«Πραγματικός και επικείμενος» κίνδυνος εξαφάνισης για τις φάλαινες
Μοιραστείτε το

Περισσότεροι από 350 επιστήμονες και ακτιβιστές, από 40 χώρες υπέγραψαν επιστολή που ζητούν, παγκόσμια δράση για την προστασία των φαλαινών, των δελφινιών και τις φώκιες από την εξαφάνιση.

Λένε ότι περισσότερα για τα μισά από όλα τα είδη υπάρχει ανησυχία για τη διατήρηση τους, με δύο στην «αιχμή» της εξαφάνισης.

Η έλλειψη δράσης για τις μολυσμένες και υπερεκμεταλλευόμενες θάλασσες σημαίνει ότι πολλές θα κηρυχθούν εξαφανισμένα στη διάρκεια της ζωής μας, λέει η επιστολή.

Ακόμη και οι μεγάλες φάλαινες δεν είναι ασφαλείς.

“Ας είναι μια ιστορική στιγμή όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι φάλαινες κινδυνεύουν, να πυροδοτηθεί ένα ισχυρό κύμα δράσης από όλους: ρυθμιστές, επιστήμονες, πολιτικούς και το κοινό για να σωθούν οι ωκεανοί μας”, δήλωσε ο Mark Simmonds.

Ο επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου και επιφανής θαλάσσιος επιστήμονας με την Humane Society International, έχει επιμεληθεί της επιστολής, η οποία έχει υπογραφεί από ειδικούς από όλο τον κόσμο.

Αυξανόμενες απειλές

Το “Σώστε τις φάλαινες” ήταν ένα γνωστό πράσινο σύνθημα στη δεκαετία του 1970 και του 1980, μέρος ενός κινήματος που βοήθησε να τερματιστεί η φαλαινοθηρία.

Ενώ οι πληγωμένοι πληθυσμοί στα περισσότερα μέρη του κόσμου είχαν την ευκαιρία να ανακάμψουν από το οργανωμένο κυνήγι, αντιμετωπίζουν τώρα μυριάδες απειλές από ανθρώπινες ενέργειες, όπως πλαστική ρύπανση, απώλεια ενδιαιτημάτων (τόπο διαμονής) και λείας, κλιματική αλλαγή και συγκρούσεις με πλοία.

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη απειλή είναι το κατά λάθος μπλέξιμο σε αλιευτικό εξοπλισμό και δίχτυα, που σκοτώνει περίπου 300.000 φάλαινες, δελφίνια και φώκιες ετησίως.

Εκατοντάδες επιστήμονες εξέφρασαν την ίδια ανησυχία – ότι πλησιάζουμε πιο κοντά σε μια σειρά από αποτρέψιμες εξαφανίσεις. Και αν δεν δράσουμε τώρα, οι μελλοντικές γενιές δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτά τα έξυπνα κοινωνικά και εμπνευσμένα πλάσματα.

Δείχνουν την παρακμή της Ευμπαλένα του Βόρειου Ατλαντικού, από την οποία παραμένουν μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα, και η Βακίτα (Πυγμαία φώκαινα – από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά και μοιάζει αρκετά με δελφίνι), μια φώκια που βρέθηκε στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, η οποία μπορεί να είναι μέσα στις τελευταίες 10 του είδους της.

Και λένε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι αυτά τα δύο είδη θα ακολουθήσουν το κινέζικο ποταμίσιο δελφίνι στο δρόμο προς την εξαφάνιση. Το δελφίνι, γνωστό και ως baiji, ήταν κάποτε ένα κοινό θέαμα στον ποταμό Yangtze, αλλά πιστεύεται ότι έχει πλέον εξαφανιστεί.

Η επιστολή, η οποία έχει υπογραφεί από εμπειρογνώμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι αυτές οι «δραματικές» μειώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αλλά ότι η πολιτική βούληση ήταν ελλιπής.

Η Δρ. Σούζαν Λίμπερμαν της Εταιρείας Διατήρησης της Άγριας Ζωής (Wildlife Conservation Society) είπε ότι υπέγραψε την επιστολή για να βοηθήσει τους επιστήμονες να θέσουν αυτά τα ζητήματα ευρύτερα.

“Είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις να αναπτύξουν, να χρηματοδοτήσουν και να εφαρμόσουν πρόσθετες απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη προστασία και διάσωση αυτών των εμβληματικών ειδών – έτσι ώστε να μην τελειώσουν με τον τρόπο του baiji”, είπε στο BBC News.

Οι επιστήμονες λένε ότι για περισσότερα από τα μισά από τα 90 είδη ζωντανών ειδών φάλαινες, δελφίνια και φώκιες, υπάρχει ανησυχία για τη διατήρηση τους, και η τάση της δράσης “πολύ λίγο, πολύ αργά” πρέπει να σταματήσει.

Καλούν τις χώρες με φάλαινες, δελφίνια και φώκιες (κητοειδή) στα ύδατά τους να δράσουν για να παρακολουθούν τις απειλές και να κάνουν περισσότερα για την προστασία τους.

Η Sarah Dolman από το Whale and Dolphin Conservation, του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η τυχαία σύλληψη από αλιευτικά εργαλεία, γνωστή ως παρεμπίπτον αλίευμα, είναι ένα ζήτημα γύρω από τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων κητωδών και άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων φώκιων και πτηνών, κάθε χρόνο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Μαρσουάνοι (λιμενικές φώκιες) και τα κοινά δελφίνια, καθώς και αυξανόμενος αριθμός Ρυγχοφαλαινών (Minke whale) και Μεγάπτερων φαλαινών (Humpback whale) στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Είπε ότι η εμπλοκή στα δίχτυα του ψαρέματος είναι ένας «φρικτός τρόπος να πεθάνεις», με μερικά ζώα να επιβιώνουν με σπασμένα δόντια ή ράμφη ή να χάνουν τα μικρά τους.

Είπε στο BBC News: «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε πριν μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι τα ψάρια που τρώμε δεν προκαλούν παρεμπίπτοντα αλιευτικά είδη όπως φάλαινες και δελφίνια».

Η επιστολή αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης κίνησης από επιστήμονες και ακτιβιστές για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι φάλαινες και οι μικρότεροι συγγενείς τους, τα δελφίνια και οι φώκιες.

Το θέμα συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο σε μια συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής Διατήρησης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (International Whaling Commission), η οποία έχει μια βασική αποστολή για την πρόληψη των εξαφανίσεων.

Τα μέλη έχουν δημιουργήσει μια «πρωτοβουλία εξαφάνισης» για να υπολογίσουν πόσες εξαφανίσεις αντιμετωπίζουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να τις αποτρέψουμε.

Μετάφραση Περικλής Τσιούτσιος – Eco-Pet News Team

Πηγή : bbc.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το