Νεκρό ρινοδελφινο
Μοιραστείτε το

Νεκρό ρινοδελφινο περιοχή Μυκωνιατικα.

Ειδοποιηθηκαμε απο Θεσσαλονίκη για δελφίνι που το ξέβρασε η θάλασσα περιοχή Μυκωνιατικα Ν.Καλλικρατεια. Η κυρία που το είδε ανέφερε ώρα 19:50 όταν ένα αντικείμενο επέπλεε και αφού το κύμα το έφερε κοντά μπόρεσε να αναγνωρίσει ένα…. δελφίνι.

Αφού έψαξε να ενημερώσει κατέληξε σε συγγενικό της πρόσωπο το οποίο μας ζήτησε τηλ.επικοινωνιας και μπορέσαμε να σπεύσουμε άμεσα. Το σκοτάδι είχε πέσει αλλά ποτέ δεν μας σταμάτησε. Δύο άτομα από την ομάδα βρέθηκαν στην παραλία και σε λίγα λεπτά εντοπίστηκε.

Συλλέξαμε πληροφορίες, από άνθρωπο διακεκριμένο στο είδος,ο οποίος μας ενημέρωσε για να μπορέσουμε να σας δώσουμε μια όχι τυχαία τοποθέτηση.

“Το ζώο είναι νεαρό αρσενικό ρινοδέλφινο σε προχωρημένη σήψη τουλάχιστον 10 ημερών.

Τα νεαρά αρσενικά οι ψαράδες τα λένε γεγέδες. Είναι ζώα άφοβα, κυκλοφορούν 2-3 μαζί μαθαίνουν να τρώνε από τα δίχτυα και κάνουν τεράστιες ζημιές. Μπορεί να κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά ωστε ο ψαράς να μην μπορεί να επισκευάσει τα δίχτυα του.

Κάποτε τα πυροβολούν αλλά αυτό δε το κάνουν τα τελευταία χρόνια (δεν είναι και εύκολο να τα σκοτώσουν μιας και ανεβαίνουν στην επιφάνεια για πολύ λίγο, και δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος για να σημαδέψουν αλλά και να το πετύχουν δεν είναι εύκολο να κάνουν πλήγμα θανατηφόρο μιας και είναι χοντρά και γεροδεμένα ζώα και το σκάγι χρειάζεται να διεισδύσει πολύ βαθιά μέσα του) Βέβαια αν δεν το δεις δεν μπορείς να πεις…

Πιάνονται κάποτε τα δελφίνια αυτά στα δίχτυα. Μπερδεύονται και δεν μπορούν να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν και πεθαίνουν. Έχω τύχει ψαρά, να τα πετάει ξανά στη θάλασσα νεκρά, έχω τύχει άλλους να δένουν μιά πέτρα στην ουρά και να τα πετούν ωστε να μη βγουν στην επιφάνεια, και έχω δει και μια περίπτωση ο ψαράς να το δένει πάνω στα δίχτυα με σκοπό να αποτρέψει άλλα δελφίνια να πλησιάσουν τα δίχτυα.

Δεν μπορώ να ξέρω αν δέθηκε έτσι πριν από 10 μέρες το δελφίνι με μια πέτρα για να μείνει στο βυθό, ή έγινε κάτι άλλο, ή αν το έδεσε κάποιος που το βρήκε νεκρό να επιπλέει και θέλησε να το ρυμουλκήσει. Το σκοινί μου φαίνεται καινούριο και καθαρό που ενισχύει αυτή την άποψη,… αλλά δεν μπορώ να ξέρω από τις φωτο και μόνο.

Ναι οι ψαράδες δεν τα θέλουν, αλλά συνήθως πιάνονται τυχαία στα δίχτυα, ούτε οι ψαράδες το θέλουν αυτό μιας και δύσκολα ξεμπλέκονται, ανοίγει τρύπα μεγάλη που θέλει ώρα δουλειάς για να μπαλωθεί, σπατάλη χρόνου και ενέργειας για να το πετάξουν, άσε που αν τους δει και κανα μάτι θα γίνει χαμός…

Το ξέρουν οι ψαράδες οτι με ένα – δυο νεκρά το πρόβλημά τους δε λύνεται…”

Ειδοποιήθηκε το λιμενικό και από εμάς και ξημερώματα 3:43 π.μ. μπορέσαμε επιτέλους να σας μεταφέρουμε την έρευνα μας για το περιστατικό.

Ο θάνατος είναι τουλάχιστον θλιβερος αλλά αντικειμενικες θέσεις είναι πάντα ευπροσδεκτες.

Οποιαδήποτε μαρτυρία για τα δελφίνια στην Προποντίδα αλλά και για γεγονότα θανάτωσης τους ίσως βοηθήσουν για να βρεθεί μια λύση για ειρηνική συμβίωση με τους θαλάσσιους συνοδοιπόρους μας.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν και επέμεναν για να μην μείνει στην αφάνεια.

ΕΘΟΔΗΠ. – Εθελοντική Ομάδα Δήμου Νέας Προποντίδας

Facebook


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το