Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής
Μοιραστείτε το

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής θεσπίσθηκε το 2015, κατόπιν πρότασης της Έδρας Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 19η Οκτωβρίου.

Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής, ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της

βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Συγκεκριμένα, εξετάζει και αναλύει ηθικά ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην ευθανασία, τις αμβλώσεις, την κλωνοποίηση ανθρώπων, την τροποποίηση του γονιδιώματος, τη γενετική μηχανική κ.ά.

Ο όρος «βιοηθική» πηγάζει από τις ελληνικές λέξεις «βίος» και «ηθική», κι έχει ως σημείο εκκίνησης τον αμερικανό βιοχημικό Βαν Ρένσελερ Πότερ (1911-2001), ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της βιοηθικής. Η αναφορά της λέξης «βιοηθική» έγινε για πρώτη φορά στο βιβλίο του «Bioethics: A Bridge to the future» («Βιοηθική: Γέφυρα προς το μέλλον»), που εκδόθηκε το 1971. Ο Πότερ προσπάθησε να βρει μία έννοια που να ισορροπεί τον επιστημονικό προσανατολισμό της ιατρικής με τις ανθρώπινες αξίες.

Το Ελληνικό Κλιμάκιο, το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Έδρα Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στόχος του είναι η προαγωγή του διαλόγου γύρω από τη Βιοηθική στη χώρα μας και η πλαισίωση επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών δράσεων που αφορούν στα ζητήματα Βιοηθικής, σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς και θεσμούς.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής

Γιατί Βιοηθική; Γιατί Ιατρική Ηθική;

Σε αυτά τα κρίσιμα και άκρως επίκαιρα ζητήματα θα επικεντρωθεί το φετινό συνέδριο του Ελληνικού και του Κυπριακού Κλιμακίου Βιοηθικής της UNESCO, με τη συνεργασία ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 19 Οκτωβρίου 2020, την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν από την ιδιαίτερη σκοπιά τους τα βιοηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19 και τον τρόπο διαχείρισής της από τα κράτη και τους υγειονομικούς φορείς.

Η Βιοηθική είναι κλάδος της Ηθικής που ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Αυτή είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται στον ελληνόφωνο χώρο -την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής- το εν λόγω συνέδριο και ειδικά λόγω των συνθηκών θα είναι webinar, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, μέσω υπολογιστή, tablet ή κινητού.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα με το Νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Βιοηθική-Ιατρική Ηθική», που προσφέρεται για πρώτη φορά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής και το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται η Περιφέρεια Αττικής και η Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς». Χορηγός είναι η Alpro.

Ομιλήτριες/ομιλητές στο διαδικτυακό συνέδριο είναι:

 • Gerhard Fortwengel (Universität Hannover),
 • Stacy Gallin (Misericordia University),
 • Πάνος Ηλιόπουλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων),
 • Παναγιώτης Κορμάς (Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ),
 • Ισμήνη Κριάρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
 • Δημήτρης Λαμπρέλλης (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
 • Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος,
 • Βίκυ Μπαφατάκη (Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ),
 • Κωνσταντίνα Μυλωνά-Γιαννακάκου (Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ),
 • Άντρη Παναγιώτου (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου),
 • Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
 • Γιώργος Πατούλης (Περιφέρεια Αττικής),
 • Αντώνης Πετρίδης (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου),
 • Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών),
 • Julian Savulescu (University of Oxford),
 • Σταυρούλα Τσινόρεμα (Πανεπιστήμιο Κρήτης),
 • Κωνσταντίνος Φελλάς (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το