Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: «Δεν είναι διασκέδαση να βλέπεις ζώα σε κλουβιά»
Μοιραστείτε το

Την κατάργηση των κλουβιών με φυλακισμένα ζώα στο Δημοτικό Κήπο Χανίων, επικροτεί σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.

Με αφορμή την συζήτηση που προέκυψε στην κοινωνία της πόλης μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να απομακρύνει τα ζώα, η Πρωτοβουλία τονίζει ότι η εικόνα άγριων ζώων φυλακισμένων σε κλουβιά δίνει λάθος μηνύματα στα παιδιά.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, ως άνθρωποι μπορούμε να αντλούμε ευχαρίστηση, χωρίς να βλέπουμε τα ζώα να υποφέρουν, ενώ τονίζει πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που έχει δημιουργήσει ο Δήμος, «θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο πληροφόρησης για τα αγρίμια και τη φύση της Κρήτης, με διαδραστικά παιχνίδια, βίντεο και ενημερωτικές δράσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κατάργηση των κλουβιών με φυλακισμένα ζώα στο Δημοτικό Κήπο Χανίων είναι ένα αίτημα δεκαετιών της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων κι όλων των οικολογικά ευαίσθητων πολιτών.

Δεν είναι διασκέδαση να βλέπεις ζώα φυλακισμένα σε κλουβιά, όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά. Είναι κακοποίηση, βασανισμός των ζώων. Για τους μικρούς μας φίλους θα θυμίσουμε τη σκηνή από τη δημοφιλή ταινία Happy Feet, όπου ο πρωταγωνιστής πιγκουίνος τρελαίνεται όταν τον φυλακίζουν.

Η εικόνα άγριων ζώων φυλακισμένων σε κλουβιά δίνει λάθος μηνύματα στα παιδιά:

  • Ότι τα ζώα υπάρχουν μόνο για να μας υπηρετούν
  • Ότι ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να φυλακίζει ζώα.
  • Ότι μπορούμε ως άνθρωποι να αντλούμε ευχαρίστηση βλέποντας ζώα να υποφέρουν.
  • Ότι ο άνθρωπος είναι ανώτερο είδος και κυρίαρχος της φύσης.

Όλες αυτές οι ιδέες και οι αξίες που εκπροσωπούν είναι που μας οδήγησαν στην άγρια εκμετάλλευση και καταστροφή της φύσης, στην αιχμαλωσία και την εμπορία άγριων ειδών καθώς και στη συνεχιζόμενη εξαφάνιση άγριων ειδών ζώων και τη δραματική μείωση της βιοποικιλότητας.

Από ό,τι φαίνεται, ούτε η συνεχιζόμενη περιπέτειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο με τη μετάδοση του κορονοϊού από άγρια ζώα σε ανθρώπους και τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων και την καραντίνα με την οικονομική κρίση που συνεπάγεται, ούτε όλα αυτά αρκούν για να αλλάξουν ιδέες όσοι ακόμη πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι κυρίαρχο είδος στη φύση και πάνω από τους φυσικούς νόμους.

Να θυμίσουμε για άλλη μια φορά, για όσους επιμένουν να το ξεχνάνε, ότι ο κορονοϊός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στην Κίνα. Η καταστροφή των τροπικών δασών και η αιχμαλωσία άγριων ειδών ζώων μας φέρνει πιο κοντά σε άγνωστες αρρώστιες.

Τα αγρίμια (κι όχι κρι –κρι), τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, μπορεί όποιος θέλει να τα θαυμάσει ακόμα στο φαράγγι της Σαμαριάς, ελεύθερα πάνω στα Λευκά Όρη. Δε χρειάζεται να τα βλέπει φυλακισμένα. Άλλωστε, στο παραδοσιακό τραγούδι της Κρήτης, το «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», τα αγρίμια είναι ελεύθερα («γκρεμνά είν’ εμάς οι τόποι μας» λέει το τραγούδι) και ταυτόχρονα σύμβολο ελευθερίας για τους ανθρώπους. Πώς μπορούμε να κρατάμε φυλακισμένο ένα αιώνιο σύμβολο ελευθερίας για τους κατοίκους της Κρήτης;

Στο Δημοτικό Κήπο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που έχει δημιουργήσει ο Δήμος, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο πληροφόρησης για τα αγρίμια και τη φύση της Κρήτης, με διαδραστικά παιχνίδια, βίντεο και ενημερωτικές δράσεις.

Η εποχή της κλιματικής κρίσης μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τη φύση με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Ας φύγουν τα κλουβιά κι ας κυριαρχήσει το πράσινο (κι όχι νέα τσιμέντα) στο Δημοτικό Κήπο».

Πηγή : efsyn.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το