Συμφωνία για την Προστασία των Αφρο-ευρασιατικών Υδρόβιων Πουλιών (AEWA)
Μοιραστείτε το

Η Συμφωνία για την Προστασία των Αφρο-ευρασιατικών Υδρόβιων Πουλιών (AEWA) κλείνει 25 χρόνια και το γιορτάζει με ένα νέο βίντεο που δείχνει την ομορφιά κρίσιμων για τα μεταναστευτικά πουλιά περιοχών, κατά μήκος της αφρο-ευρασιατικής μεταναστευτικής διαδρομής.

Περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μεταναστευτικών πουλιών, περιοχές που γι’ αυτά είναι… το σπίτι τους.

Η Συμφωνία δημιουργήθηκε για να ορίσει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν την αφρο-ευρασιατική μεταναστευτική διαδρομή, την οποία χρησιμοποιούν κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά για να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης. Η Ελλάδα φιλοξενεί κάποια πολύ σημαντικά είδη που ακολουθούν τη διαδρομή αυτή, όπως η Νανόχηνα, ο Αργυροπελεκάνος και το Κεφαλούδι.

Μέχρι σήμερα, 79 χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας, αλλά… όχι και η Ελλάδα.

Η Συμφωνία υπογράφηκε μεν από την Ελλάδα το 1998, αλλά η χώρα μας δεν εντάχθηκε ποτέ στα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας μιας και απαιτείται η ψήφισή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ενώ υπέγραψε τη Συμφωνία δεν προχώρησε, ακόμα και μετά από 22 χρόνια (!), στην κύρωσή της!

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία από το 2012 ασκεί συνεχή πίεση και παρέχει όπου χρειάζεται βοήθεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την κύρωση της Συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας αυτής λειτουργούν Διεθνείς Ομάδες Εργασίας, όπως αυτή για τη Νανόχηνα, στην οποία συμμετέχει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, ενώ στις συναντήσεις της Ομάδας συχνά αδυνατεί να συμμετάσχει ο Εθνικός Εκπρόσωπος. Η Συμφωνία έχει ορίσει Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τη Νανόχηνα, στο πλαίσιο του οποίου εκπονήθηκε και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το είδος, για το οποίο μάλιστα δεσμεύτηκαν κονδύλια για την υλοποίησή του από το Πράσινο Ταμείο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υλοποιηθεί καμία ουσιαστική δράση από αυτές που περιγράφει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το