Σύστημα Πυρόσβεσης - TYPHOON
Μοιραστείτε το

1 Σεπτεμβριου 2017

του Νίκου Αβουκάτου

Ένας διαφορετικός… τυφώνας, που, αντί να καταστρέφει ό,τι βρίσκει στο διάβα του, αποδεικνύεται σωτήριος, έρχεται στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το πρωτοπόρο, διεθνώς, σύστημα πυρόσβεσης που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο 58χρονος πρώην πυροσβέστης και μηχανολόγος μηχανικός, Γιάννης Κρεκούκης, με την ενδεικτική ονομασία «Τυφώνας».

Η ιδέα της κατασκευής άρχισε το 1998, όταν ο ίδιος εντόπισε τα προβλήματα που υπήρχαν στα μέσα πυρόσβεσης, διότι το νερό εκτοξευόταν σε μάζα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει το περισσότερο χαμένο. Συνέλαβε την ιδέα του «Τυφώνα», όταν είδε ανθρώπους να φυσούν για να σβήσουν τη φλόγα στο φυτίλι μιας λαμπάδας. Τότε, ο ίδιος άρχισε πειράματα και το 2012 ολοκλήρωσε την κατασκευή του. Ο συνδυασμός του νερού με τον αέρα είναι που δίνει στο σύστημα τα πλεονεκτήματά του.

Ο «Τυφώνας» χρησιμοποιεί τον αέρα για να σπρώξει με πολύ μεγάλη δύναμη το νερό προς τη φωτιά και έτσι δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού. Επιπλέον, σημαντικό χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ότι το πυκνό νέφος σταγονιδίων που δημιουργεί συμβάλλει ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερη έκταση βλάστησης, την οποία ψύχει άμεσα στη βάση της φλόγας.

Όπως εξηγεί ο κ. Κρεκούκης, «ο “Τυφώνας” δεν χρησιμοποιεί τον όγκο και την πίεση του νερού αλλά το ισχυρό ρεύμα αέρα, το οποίο μετατρέπει το νερό σε μικροσταγονίδια. Έτσι, λοιπόν, δεν πάει χαμένο το νερό και στοχεύει στη καιόμενη επιφάνεια με αποτέλεσμα να γίνεται η μέγιστη ψύξη. Με αυτό το ισχυρό ρεύμα αέρα επιτυγχάνεται η αποκοπή της φλόγας από την καύσιμη ύλη».

Η κατασκευή του «Τυφώνα», σύμφωνα με τον εμπνευστή του, είναι μια καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα τόσο στη πρόληψη όσο και στη καταστολή της πυρκαγιάς. Η μελέτη για τη δημιουργία του ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια από τον κ. Κρεκούκη, ο οποίος διαθέτει έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το σύστημα ολοκληρώθηκε πριν από λίγα χρόνια με τον σχεδιασμό μιας τουρμπίνας που χρειάζεται για την παραγωγή του αέρα.

Η εμβέλεια εκτόξευσης του νερού κυμαίνεται στα 60 μέτρα σε συνθήκες άπνοιας. Ο τυφώνας μεταφέρεται από ένα συμβατικό πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 8 τόνων νερού και η τουρμπίνα μπορεί να σηκωθεί σε ύψος 15 μέτρων.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα πυρόσβεσης, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, παρουσιάστηκε στη Γαλλία, στη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και εντυπωσίασε το κοινό με τις δυνατότητές του.

Ο «Τυφώνας», τον οποίον οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού φορέα, έδειξε τις δυνατότητές του στις πρόσφατες, καταστροφικές πυρκαγιές της Ζακύνθου.

Ο κατασκευαστής του, όμως, δεν έκρυψε το παράπονό του για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, όπως είπε στη Greenagenda.gr, δεν ενέταξε τον «Τυφώνα» στον καθημερινό επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

Πηγή : greenagenda.gr


Η φιλοσοφία των μέσων πυρόσβεσης από τότε που επινοήθηκαν μέχρι και σήμερα παραμένει η ίδια και βασίζεται στη χρήση μεγάλου όγκου νερού και πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί μεγάλη εμβέλεια και αποδεικνύονται αναποτελεσματικά διότι δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην κατάσβεση μίας πυρκαγιάς παρ’ όλη τη μεγάλη ποσότητα του νερού που καταναλώνεται και παρουσιάζουν τα παρακάτω μειονεκτήματα:

  1. Πετυχαίνουν μικρή διάμετρο βολής.
  2. Στην περίπτωση μίας καιγόμενης επιφάνειας που αποτελείται από πολλές κοιλότητες, δεν είναι δυνατό να εισχωρήσει το νερό προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική πυρόσβεση.
  3. Ο καπνός που εξέρχεται από μία καιγόμενη επιφάνεια δεν επιτρέπει την ακριβή στόχευση της βολής.
  4. Η μεγάλη δύναμη της βολής προκαλεί υλικές ζημίες στον περιβάλλοντα χώρο της πυρκαγιάς.
  5. Ο παρατεταμένος χρόνος κατάσβεσης μίας πυρκαγιάς, αφ΄ ενός έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλεί πολύ μεγάλες υλικές ζημιές και αφ΄ ετέρου οι τοξικοί καπνοί που εκπέμπονται επιβαρύνουν το περιβάλλον.
  6. Όταν κάνουν ομίχλη (φόγκ) προκειμένου να δημιουργηθούν μικροσταγονίδια (εκνέφωμα) η εμβέλεια της βολής μειώνεται δραματικά.
  7. Σε πολλές περιπτώσεις πού απαιτείται να πλησιάσουν οι πυροσβέστες στην εστία της πυρκαγιάς κάνοντας ομίχλη, δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλειά τους.

Για τους παραπάνω λόγους, η πυρόσβεση σήμερα θεωρείται ανά τον κόσμο αναποτελεσματική και επικίνδυνη.

Πηγή : TYPHOON


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το