Στο επίκεντρο η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο δήμο Ρεθύμνου
Μοιραστείτε το

Η έλλειψη πόρων από το κράτος το βασικό πρόβλημα για επιπλέον δράσεις

Προβληματισμός σε σχέση με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο δήμο Ρεθύμνου αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή αίτημα πολιτών, τους οποίους εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Αστρινός.

Ο κ. Αστρινός πρότεινε μία σειρά από παρεμβάσεις για τα αδέσποτα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αστρινός προτείνει να γίνουν τα εξής:

Πλήρης καταγραφή όλων των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων σε δύο ξεχωριστές για κάθε κατηγορία λίστες που θα συμπληρώνονται συνέχεια και θα ενημερώνονται καθημερινά. Κρίνει ως επιβεβλημένη τη δημιουργία και στελέχωση με προσωπικό και εξοπλισμό μόνιμου Γραφείου διαχείρισης αδέσποτων ζώων και καταγραφής στις παραπάνω λίστες ανά κατηγορία που ανήκει κάθε ζώο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κυριότερη και αποτελεσματικότερη δράση που θα συντονίζει το Γραφείο Αδέσποτων είναι οι στειρώσεις αδέσποτων με κατάλληλο προγραμματισμό αναλόγως του καταγεγραμμένου κάθε φορά πληθυσμού με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με επίσημη ανακοίνωση προς ενημέρωση των πολιτών. Προτείνει, δε, την συμμετοχή των Ρεθυμνιωτών ιδιωτών κτηνιάτρων σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ που είναι επίσημη ΜΚΟ του Πανελληνίου κτηνιατρικού Συλλόγου Ελλάδας και με ομάδες Ελλήνων κτηνιάτρων που εκτελούν προγράμματα στειρώσεων σε όλους τους Δήμους της χώρας κατόπιν προγραμματισμού των ημερομηνιών πραγματοποίησης τους. Παράλληλα, προτείνει τη μελέτη και κατασκευή χώρου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων σε χώρο που ανήκει στον Δήμο Ρεθύμνου. Επιπλέον, προτείνει την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα στο επίσημο site του Δήμου Ρεθύμνου προώθησης για υιοθεσία των αδέσποτων δίνοντας όλες τις πληροφορίες που θέλει να έχει ο οποιοσδήποτε θέλει να υιοθετήσει κάποιο από τα αδέσποτα του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης παρουσίασε, ωστόσο, το τι προβλέπει ο νόμος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε σχέση με τους δήμους, επισημαίνοντας πως ναι μεν οι δήμοι έχουν αναλάβει αρμοδιότητες, αλλά το κράτος, και σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει εκχωρήσει τους ανάλογους πόρους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη διαχείριση των ζώων το 2020 ανέρχεται σε 62 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, στην συνεδρίαση έδωσε το παρόν ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και μέλος της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, αλλά και η κα Νέλλη Ζησιμοπούλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν γίνει από το δήμο Ρεθύμνου και το δημοτικό κτηνιατρείο, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες, ειδικά στο θέμα της στείρωσης. Παράλληλα, εκφράστηκε η αντίθετη γνώμη με τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας, καθώς εκτιμάται πως αυτός θα γίνει κυνοκομείο, στο οποίο οι συνθήκες διαμονής των ζώων συνήθως δεν είναι ενδεδειγμένη.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ

Σε ο,τι αφορά τη δράση του δημοτικού κτηνιατρείου από το 2015 ως σήμερα έχει κάνει 1165 στειρώσεις σκύλων. Από το 2015 ως το 2017 έκανε 830, το 2018 120, το 2019 138 και μέσα στο 2020 ήδη έχει κάνει 77.

Επίσης, έχει κάνει συνολικά μέσα σε αυτά τα χρόνια 2924 στειρώσεις γατιών, εκ των οποίων οι 1677 την τριετία 2015-2017, 316 το 2018, 462 το 2019 και ήδη 468 το 2020.

