Πιλοτική εφαρμογή «συμπεριφορικού φράχτη» (fladry)
Μοιραστείτε το

Πιλοτική εφαρμογή «συμπεριφορικού φράχτη» (fladry) για την προστασία των κτηνοτροφικών ζώων

Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία τοποθέτησε στα μέσα Μαΐου 2020 τον πρώτο συμπεριφορικό φράχτη (fladry) που τοποθετείται στην Ελλάδα σε κτηνοτροφική μονάδα στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια των δράσεων για την υποστήριξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε περιοχές που απαντά ο κρισίμως απειλούμενος με εξαφάνιση γύπας Ασπροπάρης.

Ο συμπεριφορικός φράχτης ανήκει στην κατηγορία των οπτικών απωθητικών που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία για την προστασία των κοπαδιών, καθώς οι ειδικές κορδέλες που τον απαρτίζουν, λόγω του ότι κινούνται με τον αέρα, αποτρέπουν την είσοδο των λύκων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στη «νεοφοβία» του λύκου, δηλαδή στον φόβο για το καινούριο. Η κίνηση των κορδελών ενισχύει αυτόν τον φόβο, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα κτηνοτροφικά ζώα και οι σκύλοι φύλαξης.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα απωθητικά είναι φορητά και τοποθετούνται εύκολα στις περιοχές βόσκησης ή διανυκτέρευσης, το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν αποτελούν μόνιμη λύση, καθώς θεωρούνται αποτελεσματικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έως δύο μήνες περίπου, γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προσωρινά ποιμνιοστάσια ή κατά τη μεταφορά των κοπαδιών στην μετακινούμενη κτηνοτροφία. Η μικρή διάρκεια χρήσης τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι λύκοι αρχίζουν σταδιακά να τα συνηθίζουν.

Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές χώρες (όπως στις ΗΠΑ και τον Καναδά), στην Ελλάδα εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε πιλοτικό επίπεδο, συνδυαστικά με άλλες παραδοσιακές μεθόδους όπως οι συμβατικές περιφράξεις και τα ποιμενικά σκυλιά. Βέβαια, αν και αποτελεί μια νέα μέθοδο για την Ελλάδα, παραδοσιακά οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, στις στάσεις τους κατά τη μεταφορά των ζώων με τα πόδια, συνήθιζαν να κρεμούν στην γύρω περιοχή κομμάτια πλαστικής σακούλας ή υφάσματα, σαν μια πιο απλοποιημένη εκδοχή του συμπεριφορικού φράχτη.

Στόχος της δράσης είναι να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στις συνθήκες της ελληνικής υπαίθρου, να εντοπιστούν προβλήματα στην εφαρμογή της και να τελειοποιηθεί το σχέδιο. Στη διάταξη του φράχτη έχουν γίνει ειδικές μετατροπές ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός, ενώ οι κορδέλες είναι κατασκευασμένες από ειδικό υλικό βινυλίου ώστε να είναι ανθεκτικές σε εξωτερικές συνθήκες. Επιπλέον, στο σημείο σύνδεσής της κάθε κορδέλας με το σχοινί υπάρχει ειδικός κύλινδρος, ώστε να επιτρέπεται η περιστροφή της για να μην τυλίγεται κι έτσι να αποφεύγονται τα κενά στον φράχτη.

Επίσης, θα δοκιμαστεί σε πιο μικρή κλίμακα και το turbo-fladry (συμπεριφορικός φράχτης με ρεύμα), όπου το σχοινί είναι ηλεκτροφόρο, οπότε λειτουργεί με διπλό αποτρεπτικό τρόπο. Τέλος, ανάλογοι φράχτες μικρότερου μεγέθους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση των σκοτωμένων κτηνοτροφικών ζώων ώστε να μην καταναλωθούν από τον λύκο μέχρι να μεταβεί στην περιοχή το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για αυτοψία.

Το προσεχές χρονικό διάστημα η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία προγραμματίζει τη χορήγηση περισσότερων συμπεριφορικών φραχτών και σε άλλα μέλη του «Δικτύου ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Μετεώρων και της Ηπείρου.

Η συγκεκριμένη πιλοτική δράση αποτελεί μέρος της Δράσης C6 του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» και υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Ιδρύματος MAVA και του Πράσινου Ταμείου.

Πηγή : lifeneophron.eu


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το