Παράνομη πινακίδα σε παραλία Σούδα
Μοιραστείτε το

Σε δημοσίευση της ομάδας ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ -ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ στο Facebook, αναφέρετε η ύπαρξη παράνομης πινακίδας σε παραλία στην Σούδα, δίπλα στον Πλακιά.

Αναφέρετε και ένα Beach bar στην ίδια περιοχή που έχει ταμπέλες ότι απαγορεύονται τα σκυλιά στη παραλία.

Υπενθυμίζουμε πως η παρουσία των ζώων στις παραλίες (δημόσιες πλαζ) και στην ακτή δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Οι απαγορεύσεις ισχύουν για το αν θα παραμείνει ο σκύλος στην θάλασσα, αν κάποιος διαμαρτυρηθεί. Δυστηχώς η νομοθεσία είναι κάπως περίπλοκη στο θέμα αυτό.

Διαβάζοντας τα σχόλια, είδα μια ενδιαφέρουσα άποψη :

“Θα ηθελα να ενημερώσω όσους δεν γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στη Σούδα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς ή παραλία για 5η συνεχόμενη χρονιά, κατέχει την γαλάζια σημαία.

Η Γαλάζια σημαία έχει κάποιους κανονισμούς από μόνη της και δεν τους βάζει κανείς ΔΗΜΟΣ!!!

Το 23ο κριτήριο λέει: Στις βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» ακτές επιτρέπεται η παρουσία σκύλων και άλλων κατοικίδιων ζώων αποκλειστικά και μόνο στους χώρους στάθμευσης και στις περιοχές περιπάτου εκτός ακτής.

Η παρουσία ζώων στις ανωτέρω περιοχές εκτός της ακτής επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι ελέγχονται από τον κάτοχό τους και δεν υπάρχει άλλος περιορισμός από το διαχειριστή της ακτής και την εθνική νομοθεσία.

Απαγορεύεται η είσοδος δεσποζόμενων ζώων εντός της ακτής και της κολυμβητικής περιοχής. Από την απαγόρευση εξαιρούνται σκύλοι-συνοδοί ατόμων με προβλήματα όρασης.”

Γαλάζια Σημαία – Κριτήριο 23. : πρόσβαση σκύλων και άλλων κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά.

Στις βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» ακτές επιτρέπεται η παρουσία σκύλων και άλλων κατοικίδιων ζώων αποκλειστικά και μόνο στους χώρους στάθμευσης και στις περιοχές περιπάτου εκτός ακτής. Η παρουσία ζώων στις ανωτέρω περιοχές εκτός της ακτής επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι ελέγχονται από τον κάτοχό τους και δεν υπάρχει άλλος περιορισμός από το διαχειριστή της ακτής και την εθνική νομοθεσία.

Απαγορεύεται η είσοδος δεσποζόμενων ζώων εντός της ακτής και της κολυμβητικής περιοχής. Από την απαγόρευση εξαιρούνται σκύλοι-συνοδοί ατόμων με προβλήματα όρασης.

Εφόσον στην ακτή πραγματοποιούνται περιπολίες έφιππης αστυνομίας, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που θα διασφαλίζουν την απουσία περιττωμάτων.

Όπου είναι δυνατό, θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο και να εφαρμόζεται διαδικασία απομάκρυνσης αδέσποτων ζώων από την ακτή. Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της πρόσβασης αδέσποτων ζώων στην ακτή. Στην περίπτωση που αδέσποτα ζώα έχουν πρόσβαση στην ακτή και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία ελέγχου, προτείνεται η ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης του κοινού για την κατάσταση. Επιπλέον, προτείνεται η ανάρτηση πληροφοριών προς τους λουόμενους με οδηγίες για την περίπτωση που διαπιστώσουν παρουσία αδέσποτων ζώων στην ακτή.

Περικλής Τσιούτσιος


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το