Οι εθελοντές της καρέτα – καρέτα περιμένουν γεννητούρια στη Σητεία
Μοιραστείτε το

Όπως κάθε χρόνο επί σειρά ετών, έτσι και φέτος, χελώνες καρέτα -καρέτα επέλεξαν τις παραλίες της Σητείας για να κάνουν τις φωλιές τους και να γεννήσουν τα μωρά τους. Πρόκειται άλλωστε για χελώνες που γεννήθηκαν στη Σητεία, κατάφεραν να επιβιώσουν και επέστρεψαν. Ξαναήρθαν στον τόπο τους για να διαιωνιστεί το σπάνιο και προστατευόμενο είδος τους…

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα- καρέτα Σητείας, ανέμεναν με ανυπομονησία. Και οι φωλιές εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και πλέον περιμένουν τα… γεννητούρια. Όντας σε ετοιμότητα από το Μάιο, είχαν ξεκινήσει καθημερινά τις διαδρομές στην παραλία της Σητείας και σε άλλες προσπαθώντας να βρουν ίχνη, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για την θαλάσσια χελώνα και φυσικά καθαρίζοντας την παραλία.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά η Ομάδα των 20 περίπου -ενεργών, παλαιών και νέων- Εθελοντών συνεχίζει να δρα με σκοπό την προστασία του είδους, του θαλάσσιου και συνολικά του περιβάλλοντος. Όπως εξάλλου αναφέρουν, οι άνθρωποι είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτό. Υπάρχουν πριν από εμάς άλλα είδη που ζουν πάρα πολλά χρόνια, όπως η θαλάσσια χελώνα. Επομένως αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε με την παρουσία μας, είναι να το προστατέψουμε.

Από την αρχή της εβδομάδας

Από την αρχή λοιπόν της τρέχουσας εβδομάδας ξεκίνησε η έξοδος των χελωνών στην περιοχή της Σητείας.

Όπως ανέφερε το μέλος της Ομάδας κ. Νίκος Μαράκης, εντοπίστηκαν φωλιές στην περιοχή της Καραβόπετρας στην παραλία της Σητείας, δύο στην περιοχή του Ανάλουκα και μία στο Μακρύ Γιαλό. Εντός των επόμενων περίπου 15 ημερών οι χελώνες θα ξαναγεννήσουν κάτι που επίσης θα επαναληφθεί και το αμέσως επόμενο δεκαπενθήμερο.

Οι πρώτες φωλιές επέφεραν μεγάλη χαρά και τα μέλη της Ομάδας προχωρούν στην οριοθέτηση για να εξασφαλίσουν την προσοχή και τη διακριτικότητα επισκεπτών και λουομένων. Σε 60 περίπου ημέρες αναμένονται τα πρώτα γεννητούρια. Νωρίτερα σε περίπου 40 ημέρες, οι Εθελοντές θα μεριμνήσουν για την «δημιουργία διαδρόμων» και την τοποθέτηση σκιάστρων. Έτσι θα βοηθηθούν τα χελωνάκια όταν βγουν από τις φωλιές τους, να πάρουν την σωστή κατεύθυνση προς τη θάλασσα και όχι αντίθετες -διότι ακολουθούν το φως με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους.

«Η σαιζόν ξεκίνησε καλά», τόνισε ο κ. Μαράκης και ευχήθηκε όλα να πάνε καλά και στην συνέχεια.

Ευαισθητοποιημένος ο κόσμος

Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος αρκετά τα τελευταία χρόνια και ανοικτός για περισσότερη ενημέρωση. Πολλοί είναι εκείνοι που στηρίζουν πλέον τις προσπάθειες της Ομάδας. Μάλιστα συνεργάζεται σε καθημερινή βάση, ενημερώνοντας για όλες τις δράσεις της, τον ΑΡΧΕΛΩΝ τον Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας, ο οποίος με την σειρά του έχει κατατάξει στον χάρτη της Ελλάδας μεταξύ των περιοχών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και τη Σητεία.

Ο κ. Μαράκης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμβάλλουν στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με το Δήμο και τις υπηρεσίες του, με τις Λιμενικές κι Αστυνομικές Αρχές της περιοχής, τους επαγγελματίες σε όλη την έκταση του Δήμου, όπου εντοπίζονται φωλιές.

Κίνδυνος τα κάστρα στην άμμο

Ο κ. Μαράκης εστίασε στους κινδύνους, που φέτος έχουν παρατηρηθεί.

«Όσο κι αν ακούγεται αστείο», όπως είπε, αποτελούν κίνδυνο «τα κάστρα της άμμου και οι τεράστιες σε βάθος λακκούβες που δημιουργούνται στην άμμο. Δυστυχώς αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην έξοδο της χελώνας κι ακολούθως στα χελωνάκια. Οπότε καλό θα ήταν να έχουμε όλοι κατά νου, να αφήσουμε την παραλία όπως την βρήκαμε, χωρίς λακκούβες και κάστρα…

Επίσης τα δυνατά φώτα στην παραλία είναι πάντα πρόβλημα, ενώ αυτονόητο είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε σκουπίδια στην παραλία».

Ενημερωτικές δράσεις

Στον αντίποδα, στα θετικά, τοποθέτησε το ότι πλέον η τοπική κοινωνία όχι μόνο αγκαλιάζει, αλλά και συμμετέχει στις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας μέσα από ιδιαίτερες, διαφορετικές δράσεις. Όπως έγινε πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, σε ένα παιδικό πάρτι έλαβε χώρα ένα δίωρο δράσεων στην παραλία με γρίφους, παιχνίδι και γνώσεις για τη καρέτα- καρέτα που ενθουσίασε πολύ τα παιδιά

Τέλος, ο κ. Μαράκης έκανε γνωστό στο πλαίσιο δράσεων της ομάδας, ετοιμάζονται πινακίδες που αφορούν την χελώνα, με κατανοητά σύμβολα. Θα τοποθετηθούν σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε παραλία με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση του κόσμου.

Επίσης η Ομάδα έχει έρθει σε επαφή με τους αρμοδίους του Δήμου σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κιόσκι σε σημείο κοντά στην παραλία. Σκοπός είναι να λειτουργήσει ως Κέντρο Ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Σητεία και να είναι επισκέψιμο για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους κι επισκέπτες. Η διαδικασία είναι σε φάση αναζήτησης κατάλληλου χώρου.

Πηγή : anatolh.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το