Σπίτι για τα Κιρκινέζια της Λήμνου:
Μοιραστείτε το

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κιρκινέζια στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι η εύρεση κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος. Τα μεταναστευτικά αυτά γεράκια έχουν εδώ και αιώνες συνηθίσει να φωλιάζουν κοντά στον άνθρωπο, συνήθως κάτω από τα κεραμίδια στις στέγες ή σε άλλες προστατευμένες κοιλότητες στους τοίχους και τις οροφές των κτιρίων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η εύρεση φωλιάς αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση για τα Κιρκινέζια, καθώς τα παλιά σπίτια γκρεμίζονται ή αναπαλαιώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Οι νέες κατασκευές είναι ερμητικά σφραγισμένες κι έτσι δεν προσφέρουν ευκαιρίες για τη δημιουργία φωλιάς.

Το Πρόγραμμα Life Falkon για την προστασία του Κιρκινεζιού σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με δύο τρόπους: αρχικά, με άμεση παροχή εναλλακτικών σημείων φωλιάσματος μέσω τοποθέτησης τεχνητών φωλιών σε στέγες και τοίχους και στη συνέχεια με την υλοποίηση μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων, απευθυνόμενων προς τον κατασκευαστικό κλάδο, με στόχο την υιοθέτηση σχεδίων που θα προβλέπουν τη δημιουργία φωλιών για τα Κιρκινέζια στο νεοαναγειρόμενο η επισκευαζόμενο κτίριο.

Μέχρι σήμερα η ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ έχει τοποθετήσει 55 τεχνητές φωλιές δύο διαφορετικών τύπων (ξύλινες και από μίγμα τσιμέντου) στο νησί της Λήμνου. Η Δράση έλαβε χώρα στους οικισμούς Κοντοπούλι, Ατσική, Καλλιόπη, Ρωμανού, Καμίνια και Ρουσοπούλι. Ο μεγαλύτερος αριθμός φωλιών τοποθετήθηκε σε σημεία που γειτνιάζουν με υπάρχουσες φωλιές, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα κατάληψης των τεχνητών φωλιών από τα γεράκια.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς και τοπικούς κατοίκους της Λήμνου που μας στηρίζουν στο έργο μας και διέθεσαν τους χώρους για την τοποθέτηση των φωλιών.

Άλλωστε για τη Λήμνο οι Ανεμολάτες (ή Αλεμονάτες), όπως είναι τοπικά γνωστά τα Κιρκινέζια, αποτελούν σήμα κατατεθέν της φύσης του νησιού!

Πηγή : Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το