Σκέψεις με αφορμή την Εισαγγελική Παραγγελία απομάκρυνσης των γάτων από το Νοσοκομείο Παίδων
Μοιραστείτε το

Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων έλαβε εισαγγελική παραγγελία απομάκρυνσης των γατών, που διαβιώνουν στην τεράστια έκταση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, πολύ μακριά από τα κτίρια του Νοσοκομείου και χωρίς να ενοχλούν κανένα.

Το επιχείρημα ότι οι ψύλλοι που παρουσιάστηκαν στην Ογκολογική Κλινική οφείλονται στις γάτες είναι άστοχο, αντιεπιστημονικό και ακραία παράλογο, αφού θα πρέπει να δεχτούμε, ότι οι γάτες μπαίνουν στο νοσοκομείο, ανεβαίνουν τις σκάλες, μπαίνουν στα δωμάτια των ασθενών και ανεβοκατεβαίνουν στα κρεβάτια, οπότε και εντελώς άλλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.

Επειδή αρκετές φορές ανά την Ελλάδα εκδίδονται εισαγγελικές εντολές είτε απομάκρυνσης των ζώων, είτε εγκλεισμού τους σε κυνοκομεια, είτε περισυλλογής τους, είτε τοποθετησής τους σε σημεία, όπου ο θάνατός τους είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος σκέφτηκα να επισημάνω τα παρακάτω.

Οι εισαγγελικές αυτές παραγγελίες συνήθως διατάζουν την απομάκρυνση των ζώων χωρίς ταυτοχρονα να προβλέπουν που θα πάνε αυτά. Οι πρακτικές όμως αυτές είναι επικίνδυνες και επιζήμιες όχι μόνο για τα ίδια τα ζώα, αλλά προπάντων για τους πολίτες, αφού οποιοδήποτε ζώο που απομακρύνεται από τον συνήθη τόπο διαβίωσής του – όπου συνήθως σιτίζεται, ποτίζεται και φροντίζεται – ενδέχεται να γίνει επιθετικό κατά την προσπάθειά του να εξεύρει τροφή ή και να επιβιώσει σε σημεία όπου διαβιούν ήδη άλλα ζώα.

Ας μου επιτραπεί να επισημάνω, ότι απο την κείμενη νομοθεσία εναργώς προκύπτει ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα για το χαρακτηρισμό ενός ζώου ως επικίνδυνου και η «διαχείρισή του» έχει περιέλθει στην 5μελή επιτροπή του νόμου 4039/12 και τον Δήμο και ουδεμία σχετική εξουσία καταλείπεται στην εισαγγελική αρχή.

Είναι σαφές ότι ο νόμος δεν επιφυλάσσει στην Εισαγγελική Αρχή την αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δη την απομάκρυνσή τους από ορισμένα σημεία, τη μεταφορά τους σε άλλα, πόσω μάλλον τον εγκλεισμό τους στα κυνοκομεία.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο Εισαγγελέας είναι αρμόδιος να παρέμβει γιατί παραβιάζονται οι υγειονομικές διατάξεις και ανακύπτει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αυτό θα πρέπει να γίνεται κατόπιν σχηματισμού δικογραφίας από τα αντικειμενικά στοιχεία της οποίας να προκύπτει ή έστω να πιθανολογείται, η τέλεση των σχετικών αδικημάτων και η παραβίαση της νομοθεσίας.

Θα πρέπει δε να λαμβάνεται επίσης υπόψη από τις Εισαγγελικές Αρχές και το γεγονός, οτι ο νόμος αναγορεύει το ζώο και την ευζωία του σε αυτοτελές έννομο αγαθό και αυτό δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και να εκδίδονται παραγγελίες , που καν λαμβάνουν υπόψη τους το στοιχείο αυτό.

Είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε τα δεινά στον πιο αδύναμο κρίκο χωρίς να εξετάζουμε πριν εμπεριστατωμένα τα πραγματικά περιστατικά.

Αυτό όμως σε μια ευνομούμενη κοινωνία με αρχές και ιδανικά δεν θα πρέπει να γίνεται.

Νατάσα Μπομπολάκη


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το