Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;
Μοιραστείτε το

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Κατά τη στείρωση της γάτας που φροντίζουμε στη γειτονιά είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε πως «σημαδεύεται» το αυτί της με το διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα.

Η αποικία των γατιών που λιάζεται ευτυχισμένη παρουσιάζει ένα μικρό «πρόβλημα»: έχουν όλες ελαφρά κομμένο το αυτί. Ομαδική κακοποίηση; Γενετικό πρόβλημα; Τραυματισμοί από καυγάδες; Και όμως, αυτές είναι οι πιο τυχερές από τις τόσες αδέσποτες που κυκλοφορούν, γιατί είναι στειρωμένες. Το μικρό κόψιμο του αριστερού αυτιού σημαίνει ότι ανήκουν σε κάποιο πρόγραμμα παγίδευσης-στείρωσης-επανατοποθέτησης ενός σωματείου ή φιλόζωων. Είναι ένα διεθνές σημάδι για να ξεχωρίζουν φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνίατροι τις στειρωμένες γάτες. Συνήθως αυτά τα προγράμματα συνοδεύονται από σίτιση, αποπαρασιτώσεις και εμβολιασμούς.

Χάρη στο σημάδι αυτό οι εθελοντές των σωματείων αναγνωρίζουν ποιες γάτες μιας περιοχής είναι στειρωμένες. Ετσι, αν μπουν σε παγίδα που έχει στηθεί, απλώς τις ελευθερώνουν.

Προτού καθιερωθεί διεθνώς το κόψιμο του αυτιού, οι φιλοζωικές οργανώσεις, για να αποφύγουν παγίδευση ήδη στειρωμένων ζώων, φωτογράφιζαν τις στειρωμένες γάτες. Πώς όμως να ξεχωρίσεις ποια ασπρόμαυρη είναι αστείρωτη ανάμεσα σε δέκα; Και πώς να την ξεχωρίσει ένας φιλόζωος που δεν έχει πρόσβαση στο φωτογραφικό σου αρχείο; Αλλη μέθοδος ήταν η τοποθέτηση ενός μικρού τατουάζ στο εσωτερικό του αυτιού. Μόνο ο κτηνίατρος μπορούσε να το διακρίνει, ενώ οι εθελοντές είχαν χάσει χρόνο για παγίδευση και μεταφορά του ζώου, που επιπλέον είχε ταλαιπωρηθεί. Ο μεταλλικός δακτύλιος στο αυτί πάλι δεν βοηθούσε. Η γάτα κινδύνευε να σκαλώσει τα νύχια της, να πιαστεί σε κλαδιά και να κόψει το αυτί της. Το μικρό κόψιμο του αυτιού, σχεδόν 5 χιλιοστά, αποδείχθηκε η λύση. Η αιμορραγία είναι ελάχιστη, καθώς η περιοχή δεν διατρέχεται από μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, και η διαδικασία απλή.

Ενώ το ζώο είναι υπό γενική αναισθησία, ο γιατρός εξετάζει τα αυτιά για βακτήρια και τα καθαρίζει. Κόβει μικρό τμήμα του αριστερού αυτιού και τοποθετεί αιμοστατικό και βαμβάκι. Η γάτα δεν θα πονέσει, αφού θα πάρει παυσίπονα για την επέμβαση της στείρωσης. Το κόψιμο του αυτιού δεν θεωρείται ακρωτηριασμός, όπως συμβαίνει με τα σκυλιά. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο σημάδι και είναι παράλειψη του νόμου 4039, ο οποίος δεν το εξαιρεί από αυτές τις περιπτώσεις.

Ας βεβαιωνόμαστε, λοιπόν, με τη στείρωση ότι πραγματοποιείται και αυτή η διαδικασία. Θα γλιτώσουμε και τη γάτα και το σωματείο από πιθανή νέα ταλαιπωρία.

Πηγή : trihes.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το