Παράλληλα, το δημοτικό κτηνιατρείο, όπου συνεργάζονται ιδιώτες κτηνίατροι, φροντίζει για την κάλυψη ζωοτροφών, εμβολίων, μικροτσιπ και τεστ λεϊσμανίασης σε αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα συχνά ζώα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

 1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.
 2. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Στην επιτροπή μετέχουν: αα) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος. ββ) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού εκπρόσωπος του οικείου Δήμου.

γγ) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του. Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ του άρθρου 1, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Αυτό που τόνισε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι πως ο δήμος Ρεθύμνου δεν έχει καν θέση κτηνιάτρου στο οργανόγραμμά του και επεσήμανε το γεγονός της έλλειψης πόρων για το συγκεκριμένο θέμα.

Την άποψη ότι πρέπει να πιεστεί το κράτος για την χορήγηση επιπλέον πόρων εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, άποψη που εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Σταύρος Βουρβαχάκης, κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις.

Αναφέρει: «Η δημοτική μας παράταξη «ΡΕΘΥΜΝΟ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» υποστηρίζει και διεκδικεί την άμεση εφαρμογή ορισμένων συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ρεθύμνου.

Τα μέτρα αυτά που ουδέποτε εφαρμόστηκαν από τον Δήμο μας, δεν είναι κάποιο ρηξικέλευθο αίτημα από πλευράς μας. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνονται στο άρθρο 9 του ν.4039/2012 όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 4235/2014 και αφορούν στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους. Η άμεση λοιπόν εφαρμογή τους αποτελεί πάγια υποχρέωση του Δήμου Ρεθύμνου.

 1. Περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από ειδικά καταρτισμένα συνεργεία για κτηνιατρικό έλεγχο, σήμανση και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον εφόσον είναι υγιή και άνω των 5 μηνών.
 2. Εμβολιασμός, σήμανση, στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων σε δημοτικό κτηνιατρείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
 3. Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς και δημοτικών κτηνιατρείων για τον έλεγχο και τη φροντίδα της ευζωίας τους. Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς. Ειδικότερα ο Ν.4235/14 επιτρέπει τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και συντροφιάς. Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει εκατομμύρια τ.μ. έκτασης. Ειδική επιτροπή από φιλοζωικά σωματεία, εθελοντές, κτηνίατρους κ.λ.π. θα εγκρίνει τον κατάλληλο χώρο έξω από την πόλη ο οποίος θα περιφραχθεί και θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.
 4. Καταγραφή των αδέσποτων σε ειδική ηλεκτρονική βάση του Δήμου.
 5. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από τον Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων, έναν εκπρόσωπο του Δήμου και δύο μέλη από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο.
 6. Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία και τέλος
 7. Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων (μη ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.α).

Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη:

 1. H συνεργασία του Δήμου με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία και αγάπη για τα ζώα.
 2. Η έναρξη ενημέρωσης στα σχολεία, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς.
 3. Η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ,αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.

Το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα αδιαφορίας είναι η κατάσταση να φτάνει ενίοτε σε κρούσματα επιθετικών αδέσποτων ζώων, για τα οποία η μοναδική απάντηση από επίσημα χείλη είναι η λογική της ευθανασίας, ενώ, ακόμη χειρότερα, όχι σπάνια εμφανίζονται αντικοινωνικές συμπεριφορές από ασυνείδητους, όπως η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φολών), που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή όχι μόνο ζώων συντροφιάς, αλλά και ανθρώπων.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς δεν είναι αναλώσιμες εικόνες στον αστικό ιστό. Είναι πλάσματα που μπορούν και θέλουμε να ζουν ανάμεσά μας, μαζί μας. Τα όποια προβλήματα συνύπαρξης μπορούν να εξαλειφθούν σταδιακά με την κατάλληλη φροντίδα και διαχείριση από πλευράς του Δήμου, ο οποίος πρέπει να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία μιας καμπάνιας για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε».

Πηγή : goodnet.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το