ηλεκτροπληξία, θεωρούνται σημαντικές αιτίες θνησιμότητας για τα μεγάλα αρπακτικά πουλιά, όπως ο Σπιζαετός.

Στο πλαίσιο των δράσεων του διεθνούς Προγράμματος για την προστασία του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας είναι εταίρος, έχουν σημανθεί με  δορυφορικό πομπό μέχρι σήμερα στην Κύπρο 25 Σπιζαετοί. Στον νεαρό Σπιζαετό που εντοπίστηκε διαμελισμένος την περασμένη Δευτέρα ο πομπός τοποθετήθηκε στις 26/9/2020 και εντοπίστηκε νεκρός στις 12/10/2020, αφού παρατηρήθηκε ότι οι κινήσεις του ήταν αφύσικες και το σήμα που εξέπεμπε ήταν εντός​ Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και πλησίον ανεμογεννήτριας στην επαρχία Λάρνακας, γεγονός που αύξησε τις υποψίες για πρόσκρουση.

Από τους 25 Σπιζαετούς που έχουν σημανθεί συνολικά, έχουν πεθάνει οι 5 από αυτούς: ένας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια, ένας από άμεση δηλητηρίαση, ένας από έμμεση δηλητηρίαση, ένας πυροβολήθηκε στις κατεχόμενες περιοχές και ένας νεαρός φαίνεται να δέχθηκε επίθεση από άλλο αρπακτικό. Η θνησιμότητα από τους προαναφερόμενους ανθρωπογενείς παράγοντες είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο εντοπισμός και η καταγραφή  τέτοιων περιστατικών είναι πολύ δύσκολη, αν τα πουλιά δεν φέρουν δορυφορικό πομπό, πολλά τέτοια συμβάντα δυστυχώς χάνονται χωρίς να εντοπιστούν και να καταγραφούν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο, ο Σπιζαετός είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος, περιλαμβάνεται στα είδη πουλιών υπό εξαφάνιση και για την περίπτωση θανάτωσής του προβλέπεται εξώδικο πρόστιμο €16.000.

Η στιγμή που μια φιλική στο περιβάλλον ανεμογεννήτρια αποτελειώνει έναν περήφανο αετό. Αυτά θα βλέπουμε στον Καφηρέα;

Gepostet von ikarystos.gr am Dienstag, 12. September 2017

Πηγή : LIFE Bonelli East Med


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το