Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα: Συλλαλητήριο και μουσική διαμαρτυρία
Μοιραστείτε το

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας στις 5/6 και μουσική διαμαρτυρία στις 21/6 διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ενημέρωση των πολιτών και την αποτροπή κατασκευής αιολικών στα βουνά των Αγράφων.

Ενόψει των διοργανώσεων μέλη του Συντονιστικού παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης συνέντευξη τύπου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας.
Αναλυτικά τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα κ. Βασίλης Ελευθερίου, σημειώνοντας:

“Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και των γραμμών μεταφοράς μέχρι Μοσχάτο, στον Η/Υ Σταθμό με διέλευση και από Τ.Κ. του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα αλλά και άλλων Τ.Κ. της Διοικητικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας.

Στο νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ‘’Φέρουσα Ικανότητά’’ τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ.
Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα δυο αιολικά πάρκα των 40 α/γ, που έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Είναι γεγονός πως σήμερα, η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι χρήσεις γης δεν καθορίζονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά το κέρδος. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θεωρούνται πολυτέλεια γιατί δεν φέρνουν χρήμα ενώ η πολιτική αυτή, πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των εργαζομένων, μπορεί να έχει και περαιτέρω τραγικές συνέπειες.

Η «πράσινη ανάπτυξη», που ακούμε συχνά, καμία σχέση δεν έχει με τη γνήσια αγωνία για τη φύση και το πράσινο. Αξιοποιώντας το κλίμα, παρέχεται διέξοδος για «επενδύσεις» και φυσικά έχει κερδισμένους και χαμένους. Όπως ακριβώς στην περίπτωσή μας, στον τομέα της Ενέργειας κερδισμένοι είναι οι «επενδυτές» σε αυτές τις τεχνολογίες και χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν αύξηση της εκμετάλλευσης, της ευελιξίας και της εντατικοποίησης, η λαϊκή οικογένεια που πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και το περιβάλλον που υποβαθμίζεται, με αιολικά πάρκα σε κάθε βουνοπλαγιά, παραδίδοντας γη και ενέργεια στα μονοπώλια και υποβαθμίζοντας ανεπιστρεπτί, το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται. Συνεπώς και αφαίμαξη του λαού έχουμε και υποβάθμιση του περιβάλλοντος με άλλον τρόπο. Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζονται μορφές Ενέργειας που δεν συμφέρουν τους κεφαλαιοκράτες, όπως η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μία ακόμα αφορμή για να βγουν συμπεράσματα με βάση και την επιχειρούμενη επένδυση στην περιοχή μας: Το «κυνήγι» του κέρδους είναι ασύμβατο με μια ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Την Παρασκευή 22/05 με βάση τα παραπάνω, καλέσαμε σε σύσκεψη περισσότεροι από 30 φορείς και σωματεία του Νομού μας και της Ευρυτανίας με σκοπό την οργάνωση του αγώνα των κατοίκων των περιοχών που θίγονται από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενώ χαιρετισμό και στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας απηύθυναν και μια σειρά άλλων φορέων από άλλες περιοχές. Μεταξύ αυτών λοιπόν αποφασίστηκαν και τα παρακάτω για τα οποία καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να τα στηρίξει και να δείξει την αντίθεσή του απέναντι στο επιχειρούμενο έγκλημα. Καλούμε λοιπόν σε:

  • Συλλαλητήριο την Παρασκευή 05/06, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, στις 19:00 στην Κεντρική πλατεία της πόλης
  • Διοργάνωση Μουσικής διαμαρτυρίας την Κυριακή 21/06 στην πλατεία Παυσιλύπου σε συνδιοργάνωση με το Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με παράλληλη ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Για τυχόν νέες δραστηριότητες μεταξύ των παραπάνω ημερομηνιών θα ενημερώνεστε με αντίστοιχο δελτίο τύπου

Πληροφορίες για τις δράσεις του συντονιστικού και δηλώσεις συμμετοχής στο syntonistikoagrafa@gmail.com

Πηγή : karditsapress.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το