Προστασία των κατοικίδιων κουνελιών και για την αθρόα πλέον εγκατάλειψή τους
Μοιραστείτε το

Επιστολή της Π.Φ.Π.Ο. στον Υφυπουργό Εσωτερικών για την προστασία των κατοικίδιων κουνελιών και για την αθρόα πλέον εγκατάλειψή τους

Προς: Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο

Θέμα: Νομοθεσία για κουνέλια ως κατοικίδια

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Επιπροσθέτως του σχεδίου νόμου – πρόταση, που ήδη σας έχουμε καταθέσει, θα θέλαμε να προσθέσουμε μια πολύ σημαντική παράμετρο που αφορά την εγκατάλειψη και την αδεσποτεία των κατοικίδιων κουνελιών που δυστυχώς πάει να γίνει κι αυτή μάστιγα.

Ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων κουνελιών είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αυτό το επισημαίνουν και οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ε.Ε., που αναφέρουν ότι τα κουνέλια είναι το είδος με τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό εκτρεφομένων ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο, και με τον δεύτερο σε επίπεδο ΕΕ.

Βεβαίως είναι άλλα τα κουνέλια που εκτρέφονται για κατοικίδια και άλλα προς βρώση.

Όπως πιθανόν να γνωρίζετε το είδος αυτό ζώων είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε ασθένειες, δεν γνωρίζει να κυκλοφορεί στους δρόμους, δεν υπάρχει τροφή για να μπορέσει να επιβιώσει και, αν δεν τα εντοπίσει κάποιος ευαισθητοποιημένος πολίτης, τα βρίσκουμε νεκρά.

Τα ζώα αυτά, κυρίως αφήνονται στο δρόμο από ασυνείδητους το λιγότερο ιδιοκτήτες pet shops, πού όταν έχουν μεγαλώσει, δεν τα έχουν πουλήσει και δεν μπορούν πλέον να τα κρατούν στους κλωβούς, τα εγκαταλείπουν στο δρόμο. Κάποια από αυτά εγκαταλείπονται και από τους κηδεμόνες τους για τους ίδιους λόγους που εγκαταλείπονται οι σκύλοι και οι γάτες.

Η Π.Φ.Π.Ο. λαμβάνει πολύ συχνά καταγγελίες, εκκλήσεις, διαμαρτυρίες για αυτά τα ζώα, που τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση χώρου φιλοξενίας τους και καθίσταται ως εκ τούτου δύσκολη η σωτηρία τους.

Σε επίσημα έγγραφα της Ε.Ε., επίσης επισημαίνεται ότι “τα κουνέλια είναι άκρως ευαίσθητα ζώα και ενδέχεται να υποφέρουν από ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων διαβίωσης και νόσων που συνδέονται με τις ακατάλληλες συνθήκες εκτροφής τους, περιλαμβανομένων των θανάσιμων ιών, των αναπνευστικών παθήσεων και των τραυματισμένων ακροταρσίων από το κάθισμα στα μεταλλικά πλέγματα των δαπέδων των κλωβών” όπως επίσης “ότι τα κουνέλια στην ΕΕ εκτρέφονται υπό φρικτές συνθήκες παρά την ύπαρξη ευρωπαϊκών νομικών εγγυήσεων και οδηγιών“.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε τα παρακάτω:

  1. Να συμπεριληφθούν τα κατοικίδια κουνέλια στο υπό εκπόνηση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, ως ζώα συντροφιάς κι αυτά.
  2. Να γίνει υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή τους στην ίδια βάση δεδομένων που υπάρχει για τους σκύλους και τις γάτες.
  3. Να απαγορευθεί κάθε πώληση κουνελιού από τα pet shops, στο βαθμό δε που κάποιος θέλει ένα κουνέλι ως κατοικίδιο, η απόκτησή του να γίνεται μόνο από τους νόμιμους εκτροφείς που θα εκτρέφουν κουνέλια ως κατοικίδια και μόνο.
  4. Να θεσπιστεί ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους, την εκτροφή τους, την πώλησή τους, τους κανόνες καλής διαβίωσης και αυστηρές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για όποιον τα εγκαταλείπει, κακοποιεί κλπ.

Ελπίζοντας ότι θα κάνετε δεκτές τις προτάσεις μας αυτές, σας ευχαριστούμε

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (70 Σωματεία)

και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 118 Ζωοφιλικών Σωματείων

Πηγή : Π.Φ.Π.Ο.


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το