Μοιραστείτε το

Για πρώτη φορά στα Ιωάννινα εντοπίστηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας δύο δακτυλιωμένοι λευκοί πελαργοί (Ciconia Ciconia).

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Δευτέρα, το προσωπικό του Φορέας εντόπισε μία ομάδα 12 περίπου πελαργών να τρέφονται στον κάμπο της Λαψίστας. Πιθανώς, αποτελούν τις λεγόμενες “συμμορίες”, δηλαδή ομάδες πελαργών σε “non-breeding fraction”, οι οποίοι δεν αναπαράγονται ακόμα και “τριγυρίζουν” σε διάφορα μέρη, και πιθανώς στο μέλλον επιλέξουν την περιοχή μας για αναπαραγωγή.

Ο κωδικός στο δακτυλίδι των πελαργών αναγνωρίστηκε μετά από αρκετές προσπάθειες στις 6 Μαΐου. Ο πρώτος πελαργός δακτυλιώθηκε στο Κουτσελιό και ο δεύτερος στην Ελεούσα Ιωαννίνων. Και οι δύο πελαργοί δακτυλιώθηκαν το 2018 στα Ιωάννινα από την κα. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ε.Κ.Δ.Π., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκών πελαργών) σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Η δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων κι επίσης συμμετείχαν εθελοντικά οι κ.κ. Ρ. Τσιακίρης, Κ. Μπέστας, Ν. Μπούκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 13 νεοσσούς πελαργούς του είδους Ciconia ciconia που δακτυλιώθηκαν το 2018, οι 2 είναι σίγουρα ζωντανοί, επέστρεψαν στην περιοχή των Ιωαννίνων και είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν τα Ιωάννινα στο μέλλον για να αναπαραχθούν.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων από λευκούς πελαργούς. Πολλοί από αυτούς δεν είναι ακόμα ώριμοι για αναπαραγωγή και τριγυρίζουν σε διάφορα μέρη, τρέφονται στην περιοχή μας, και πιθανώς να πραγματοποιήσουν και κάποια προσπάθειες φωλιάσματος. Οι πελαργοί αυτοί εξερευνούν την περιοχή και ελπίζουμε να την επιλέξουν την επόμενη χρονιά για να κάνουν τη φωλιά τους. Όποια προσπάθεια από εμάς να βοηθήσουμε τους πελαργούς όταν φτιάχνουν τη φωλιά τους, μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και να τους διώξουμε από την περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι απλά να τους παρατηρούμε από μακριά και όποια επέμβαση χρειάζεται στη φωλιά μπορούμε να την κάνουμε το φθινόπωρο ή το χειμώνα όταν πλέον θα έχουν μεταναστεύσει.

Πηγή : epirusonline.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση